Italiensk panforte

Italiensk panforte

En forunderlig mellemting mellem konfekt og kage, er denne italienske julekage, som gerne skal nydes i tynde skiver med et lille glas til på døgnets mørke timer. Intens og fuldkommen smag i hver eneste bid.

Ingredienser

  • En springform 28 cm, giver ca. 20-25 smalle stykker
  • 150 g dadler
  • 250 g figner
  • ca. 3 dl vand
  • 60 g honning
  • 100 g brun farin
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk allehånde
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk stødt muskatnød
  • ½ tsk stødt nellike
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 100 g smuttede, ristede mandler
  • 75 g ristede hasselnødder
  • 50 g ristede pinjekerner
  • 100 g syltet appelsinskal
  • 100 g sukat
  • skal og saft fra en usprøjtet appelsin
  • ½ dl vino santo eller anden dessertvin
  • 5 spsk mel
  • 3 spsk kakao.

Sådan gør du:

  1. Hak dadler og figner mellemfint, og kom det i en gryde med vand, honning, farin og alle krydderierne.
  2. Lad blandingen simre 5-8 min, indtil de tørrede frugter er bløde, men ikke for "våde". Kom blandingen i en skål, og bland de resterende ingredienser i. Rør massen sammen og tryk den ud i den smurte springform.
  3. Bag kagen i 25-30 minutter ved 150 grader. Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
  4. Lad derefter panforten sætte sig i køleskabet natten over. Efterfølgende drysses overfladen med masser af flormelis, og kagen pakkes ind i film. Den kan holde sig i op til flere måneder på et tørt, køligt sted.
  5. Få mere inspiration til lækker julemad på altfordamerne.dk/jul/julemad/