7 trendy sundhedsbomber, der er gode for kroppen
Hvorfor er der egentlig hampefrø på salaten, havtorn i kagen og matcha i teen? Fordi de nye trendy råvarer er supersunde. Se, hvad de kan, og hvordan du bruger dem.
CHIAFRØ
Chiafrø hedder på latin Salvia hispanica og stammer fra Central- og Sydamerika, hvor de små frø har været brugt i flere tusind år.
Derfor: Chiafrø er så tæt på et superfood, som man kan komme: masser af omega 3-fedtsyrer, meget fiberholdig og en rigtig god kilde til kalk, magnesium og antioxidanter.
Sådan: Chiafrø kan bruges på samme måde, som du bruger andre frø: hele eller knuste i morgenmadsgrød, i bagværk og i smoothies eller som drys på fx yoghurt.
MANDELMÆLK
Mandelmælk er en cremet mælk lavet på mandler. Det smitter af på smagen, der godt kan minde lidt om marcipan. Mandelmælk er ligesom sojamælk et alternativ til komælk.
Derfor: Mandelmælk er rig på E- og C-vitamin samt jern. Det har en lidt lavere fedtprocent end letmælk og indeholder intet mættet fedt, som komælk gør. Mandelmælk er også laktosefri.
Sådan: Du kan drikke din mandelmælk ren eller bruge den fx i smoothies eller over din morgenmadsmysli som alternativ til mælkeprodukter. Mandelmælk går også fint i både bagværk, grød og varme drikke. Du kan lave din egen mandelmælk af mandler og vand.
GURKEMEJE
Gurkemeje er et orangegult krydderi, der udvindes fra planten Curcuma longa. Kendes særligt fra det indiske køkken. Gurkemeje stammer oprindeligt fra netop Asien, hvor det i årtusinder har været anerkendt og benyttet i medicinske sammenhænge.
Derfor: Gurkemeje indeholder curcumin, som dæmper inflammationer, beskytter mod infektioner og fremmer sårheling. Forsøg har vist beskyttende effekt mod bl.a. leddegigt og knogleskørhed.
Sådan: Curcuminens antiinflammatoriske effekter aktiveres, når du varmer den op, så brug fx gurkemejen til at give smag og smuk farve til dine varme ris samt grønsags- og fiskeretter. Prøv det også i bagværk.
LÆS OGSÅ: Stor guide til de sundeste bær
HAVTORN
Havtorn er orange og har en frisk, syrlig smag. Bærrene er blevet brugt i Kina til fremstilling af medicin i mere end 1.200 år. I Europa er havtorn helt tilbage i 1500-tallet blevet brugt til fremstilling af medicin mod bl.a. feber og mavesmerter.
Derfor: Havtorn er en lille sundhedsbombe, der særligt er rig på C-vitamin og omega 7-fedtsyrer. Bærrene indeholder også A-, B-, og E-vitaminer, antioxidanter og kostfibre. Havtorn er rigere på polyumættede fedtsyrer end andre bær. Det præcise indhold afhænger af sorten.
Sådan: Brug bærrene i saft, gele og kompot, som du kan servere til alt fra ost, kager, fiskeretter og bagte grønsager.
MATCHA
Matcha er grøn te lavet på pulveriserede teblade. I modsætning til anden te drikker du også selve bladene, hvilket er med til at give dig alle de sunde næringsstoffer.
Derfor: Matcha er rig på polyfenoler, som er antioxidanter, der menes at kunne beskytte mod bl.a. hjertesygdomme og visse kræftsygdomme. Du finder også både calcium, kalium, A-vitamin og C-vitamin i matcha, hvilket styrker immunforsvaret. Den sundhedsmæssige værdi af en kop matcha-te svarer til 10 kopper almindelig grøn te.
Sådan: Du pisker din matcha godt ud i vandet og drikker den straks derefter. Du kan også bruge matchapulveret i fx grød, pandekager, smoothies og bagværk.
TANG
I Østen anvendes tang i stort omfang i kosten. Den findes i mange tusind varianter. Den mest udbredte på vores breddegrader er blæretangen.
Derfor: Tang vokser i vand og indeholder derfor mange gode næringsstoffer, som landplanter ikke gør. Fx indeholder tang mindst 10 gange så mange mineraler. Tang er rig på særligt B12-vitamin og omega 3-fedtsyrer. Tang gavner også din fordøjelse og dit immunforsvar. Tang har desuden en blodfortyndende virkning, som kan beskytte mod blodpropper.
Sådan: Tang tilfører umami-smagen til dine retter. Du kan bruge tang bagt, rå, kogt, stegt, ristet eller tørret. Brug det fx i supper, gryderetter og salater.
LÆS OGSÅ: Hamp er den nye superfood
QUINOA
Quinoa stammer fra Sydamerika og betragtes som et korn, men er det egentlig ikke rent botanisk. Quinoa er glutenfri og har en blød og mild, let bitter smag.
Derfor: Quinoa er en enestående proteinkilde, som samtidig giver dig alle de essentielle fedtsyrer. Quinoa indeholder derudover gode aminosyrer, bl.a. lysin. Det gavner bl.a. kolesterolniveauet og dermed din hjerte-kar-sundhed. Spiser du quinoa, får du gode mængder E- og B-vitamin, særligt B6, niacin, thiamin og folat samt jern, kalium, kalk, kobber, mangan, magnesium og zink.
Sådan: Brug quinoa kogt som tilbehør i stedet for ris. Samt i i supper, grønsagsgryderetter, salater og som grød.
HAMPEFRØ
Hampefrø har en nøddeagtig smag. De stammer fra en anden hampeplante end den, der anvendes til cannabisproduktion.
Derfor: Hampefrø er en suveræn kilde til kostfibre, jern, magnesium, E-vitamin og D-vitamin. Indeholder desuden omega 3- og omega 6-fedtsyrer i det sundeste forhold.
Sådan: Brug hampefrøene på salater, i bagværk, i dip, supper og smoothies. De smager let bittert, så dosér lidt forsigtigt.
LÆS OGSÅ: Dårlig kost får denne svamp i din krop til at vokse
LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til et stærkt immunforsvar & mere energi
LÆS OGSÅ: Test dig selv: Kender du dine vitaminer?