Opskrift på brun sovs

Brun sovs

Brun sovs tilberedt på andefond med rødvin.

Ingredienser til den perfekte brune sovs:

Andefond:

2 andelår

7½ dl rødvin

1 l vand

1 gulerod

1 løg med skal

10 timiankviste

1 spsk hele peberkorn

1 spsk groft salt

Sovs:

50 g smør

2 spsk hvedemel

8 dl andefond

3 dl piskefløde

2 tsk ribsgelé

1 tsk saucekulør (kan undlades)

salt og friskkværnet peber.

Sådan laver du brun sovs:

Fond: Brun andelårene af i en stor gryde. Tilsæt rødvin, vand, gulerod, løg, timian, peberkorn og salt. Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre 2 timer. Si fonden gennem en sigte, og kassér andelår og grøntsager.

Opbevar på køl natten over, og inden fonden skal bruges, fjernes andefedtet, der ligger øverst – gem det til rødkålen! Sovs: Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel og rør det til en melbolle, der slipper grydens sider.

Tilsæt fonden lidt ad gangen, og rør, til det ikke længere klumper. Rør hele tiden, så sovsen ikke brænder på. Tilsæt fløde, ribsgelé og kulør. Smag til med salt og friskkværnet peber, og hold saucen varm eller varm den op, når den skal serveres.

Tip til den brune sovs:

Kulør har ingen smag og giver kun farve, så den kan sagtens undlades, men så er sovsen lys og bleg.