kvinde der maler

5 hobbyer, der gør dig (endnu) sundere

Stillesiddende hobbyer er sundere, end du måske tror. Se her, hvorfor det er en rigtig god idé at forsvinde ind i sin egen verden med pensel, strikkepinde eller en god bog.

En hobby skal ikke nødvendigvis få dig til at svede og få pulsen op for at være sund.

Det er naturligvis sundt at træne kroppen fysisk, men det er det også at have en hobby, hvor du forsvinder ind i din egen verden, forklarer stress-forsker og professor Anette Harris:

"Det ikke nødvendigvis vigtigt at koble af for at stresse ned, men at ”koble om”. Og ved at have hobbyer, som vi bliver optaget af, sker det automatisk. Når vi kobler om fra det, som stresser os, giver vi hjerne og krop mulighed for at nedsætte stressreaktionen."

Det at fordybe sig i en hobby har altså en positiv effekt på vores sundhed, fordi det blandt andet kan være med til at dæmpe stress. Og når vi lærer noget nyt, som et nyt sprog eller en avanceret strikkeopskrift, er der også en anden vigtig sidegevinst i forhold til den mentale sundhed.

"Når vi går i gang med noget nyt, giver det os mulighed for at lære at mestre noget, og det er en faktor, der er helt central, når det handler om håndtering af stress. Vi ved, at hjælpeløshed og håbløshed let kan føre os ind i en negativ spiral, hvor vi oplever, at problemerne bare vokser. Men når vi har en fornemmelse af at mestre noget, får vi et positivt løft – og vi kan tage denne energi og optimisme med til andre arenaer i vores liv," siger Anette Harris.

1. Læs

Du har måske selv mærket følelsen af, at stressen dæmpes, når du forsvinder ind i en god bog. Men vidste du, at det at læse bøger faktisk kan sænke både dit blodtryk og din hjerterytme? Forskere har fundet ud af, at bare seks minutter med en god skønlitterær bog kan reducere stress med 68 procent. Når du sætter dig godt til rette i lænestolen og læser, får du tilmed også trænet hjernen. Og jo ældre vi bliver, jo vigtigere er det at træne hjernen.

At læse kan også dæmpe symptomer på depression, og måske også bremse udviklingen af demens. Og så er det at læse også med til at gøre os mere empatiske. Når du læser om aftenen, forbereder du desuden kroppen på at falde til ro og sove, og sover du bedre, vil de gode sundhedseffekter blot øges. Hvis du vel at mærke kan finde du af at lægge den spændende bog fra dig og falde i søvn i tide.

2. Mal

begynde at male. Og at sætte sig ned med en pensel, sænke skuldrene og fokusere på, hvad du laver med penslen, kan være en fantastisk måde at stresse ned på. Malebøger for voksne kan være et godt alternativ. Når du maler og dermed reducerer stress, får du en mere optimal regulering af stress-hormonet kortisol i kroppen, hvilket er positivt, da høj stress over lang tid kan have uheldige indvirkninger på sundheden.

Når du maler og skaber noget i dit helt eget tempo, får du også ro og glæde, og malingen kan være en abstrakt måde at bearbejde følelser på. Derudover er det bevist, at du ved at udforske din egen kreativitet kan få en endnu mere optimistisk tilgang til livet.

3. Strik

Nogle mennesker oplever den ultimative nydelse, når de lægger et garnnøgle i skødet, griber om strikkepindene og forsvinder ind i en verden af masker. Strikning giver nemlig mulighed for at slappe af og mindske stress, hvilket potentielt kan sænke blodtrykket, forebygge symptomer på depression og angst, mindske risikoen for demens og fjerne tankerne fra kroniske smerter. Og følelsen af kontrol og fremskridt frigiver tilmed dopamin, også kendt som lykkehormonet.

Du får simpelthen meget for pengene: Strikning kan gøre dig glad! Selvom du strikker alene, har det desuden vist sig, at det at strikke kan mindske følelsen af ensomhed og isolation.

4. Lær et sprog

Har du udskudt at genopfriske den smule spansk, du kan, eller måske drømt om at lære et helt nyt sprog? Så gør det nu! At lære et nyt sprog kan sætte gang i dine hjerneceller og forbedre dit mentale helbred, hvilket kan få dig til at føle dig lykkelig oftere. Din hjerne arbejder på højtryk, når den tygger på spændende ord, grammatik og syntaks.

Det kribler i kraniet af glæde, når der kommer ny viden, og der bliver skabt nye forbindelser i hjernen. Det kan også give dig bedre hukommelse. Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor, men personer, der taler flere sprog, viser desuden tegn på demens fire år senere end andre.

5. Syng

Endorfinerne, lykkehormonerne, stiger kraftigt, når vi synger, hvilket igen kan give dig positive følelser og faktisk ændre oplevelsen af smerte. Det viser sig, at folk føler sig mere afslappede efter at have sunget et par vers. Du får effekten, uanset om du synger i brusebadet eller i et kor.

Sang jager simpelthen stressen væk (så længe vi ikke optræder foran et publikum og får sceneskræk ...). Nogle undersøgelser viser også, at sang kan reducere snorken. Dette kan jo muligvis reducere stress hos den person, der sover ved siden af også. Det er i hvert fald ikke farligt at teste det af.