Nemme hjemmebagte varme hveder
Biskoppen Hans Bager stod bag Store bededag, der blev lovfæstet helt tilbage i 1686. For at også bagerne kunne gå i kirke, blev der i forvejen bagt hveder, der kunne varmes eller ristes på helligdagen. Her får du en nem og superlækker opskrift på nemme hjemmebagte hveder, du sagtens selv kan bage. De nemme hveder smager vidunderligt - både nybagte på dagen og ristede på en brødrister eller i ovnen dagen efter. Se her, hvordan du bager nemme hveder til store bededag:
12 stk.
Total:2 timer
Arbejdstid:1 time 30 minutter
Ingredienser
- 625 g hvedemel
- 2 tsk. salt
- 2 tsk. sukker
- 2 tsk. stødt kardemomme
- 100 g smør
- 3½ dl mælk eller vand
- 25 g gær
- 1 æg
Sådan gør du
- Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål. Smelt smørret, og rør den kolde væske i. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og pisk ægget i.
- Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem i 8-10 min. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – 45-60 min.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker á ca. 95 g, og form dem til boller.
- Læg dem i en smurt bradepande (ca. 22x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) – ca. 1 time.
- Drys evt. bollerne med lidt mel, og sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne i 25-30 min. – tjek, at de er gennembagte (98 grader), og lad dem stå i bradepanden i 10 min., før de sættes ud på en rist.
- Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller på en brødrister, og servér med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
- Durumhveder: Erstat halvdelen af hvedemelet med durummel, og erstat smørret med 1 dl koldpresset olivenolie. Tryk evt. bollerne ned i en skål med hakkede græskarkerner, før de sættes til hævning i formen
Hveder til storebededag: En god gammel tradition
Lækre opskrifter på varme hveder til Store Bededag
-
Sprøde varme hveder
-
Traditionelle hvide hveder
-
Nemme hjemmebagte varme hveder
-
Storebededags-boller
-
Hjemmelavede lune hveder
-
Kanelsnegls-hveder: Sådan bager du hveder med kanelremonce
-
Varme hveder med fordej
-
Grønne hveder
-
Grove hveder med gulerod
-
Bag dejlige hveder til Store Bededag
-
Lækre lune hveder - bagt med spelt