Opskrift på moderne rugbrød med svedjerug

Moderne rugbrød med svedjerug

Det er nemmere end du tror at bage dit eget rugbrød.

2

Ingredienser

  • 2 rugbrød:
  • 400g knækkede rugkerner

  • 400g svedjeugmel
eller 450 g. alm. rugmel
  • 400g hvedemel

  • 100g græskarkerner

  • 100g øko solsikkekerner

  • 100g øko hørfrø

  • 30 g salt

  • 30g mørkt sukker

  • 1 mørk øl, 33cl.

  • 9 dl vand

  • 4-5 dl rugbrødssurdej
  • 5 g gær.

Sådan laver du rugbrød:

  1. Rør alt sammen, det skal have konsistens som en frisk rørt mørtelmasse.
  2. Tag 4 dl af dejen fra til næste gang – det er nu din surdej til næste gang. Stil surdejen i køleskabet.
  3. Fordel dejen ud i 2 smurte rugbrødsforme.
  4. Lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer.
  5. Nu skal dejen helst have løftet sig ½ -1 cm – er den ikke det stiller du dem varmt til det sker.
  6. Bag dem ved 200 grader i ca. 45-60 min.
  7. Brødene er færdige når temperaturen inde i midten af brødet er oppe på 97 C.
  8. Tag brødene ud og vend dem på hovedet med formen på som låg – en times tid.
  9. Opbevar i en pose på køl eller i en brødkasse.

Tip

Du kan godt bage rugbrødet uden surdej første gang du bager.

Tilsæt da 5 g gær i stedet for de 4-5 dl surdej.

2. gang du bager rugbrødet, bruger du den surdej, du har taget fra + 5 g gær.

3. gang du bager rugbrødet, behøver du ikke gær – så er surdejen klar til at kunne klare det alene.