Gammeldags oksesteg m. rodfrugter

Gammeldags oksesteg m. rodfrugter

(4-6 personer)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time.
  • Koge/stegetid: 3 timer
  • Ikke fryse-egnet
  • 1 kg oksetykkam eller oksebov
  • 25 g smør eller 2 spsk olivenolie
  • 4-6 løg (halve)
  • ¾-1 kg rodfrugter (grove stykker)
  • 2-3 fed hvidløg (finthakket)
  • 2-3 kviste frisk timian
  • ¼ l rød- eller hvidvin
  • ¼ l vand
  • 2-3 tsk majsstivelse
  • 1-2 spsk balsamico
  • 1-2 tsk farin
  • salt og peber
  • Tilbehør:
  • 1 kg kartofler (kogte eller mos)

  1. Krydr kødet med salt og peber og brun det på en pande med smør eller olie. Læg kødet i en stegegryde eller i et dybt fad. Brun løgene på panden og læg dem ved kødet. Brun så rodfrugterne på panden, tilsæt hvidløg og timian og læg dem ved kødet. Kog panden af med vin og vand og hæld det ved kødet. Læg låg på (eller dæk med stanniol) og sæt retten i ovnen. Tænd på 150 grader og lad retten stege 2-2½ time. Tjek mængden af væde undervejs og tilsæt evt. vand.
  2. Tag kødet, løgene og rodfrugterne op og hold det varmt i ovnen. Si fonden over i en gryde og tilsæt evt. vand, så der er ca. ½ l væske. Skum fedtet af og kog det igennem. Jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand. Smag til med balsamico, farin, salt og peber.
  3. Skær kødet i skiver på tværs af kødtrådene og anret det med løg og rodfrugter. Servér med sovs og kogte kartofler eller kartoffelmos.