Opskrift på boeuf bearnaise med ovnbagte kartofler

Sauce Bearnaise med boeuf og ovnbagte kartofler

Med god tid og rette ingredienser, så kan du sagtens lære at begå dig efter alle saucens regler. Her får du opskriften på en lækker - og ikke mindst - hjemmelavet bearnaise, som passer perfekt til en god bøf eller en god steg.

Boeuf bearnaise med ovnbagte kartofler til 4 personer

Total:1 time 30 minutter

Ingredienser

  • Sauce Bearnaise:
  • 1,5 spsk. hakket skalotteløg
  • 10 g. hakket estragon
  • 10 g. hakket persille
  • 5 spsk. hvidvinseddike
  • 10 spsk. hvidvin
  • 6 knuste peberkorn
  • 3 æggeblommer (pasteuriseret)
  • 3 spsk. vand
  • 250 klaret smør (det gule smør uden valle)
  • lidt cayennepeber
  • estragon
  • kørvel.
  • Boeuf:
  • 4 stk 200 grams bøffer af velhængt oksefilet
  • Ovnbagte kartofler:
  • 6-8 bagekartofler (alt efter størrelse)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 4 spsk vindruekerneolie
  • salt og peber.

Sådan laver du boeuf bearnaise

  1. Sådan laver du bearnaise:
  2. 1. Kom skalotteløg, estragon, persille, hvidvinseddike, hvidvin og knuste peberkorn i en kasserolle, og giv det et opkog.
  3. 2. Lad det herefter stå og trække lidt, så lagen kan optage smagen fra krydderurterne.
  4. 3. Sigt lagen over i en ny kasserolle, og tilsæt de 3 æggeblommer og de 3 spsk vand. Pisk nu essens og æggeblommer til en tyk creme over varmen på komfuret. Det må ikke få for meget varme, for så skiller det.
  5. 4. Når æggeblommerne er legeret op til cremet konsistens, tilsættes det klarede smør i en tynd stråle. Herefter smager du til med hakket estragon, kørvel, cayennepeber, salt og peber, og eventuelt sukker, hvis du syntes, den er for syrlig.
  6. Boeuf:
  7. Krydr boeufferne med salt og peber. Varm en pande godt op med lidt olie på og brun boeufferne af på begge sider – de skal være godt brune, da det er det, der giver smagen af stegt kød. Kom boefferne i et ovnfast fad, og steg dem færdige i ovnen ved 150 grader.
  8. TIP
  9. For at opnå perfekt stegt kød, anbefales det at bruge stegetermometer, steg bøfferne til de er 55 grader, hvis de ønskes røde. 57-58 grader hvis de skal være medium, og 62 grader hvis de skal være gennemstegte.
  10. HUSK at lade dine bøffer hvile 5-10 minutter, før de skal serveres.
  11. Ovnbagte kartofler
  12. Skær kartoflerne ud i nogle rustikke stykker. Kom olie og hvidløg i en skål, og rør det sammen. Vend kartoflerne i hvidløgsolien. Kom kartoflerne på en bageplade, og krydr kartoflerne med salt og peber. Bages ved 180 grader i 45 minutter.

Vidste du...

Hvor stammer navnet bearnaise fra?

Da restauranten Le Pavillon Henri IV i 1836 åbnede i Paris, opfandt chefkokken, Collinet, en sauce til ære for den tidligere franske konge, som restauranten var opkaldt efter. Bearnaisesauce er derfor opkaldt efter kongens fødeby Bearn i Pyrenæerne.