Italiensk panforte
En forunderlig mellemting mellem konfekt og kage, er denne italienske julekage, som gerne skal nydes i tynde skiver med et lille glas til på døgnets mørke timer. Intens og fuldkommen smag i hver eneste bid.
Ingredienser
- En springform 28 cm, giver ca. 20-25 smalle stykker
- 150 g dadler
- 250 g figner
- ca. 3 dl vand
- 60 g honning
- 100 g brun farin
- 1 tsk kanel
- ½ tsk allehånde
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt muskatnød
- ½ tsk stødt nellike
- ½ tsk stødt ingefær
- 100 g smuttede, ristede mandler
- 75 g ristede hasselnødder
- 50 g ristede pinjekerner
- 100 g syltet appelsinskal
- 100 g sukat
- skal og saft fra en usprøjtet appelsin
- ½ dl vino santo eller anden dessertvin
- 5 spsk mel
- 3 spsk kakao.
Sådan gør du:
- Hak dadler og figner mellemfint, og kom det i en gryde med vand, honning, farin og alle krydderierne.
- Lad blandingen simre 5-8 min, indtil de tørrede frugter er bløde, men ikke for "våde". Kom blandingen i en skål, og bland de resterende ingredienser i. Rør massen sammen og tryk den ud i den smurte springform.
- Bag kagen i 25-30 minutter ved 150 grader. Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
- Lad derefter panforten sætte sig i køleskabet natten over. Efterfølgende drysses overfladen med masser af flormelis, og kagen pakkes ind i film. Den kan holde sig i op til flere måneder på et tørt, køligt sted.
- Få mere inspiration til lækker julemad på altfordamerne.dk/jul/julemad/