Opskrift på IKEAS kødboller

Nu deler IKEA deres opskrift på de berømte köttbullar, så du kan lave dem derhjemme

Der er ingen tvivl om, at corona-krisen har sat gang i de små køkkener rundt omkring – vi bager, sylter og laver mad som aldrig før, og de sociale medier flyder over med flotte iskaffer, lækre surdejsbrød og nu også kødboller. Men ikke hvilken som helst slags kødboller...

Det er selvfølgelig de legendariske köttbullar fra IKEA, der er tale om, for den svenske møbelgigants engelske afdeling har nemlig frigivet opskriften på de lækre kødboller på deres Twitter-profil.

Og hvorfor nu det? Ifølge IKEA selv, er det fordi de godt ved, at folk, der ikke har mulighed for at komme af sted til et af kædens varehuse, savner deres kødboller.

We know that some people might be missing our meatballs, which is why we’ve released an at-home alternative which, using easily accessible ingredients, will help those looking for some inspiration in the kitchen

Lorena Lourido, country food manager, Ikea Storbritannien

Og I ægte IKEA-stil er opskriften selvfølgelig udgivet som en klassisk samlevejledning. Dog uden søm og skruer og de tre underlige små dimsedutter, du A-L-T-I-D står tilbage med tilbage med, når møblet er samlet.

ikea_meatballe.jpeg

Hvis du også savner de lækre kødboller med mos og syltetøj, så får du opskriften her:

Kødboller til 3-4 personer

500 g hakket oksekød

200 g hakket svinekød

1 finthakket løg

1 fed hvidløg – fint hakket eller presset

100 g brødkrummer eller rasp

1 æg

5 spsk. mælk (gerne sødmælk)

rigeligt med salt og peber

Sådan laver du IKEAs svenske kødboller:

  1. Tag en skål og bland de to lags kød sammen. Bland løg, hvidløg, rasp og æg i farsen. Tilsæt mælk og krydr med salt og peber. Form farsen til små runde kugler og sæt dem på en tallerken.
  2. Sæt tallerkenen på køl i mindst to timer. Det gør, at kødbollerne holder deres facon, når de bliver stegt.
  3. Tænd for blusset på middelvarme og kom olie en stor stegepande. Når panden er varm sætter du kødbollerne på lidt efter lidt og sørger for at de bliver brunet godt på alle sider.
  4. Når kødbollerne er brune på alle sider, lægger du dem forsigtigt i et ildfast fad med låg.
  5. Nu skal kødbollerne i ovnen og have 30 minutter ved 180 grader (160, hvis du bruger varmluftsovn)
  6. Imens kødbollerne er i ovnen kan du lave den cremede flødesovs, der hører til. Det gør du sådan her: 

Flødesovs til svenske köttbullar

Lidt olie

40 g smør

40 g mel

1 ½ dl grønsagsbouillon 1

½ dl oksebouillon

1 ½ dl piskefløde

2 tsk. soja

1 tsk. sennep – gerne Dijon

Evt. salt og peber

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret på panden og sørg for det ikke bruner. Tilsæt melet og rør kraftigt rundt i 2 minutters tid.
  2. Tilsæt de to slags bouillon, mens du fortsætter med at røre i gryden.
  3. Tilsæt derefter fløde, soja og sennep. Rør rundt og lad sovsen simre og tykne et par minutter.
  4. Smagt til med salt og peber
  5. Server kødbollerne med flødesovsen og din favoritkartoffelmos. Og selvfølgelig syltede tyttebær

TIP: Prøv også at servere kødbollerne med en kartoffelmos lavet af søde kartofler - det er superlækkert...