Køl ned med iste

Lav den lækreste iste - med eller uden alkohol

Iste er en genial sommerdrink, som du nemt selv kan lave. Både med eller uden alkohol. Bartenderen Liza Hvidt, der har en baggrund fra K Bar i København, kommer her med fire iskolde bud.

1. Bobbly Berries

1 glas

3 cl hyldeblomstlikør (f.eks. St. Germain)

1 tsk hyldeblomstsaft

2 friske jordbær, i skiver

Lidt friske blåbær og hindbær

Isterninger

5 cl afkølet te med skovbær (f.eks. LØV Wild Berries)

Roséchampagne

Tag et stort vinglas. Kom hyldeblomstlikør og -saft og friske bær i glasset. Fyld op med isterninger, og hæld den kolde te over. Rør forsigtigt rundt, så bærrene ikke går helt i stykker. Top til sidst med roséchampagne.

2. Cool It

6 glas

1½ l koldt vand

2 spsk te med afslappende effekt (f.eks. Kusmi Be Cool)

1 lakridsrod

1 kugle æble- eller citronsorbet

Æbletern

Isterninger

Frisk mynte

Bland vand og te i en beholder. Bank lidt på lakridsroden, så barken brydes, og der derved åbnes for mere smag. Kom den ned til teen, der skal trække i køleskab til dagen efter.

Ved anretning lægges 1 kugle sorbet i et glas med æbletern, isterninger og mynte på og overhældes med den kolde iste.


TIP: Du kan lave isteen uden alkohol ved at skifte hyldeblomstlikør ud med hyldeblomstsaft og champagne ud med hindbærbrus.

3. Ana's Ice Tea

6 glas

1 skive frisk ingefær

1 spsk brun farin

2 nelliker

2 kardemommekapsler Lidt muskatnød, revet

1½ l færdigbrygget te (f.eks Kusmis Anastasia)

Isterninger

½ appelsin, i skiver

½ citron, i skiver

½ lime, i skiver

Kom ingefær, farin, nelliker, kardemomme og muskat i en kande, og overhæld det med den færdigbryggede te.

Lad det trække natten over i køleskab. Ved servering sigtes isteen ned i en ny kande med isterninger. Kom friske skiver af appelsin,

citron og lime

i til pynt.

4. Gin'n'Grey

1 glas

1 citronbåd

1 skefuld sukker

Isterninger

10 blade citronmelisse

3 cl gin

3 cl afkølet earl grey-te

Pres saften af citronbåden ned i et glas, og opløs sukkeret i saften. Fyld glasset med isterninger, citronmelisse, gin og earl grey-te. Lav gerne en lang citronskal, og rør det hele sammen. Justér eventuelt med mere eller mindre citronsaft og sukker alt efter din smag.

TIP: Alle isteerne i opskrifterne er koldtrukket. Det vil sige, at teen kommes i en pose eller tesi, der overhældes med koldt vand og herefter trækker i køleskabet natten over. Du kan med fordel tilsætte 1 lille spiskeskefuld sukker med det samme. Det vil afrunde teen. Når teen koldtrækker, bliver den ikke bitter, hvilket ofte sker med specielt

de grønne teer.



LÆS OGSÅ: 5 opskrifter: Udnyt sommerens grønt på bedste vis 

LÆS OGSÅ: 5 lækre retter med jordbær

LÆS OGSÅ: Italiensk mad med et sundt tvist