Claus Meyers julekage
Jeg har en svaghed for krydrede, langtidsholdbare julekager pakket med tørret og kandiseret frugt – som der er tradition for at lave dem i f.eks. England og New Zealand. Til gengæld bryder jeg mig ikke om at pakke kagen ind i tommetykke lag af marcipan og icing – det bliver for sødt og tager magten fra den gode kage. Hjemme hos mig serveres julekagen i al sin fine enkelhed, medmindre jeg svinger mig op til at give den et pudder flormelis.
Julekage til 10 personer
Ingredienser
- 50 g korender
- 170 g lyse rosiner
- 170 g mørke rosiner
- 400 g kandiseret frugt,
- skåret i små stykker
- (orangeskal, syltet
- citron, kirsebær, sukat,
- pomerans etc.)
- 60 g honning
- 1 dl sherry
- 125 g hvedemel
- 1 tsk. fint salt
- ½ tsk. stødt ingefær
- ¼ tsk. stødt nellike
- ½ tsk. stødt kanel
- 100 g sukker
- 125 g blødt smør
- fintrevet skal af
- 1 usprøjtet appelsin
- 2 store stuetempererede æg
- 60 g valnødder
- lidt ekstra sherry til kagen
- 1 sandkageform (2 liter)
Sådan laver du Meyers julekage
- Dag 1 Begynd nogle dage, før kagen skal bages. Bland korender, rosiner, kandiseret frugt, honning og sherry sammen i en skål. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå i minimum 48 timer og gerne 1 uge.
- Dag 3 eller senere For kageformen med et stykke tilklippet bagepapir. Sigt hvedemel, salt og krydderier sammen i en skål, og stil det til side. Pisk sukker og smør sammen i en røreskål, indtil det er luftigt og lyst. Tilsæt fintrevet appelsinskal. Tilsæt så 1 æg, og pisk i 1 minut. Sigt halvdelen af melblandingen i, og rør forsigtigt. Kom nu det sidste æg i, og pisk i endnu 1 minut. Sigt resten af melet i. Kom til sidst frugt og valnødder i, og vend det hele rundt.
- Fordel dejen i formen, og stil formen i køleskab i minimum 3 timer. Forvarm ovnen til 140º ved varmluft. Bag kagen midt i ovnen i ca. 2 timer. Dæk kagen til med et stykke alufolie, hvis den bliver for mørk.
- Tag kagen ud af ovnen, og stil formen på en bagerist. Stænk med et voksent skvæt sherry på overfladen af kagen. Lad den køle af i formen, før du løfter den op og afkøler den helt på en bagerist. Julekagen bliver kun bedre af at stå og samle sig – giv den minimum en uge, inden du spiser af den. Opbevar den køligt og indpakket i bagepapir i en pose.
- Faktisk holder den indpakkede kage sig fantastisk i flere uger. Desværre er det aldrig lykkedes mig at teste, hvor længe den egentlig kan holde sig!