Jordbær/rabarbergrød
Det er værd at holde liv i de gamle, klassiske opskrifter som frugtgrød med jordbær og rabarber. Her har jordbær/rabarbergrøden fået et drys med sprødt hyldeblomstsukker.
Jordbær/rabarbergrød til 4 personer
Ingredienser
- Jordbær/rabarbergrød
- Arbejdstid: 20 min.
- Tørretid: ca. 1 døgn
- Kogetid: ca. 10 min.
- Ikke fryse-egnet
- 250 g rabarberstilke (uden blade)
- 500 g jordbær
- 3 dl vand
- 1 vaniljestang
- 100-150 g sukker (afhængigt af, hvor søde bærrene er)
- 3 spsk kartoffelmel, jævningspulver eller majsstivelse (maizena) + 3 spsk vand (koldt)
- et drys sukker
- Hyldeblomstsukker:
- 1 dl friske hyldeblomster (uden stilke)
- 50 g sukker
- ½ tsk citronskal (fintrevet)
- Tilbehør:
- Mælk eller fløde
Sådan laver du jordbær/rabarbergrød
- 1. Skær bladene af rabarberne og skær dem ud i stykker på ca. 1 cm. Kog dem møre i vand i ca. 5 min. sammen med en flækket vaniljestang og sukker.
- 2. Skyl jordbærrene og pil bladene af dem. Del store bær i mindre. Kog jordbærrene med rabarberne i ca. 5 min. (samlet kogetid ca. 10 min.) og fjern vaniljestangen.
- 3. Rør kartoffelmel eller jævningspulver med koldt vand. Rør det i den kogende grød og tag den straks af varmen.
- 4. Grøden må ikke koge, når der er tilsat jævning med kartoffelmel, da den så vil blive „lang”.
- 5. Jævnes grøden i stedet med majsstivelse, skal den koge 2-3 min. for ikke at få „melsmag”.
- 6. Smag til med sukker. Hæld grøden i en skål og drys med lidt sukker, så den ikke får skind.
- Hyldeblomst-sukker:
- 1. Pil blomsterne af hyldeskærmene og blend halvdelen med sukker. Tilsæt citronskal og resten af blomsterne.
- 2. Lad hyldeblomstsukkeret tørre i et jævnt lag på et stykke bagepapir på en bakke til næste dag. Læg et stykke bagepapir løst hen over. Når det er tørt, hældes det på et syltetøjsglas.
- 3. Brug hyldeblomst-sukkeret som drys på jordbær/ rabarbergrøden og servér med fløde eller mælk.