Derfor får du ”tømmermændsblues” dagen derpå
Den uforklarlige nedtur kommer snigende dagen derpå, men der er noget, du kan gøre for at afhjælpe dine tømmermændsblues.
Du kender det sikkert godt. Du har lyst til at begrave dig under dynen. Dit hoved dunker, nattens kebab truer med at gøre comeback, og du har en nagende følelse af, at noget er helt galt. Du er irritabel og tvær. Også selvom det faktisk var en fantastisk aften, og du holdt dig nogenlunde på dydens smalle sti. Vi kan konstatere, at du er ramt af tømmermændsblues. Et fænomen som stadig er lidt af et mysterium for forskerne.
LÆS OGSÅ: Derfor får du ”blackout”, når du drikker
Det er endnu ikke bevist, hvad der præcis er på spil, når vi ligger der i vores mentale fosterstilling med tankerne i kulkælderen, men vi ved, at det handler om nogle af de signalstoffer i hjernen, som bliver påvirket, når vi drikker alkohol. Det forklarer Thomas Raab, der blandt andet har skrevet "En bog om hukommelse" med Peter Lund Madsen og "Den foranderlige hjerne".
- Når vi har drukket, har vi tilført hjernen en masse kunstige stoffer og hjernen og kroppen er blevet påvirket voldsomt under det her indtag. Så når du får tømmermænd, er det fordi hjernen nu skal til at overtage styringen igen og få styr på balancen i hjernens signalsystemer, og det tager altså lige lidt tid at komme op i gear. Humøret er også påvirket af signalstoffer i hjernen, så derfor er det fuldstændig logisk, at det også er ramt, når du har tømmermænd, siger han.
Den bedste kur mod tømmermændsblues
Samme forklaring peger Troels W. Kjær, hjerneforsker i neurofysiologi og specialeansvarlig overlæge på Sjællands Universitets Hospital på.
- Tømmermænd er et udtryk for at kroppen forsøger at komme sig over en forgiftning. Der sker en række processer i kroppen, og de skal rettes op efterfølgende, og det tager noget tid. Mens de bliver rettet op fungerer hjernen ikke optimalt, siger han, men afviser, at der er tale om en dopaminmangel, som det gør sig gældende, når folk tager kokain og en række andre hårde stoffer.
LÆS OGSÅ: Studerende har opfundet kur mod tømmermænd - og eftersigende virker den
- Alle misbrugsstoffer er forbundet med frigivelse af vores glædeshormon dopamin, men at man får mangel på det efter en enkelt druktur, tror jeg ikke. Efter en hel måned på kokain, måske. Men vi ved, at hjernen får en periode med dysfunktion (den fungerer ikke optimalt, red.) pga ubalancen i stofferne i hjernen, efter man har drukket. Vi bliver irritable, vi bliver uoplagte og trætte, og det vil jeg hellere forklare det med, siger han.
Hvis du vil gøre noget godt for dig selv, når du ligger der i din seng og knuger dynen med tankerne kørende i ring, så skal du gå dig en tur, opfordrer Troels W. Kjær.
- Sørg for, at være fysisk aktiv. Alt andet lige, så udskiller det noget dopamin, og det gør, at en lang række af de balancer, der ligger i hjernen, bliver skubbet i en gunstig retning. Man skal bare vide, at man er i væskemangel, så det skal ikke være en hård fysisk disciplin, slutter han.
LÆS OGSÅ: Her er den perfekte, sunde dagen-derpå-menu
LÆS OGSÅ: Derfor kaster du op, når du har tømmermænd
LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du har tømmermænd