Baklava: Smag af Mellemøsten
Kagen er en inkarnation af sødme, men samtidig meget raffineret. Nødderne giver sprødhed og smag og de papirtynde lag af filodej er tilpas lette og sprøde, så de giver fint modspil til en ellers vældig sød og kaloriemættet dessert.
28
Ingredienser
- 500 g grofthakkede, blandede nødder (f.eks. valnødder, hasselnødder, pistacienødder og mandler)
- 3 pakker filodej, svarende til ca. 400 g
- ca. 200 g smør
- 1 tsk stødt kanel
- 3 dl vand
- 3 dl lyst rørsukker
- saft og skal af 1 økoappelsin
- 1,5 dl honning
Sådan laver du baklava
- Tænd ovnen på 180 grader og bred de hakkede nødder ud på en bradepande med bagepapir. Rist nødderne i ovnen i 5-6 min til de er let gyldne og duftende. Tag dem ud, og lad dem køle ned. Smelt smørret og skær filolagene over i to, så de passer til en lille bradepande på ca. 23x35cm. Pensl bradepanden med smeltet smør og læg to lag filodej i bunden. Pensl med smeltet smør og læg atter to lag, og så fremdeles til du har otte lag. Drys nu 5-6 spsk hakkede nødder over, fortsæt med to lag filodej, og pensl med smeltet smør.
- Fortsæt til du har brugt nødderne op og har 6-8 lag filodej tilbage. Afslut ligesom du startede, altså to lag filodej, smeltet smør osv. Skær nu forsigtigt kagen i små firkanter på ca. 4x6 cm med en skarp kniv. Vær opmærksom på at skære hele vejen igennem, ellers bliver det svært at få den færdige kage op i hele stykker. Bag kagen i 40-50 min indtil filodejen er hævet og sprød. Imens laver du honninglagen, som skal hældes ud over den bagte kage.
- Bland vand, sukker, appelsinsaft og –skal i en gryde og lad det småkoge indtil sukkeret er opløst. Tilsæt honning og lad blandingen simre i ca. et kvarter. Så snart kagen er ude af ovnen, hælder du den varme sukkerlage over. Lad kagen stå minimum et par timer, så den kan sætte sig, inden den du serverer den.
- Servér den i små, delikate firkanter, evt. med en kop frisk myntete til.