Brun sovs
Brun sovs tilberedt på andefond med rødvin.
Ingredienser til den perfekte brune sovs:
Andefond:
2 andelår
7½ dl rødvin
1 l vand
1 gulerod
1 løg med skal
10 timiankviste
1 spsk hele peberkorn
1 spsk groft salt
Sovs:
50 g smør
2 spsk hvedemel
8 dl andefond
3 dl piskefløde
2 tsk ribsgelé
1 tsk saucekulør (kan undlades)
salt og friskkværnet peber.
Sådan laver du brun sovs:
Fond: Brun andelårene af i en stor gryde. Tilsæt rødvin, vand, gulerod, løg, timian, peberkorn og salt. Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre 2 timer. Si fonden gennem en sigte, og kassér andelår og grøntsager.
Opbevar på køl natten over, og inden fonden skal bruges, fjernes andefedtet, der ligger øverst – gem det til rødkålen! Sovs: Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel og rør det til en melbolle, der slipper grydens sider.
Tilsæt fonden lidt ad gangen, og rør, til det ikke længere klumper. Rør hele tiden, så sovsen ikke brænder på. Tilsæt fløde, ribsgelé og kulør. Smag til med salt og friskkværnet peber, og hold saucen varm eller varm den op, når den skal serveres.
Julens klassiske opskrifter
-
Klassisk ribbensteg med sprød svær
-
Flæskesteg med sprød svær, sauce og hvide og brune kartofler
-
Confit de canard
-
Andesteg med det hele – syltet rødkål, sauce og kartofler
-
Andesteg med timiansky
-
Andebryst med stegt julesalat, appelsin og granatæble
-
Sprød rødkålsalat med honning, ingefær og æble
-
Julesauce med gastrik
-
Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
-
Klassisk risengrød med kanelsukker
-
Risalamande og kirsebærsauce
-
Julefrokost: Få de lækre og klassiske opskrifter