ribbensteg med stegt spidskål

Ribbensteg i airfryer: Lækker og saftig ribbensteg med stegt spidskål

En nem og superlækker opskrift på saftig ribbensteg i airfryer af Claus Holm. Lav en lækker ribbensteg i airfryer med sprød svær med opskriften fra Claus Holms kogebog, der er dedikeret til opskrifter, udelukkende tilberedt i en airfryer.

2

Total:1 time 1 minutt

Arbeidstid:15 minutter

Ingredienser

  • 500 g ribbensteg
  • neutral olie, fx vindruekerneolie
  • salt & peber
  • laurbærblade
  • 1 spidskål, i kvarte
  • honning
  • 1 citron (du kan også bruge lidt
  • appelsin).

Sådan gør du

  1. Gnid stegen i lidt olie, og krydr den med salt og peber. Læg laurbærbladene i et fad, og læg stegen ovenpå. Steg den ved 200 grader i 46 minutter. Tag stegen ud, og lad den hvile lidt.
  2. Steg kålen ved 200 grader i 5 minutter. Bland honning, citronskal og -saft, og hæld det over kålen.
  3. God fornøjelse!

Beskrivelse af kogebogen

Opskriften her kommer fra Claus Holms kogebog ’HOLMS AIRFRYER 4EVER’ udgivet af Gutkind i november 2023.

Claus Holm er uddannet kok, foredragsholder og kogebogsforfatter. Tv-kokken var en af de første, der tog airfryeren til sig i Danmark, og det blev til en særdeles hed omfavnelse.

I Holms airfryer 4ever deler kokken rundhåndet ud af tips og tricks og giver opskrifter til alt fra hverdagsretter, man aldrig får nok af, uovertrufne grønsagsretter, kager og brød, der kan laves i en ruf, til retter, du ikke anede, man kunne lave i en airfryer. 

Claus_Holm_Airfryer_4ever.jpg

Ribbensteg i airfryer – med sprøde svær

Hvordan laver man ribbensteg i airfryer helt fra bunden? Mere eller mindre på samme måde, som du laver ribbensteg i ovnen – eller på en grill.

Men laver du din ribbensteg i airfryer, er kødet nærmest garanteret mørt og saftigt, og det er samtidig supernemt at få de eftertragtede, sprøde svær, som vi alle sammen elsker.

Selvom der er forskellige måder at tilberede ribbensteg på, er det altafgørende, hvis ribbenstegen skal have sprøde svær, at forberedelserne er i orden.

Først skal sværen duppes med køkkenrulle, så overskydende kødsaft fjernes. Tjek så, om sværene er ridset helt igennem, ellers skal du skære efter, så sværene er skåret helt helt ned til kødet, men uden at skære helt ned i kødet.

Gnid så sværene med rigeligt salt helt ud til kanterne med og godt ned i rillerne på sværen. Faktisk er salten noget af det vigtigste for at sikre sprøde svær, da salten binder fugten fra sværene og hjælper med at udtørre dem.

Ud over at salt er vigtigt for at opnå en sprød svær, er airfryeren i sig selv også genial, når sværen skal sprød, fordi måden den arbejder på – hvor den cirkulerer den varme luft rundt om stegen – bidrager yderligere til, at sværen udtørres og bliver sprød.

Nu er ribbenstegen gjort klar. Hæld nu lidt vand i bunden af din airfryer, så du også er sikret lidt sky til en skøn sovs bagefter.

Placer så din steg i airfryeren, så den ligger helt lige – gør den ikke det, er du ikke nødvendigvis sikret sprøde svær. Juster eventuelt din ribbensteg i airfryeren med sølvpapir under den ene ende, og skub så kurven med ribbenstegen ind i airfryeren.

En tommelfingerregel lyder, at tilberedningen af en ribbensteg tager omkring 45 minutter, hvis airfryeren indstilles til 200 grader. Dog kan tilberedningstiden godt variere alt efter, hvor stor din ribbensteg er – og hvilken airfryer du har.

