Moderne rugbrød med svedjerug
Det er nemmere end du tror at bage dit eget rugbrød.
2
Ingredienser
- 2 rugbrød:
- 400g knækkede rugkerner
- 400g svedjeugmel eller 450 g. alm. rugmel
- 400g hvedemel
- 100g græskarkerner
- 100g øko solsikkekerner
- 100g øko hørfrø
- 30 g salt
- 30g mørkt sukker
- 1 mørk øl, 33cl.
- 9 dl vand
- 4-5 dl rugbrødssurdej
- 5 g gær.
Sådan laver du rugbrød:
- Rør alt sammen, det skal have konsistens som en frisk rørt mørtelmasse.
- Tag 4 dl af dejen fra til næste gang – det er nu din surdej til næste gang. Stil surdejen i køleskabet.
- Fordel dejen ud i 2 smurte rugbrødsforme.
- Lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer.
- Nu skal dejen helst have løftet sig ½ -1 cm – er den ikke det stiller du dem varmt til det sker.
- Bag dem ved 200 grader i ca. 45-60 min.
- Brødene er færdige når temperaturen inde i midten af brødet er oppe på 97 C.
- Tag brødene ud og vend dem på hovedet med formen på som låg – en times tid.
- Opbevar i en pose på køl eller i en brødkasse.