Undgå disse hygiejnebommerter ved påskefrokosten: Her er din tjekliste
Den store dejlige og lyse forårsbegivenhed nærmer sig og der er måske allerede handlet ind til det store arrangement.
Den bedste påskefrokostmenu er på bordet, og gæsterne er ankommet. Men har du lyst til et par gode fridage uden ondt i maven - som vel at mærke ikke skyldes, at du har spist for meget - så er det værd at huske på de fire klassiske hygiejneregler ved gæstemad.
4 tips til påskefrokosten uden hygiejne-bommerter
1/ Anvend altid lange tagredskaber i dine fade og skåle.
Lange tagredskaber er med til at sikre at mirkoorganismer ikke afgives så let til maden på bordet fra fingre og underarme, og derved sikre du en bedre hygiejne.
2/ Nedkøl opvarmet mad fra 65 til 10 grader inden for maksimalt tre timer.
For at mindske risikoen for at eventuelle uønskede patogene bakterier formerer sig, så bør du afkøle den varme mad hurtigt. Maden skal afkøles fra de 65 grader til 10 grader inden for maksimalt tre timer. Så undgår du at bakterier og andet utøj holder påskefrokost i din mad.
3/ Sørg for at have tagredskaber til hver ret.
Have altid et tagredskab til hver ret, så undgår du at tagredskaber og bakterier cirkulere mellem flere forskellige retter.
4/ Vask altid fingre før du spiser.
Selvom huset står funklende klar til gæster, så ved du aldrig hvad status er på håndtaget, viskestykket, håndklædet eller karkluden i køkkenet ret hygiejnisk. Dertil kan du også have haft kontakt med urent elektronik eller øvrige elementer i hjemmet.
Vask derfor altid fingre lige inden du spiser, så er du sikker på at mindske risici for en smitte med eventelle patogene bakterier eller Norovirus, som er bedre kendt som roskildesyge. Norovirus kan let overføres fra eks. elektronik, en stoleryg, en mobiltelefon samt øvrige hypotetiske kontaminerede og smittede områder.
Selv små hygiejniske ændringer og justeringer gør en rigtig stor forskel - go' påskefrokost. Få flere gode råd om hygiejne på Pletvæk.dk.