Derfor kan det være en god idé at bruge et stegetermometer under tilberedningen. Når ribbentegen har en kernetemperatur på 65 grader, og sværene er sprøde, er stegen færdig.

Hvis sværene ikke er helt sprøde, når der er fem-10 minutter tilbage af tilberedningen, kan det være en fordel at skrue lidt på for varmen til sidst, så stegens svær får få minutter med hård varme til sidst.

Hvad skal du vælge: flæskesteg eller ribbensteg?

Om du vælger at lave en flæskesteg eller ribbensteg er en smagssag. Selvom mange tror det, er flæsesteg faktisk ikke en udskæring, men mere en overordnet betegnelse for en ret, som kan laves af både ribbensteg, nakkekam eller kamsteg – hvoraf ribbenstegen er den billigste variant.

Alligevel skelner mange mellem en flæskesteg og en ribbensteg, og flæskestegen er for mange dén, der laves af enten nakkekam eller kamsteg, mens en ribbensteg er en ... ja, ribbensteg.

Dét, der adskiller de to udskæringer fra ribbenstegen, er udskæringen. Mens nakkekammen er en udskæring fra grisens nakke, som navnet på kødet også antyder, er ribbenstegen en udskæring fra brystsiden af grisen. Derfor er en ribbensteg også mere fedtmarmoreret, hvorimod fedtlaget på en nakkekam og en kamsteg hovedsageligt ligger øverst, ved sværene. Brystsiden – og altså ribbenstegs-udskæringen – er også den, der bruges til stegt flæsk, spareribs og porchetta. Begge udskæringer fås med og uden ben og svær. 

Hvor køber man ribbensteg henne? Det kan du både gøre i et supermarked og hos slagteren. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, kan det være en god idé at gå til slagteren, som kan give dig den guidens, du har brug for. Der kan nemlig være nogle fordele ved de to forskellige typer steg – som fx at en nakkekam kan være mere vanskelig at tilberede, da den hurtigere bliver tør, fordi det er mere "rent" stykke kød uden så meget fedt – og dem ved en slagter alt om.

Godt tilbehør til ribbensteg i airfryer

Hvad spiser man til ribbensteg, tænker du måske. Altså, du over den sædvanlige type tilbehør, som man får til julemiddagen, der typisk består af kogte kartofler, brun sovs, rødkål og brunede kartofler. Og i nogle langsdele Franske Kartofler.

Men ribbensteg fungerer ikke kun som en del af julemenuen. Faktisk er der mange måder, den kan serveres på. Skær stegen i tynde skiver og brug den i en ribbensteg-sandwich med fx rødkål og mayonnaise eller rester af den brune sovs eller som pålæg på frokostbordet oven på en skive rugbrød og med syltede agurker til.

Du kan også skære ribbenstegen i mindre stykker og bruge den sammen med brasede kartofler – eller som sylte på julefrokostbordet. Der er et hav af muligheder – også til hvordan du bruger resterne af den ribbensteg, du har i overskud fra aftensmaden dagen forinden.

Nem ribbensteg til aftensmad

Der findes et hav af opskrifter på ribbensteg i airfryer. Men selvom opskriften ikke nødvendigvis er lavet specifikt til en airfryer, kan man godt tage udgangspunkt i den alligevel. Du skal bare være opmærksom på, at tilberedningen kan variere i tid, når du bruger en airfryer. Vi anbefaler derfor, at du som nævnt bruger et stegetermometer.

Her på alt.dk har vi flere bud på en god opskrift på ribbensteg. Der er selvfølgelig den klassiske med sprøde svær her, men også denne med julekrydderier, som er fantastisk på julefrokostbordet.

Ellers kan vi også varmt anbefale denne; en sommerlig version med friske krydderurter og kartoffelsalat som tilbehør. Eller denne ribbensteg med varme krydderier og bagte gulerødder.