En ung, frustreret kvinde.

Hvordan slipper jeg vreden efter et hårdt og grimt brud med utroskab

Hvordan slipper jeg de negative følelser og bitterheden efter min eksmands utroskab? Sexolog og parterapeut Daisy Løvendahl kommer med gode råd til læsernes spørgsmål.

Efter et hård og grimt brud, spørger en læser, hvordan hun undgår, at hendes negative følelser tager over: 

Efter et hårdt og grimt brud med utroskab fra hans side, sidder jeg nu med overvældende følelser af bitterhed og vrede. 

Jeg ser andre i min situation som efter nogle år stadig sidder tilbage med de følelser, og det gør mig bange. 

Min eksmand og jeg skal samarbejde, for vi har to børn sammen. Jeg er generelt et glad og positivt menneske, så jeg bliver overvældet af mine negative følelser. Naturligvis skal de have plads i lidt tid, men de må ikke tage over. 

Men hvordan undgår jeg det? Jeg har hørt meget om, at man skal ”let go”, men hvordan gør jeg det i praksis?

Daisy Løvendahl råder til at meditere:

Det er et afsindigt godt spørgsmål. Det er så let at sige: ”Let go”. Men uendeligt svært i praksis.

Må jeg først sende dig en masse kærlige tanker. Jeg er næsegrus af beundring over, at du har besluttet dig for, at dine negative følelser ikke skal tage over. Det er det første og vigtigste skridt. 

For det kan æde livsglæden op at holde fast i gammel smerte. Der er ikke én vej til at handle på din vigtige beslutning om, at det ikke skal være din skæbne. En meget klassisk vej er meditation. 

Dette handler i sin essens om at lære, at du ikke er dine følelser. Når du mediterer og arbejder med dit åndedrag, lærer du også dig selv at vende dine negative følelser til mere neutrale og derved også mere positive. 

Om "kærlig meditation"

En af de mest veldokumenterede meditationer er den buddhistiske Metta-meditation, som også kaldes "Kærlig venlighed."

Ifølge den amerikanske forsker Barbara Friedrichson skaber den flere positive emotioner, hvilket bidrager til en positiv spiral, hvor vi kontinuerligt udbygger og opbygger evnen til at mærke positive følelser.

Dette giver grobunden for tilgivelse, mere selvkærlighed, større psykisk robusthed og tilsvarende mindre vrede, bitterhed og følelse af at være fanget i fortidens svære følelser.

Personligt er jeg vild med at meditere og bruger det aktivt til at regulere mine egne følelser og mit sind, men jeg synes også, at der skal være plads til vreden. 

Måske skal du tage på en bilkirkegård ind i mellem og smadre løs sammen med dine tætteste veninder og tillade dig selv intenst at være vred. Uanset om du har tilgang til en bilkirkegård eller må opfinde noget andet, så er essensen af det, at du ikke skal være bange for din vrede. 

Den er farligere som underspillet bitterhed. Tillad dig selv at råbe og stampe i jorden til vild musik og græde højt. Giv dig selv de rum. Så kan du bedre meditere de andre dage. Uanset om du kan inspireres af dette eller ej, så bliv ved med at beslutte, at hans svigt ikke skal definere dit følelsesliv i dag. 

Stop tankerne. Lad det være fortid. Fokuser på din glæde i dag. Grin. Vær sammen med dem, der elsker dig. Vær fjollet. Dans. Løb. Kys en fremmed. Kram dine børn. 

Tag en kæmpe bid af alt det gode i verden.

Om Daisy Løvendahl

  • Parterapeut, coach, sexolog, forfatter og direktør for ”Sexolog & Parterapeut”-uddannelsen.
  • Gennem 12 års samtaler har hun et særligt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk, og
  • hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen
  • fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.
  • Du kan skrive anonymt til Daisy her: daisylovendahl.dk/skriv-til-daisy