Se konsekvenserne ved for lidt nattesøvn

Så farligt kan det være at sove for lidt

Depression og demens. Der er næsten ingen ende på de ulyksaligheder, som kan ramle ned over dit hoved, hvis ikke du sover nok. Ny forskning viser, at søvn er lige så vigtigt som kost og motion. ALT for damernes søvnløse journalist har afprøvet fem metoder.

Demens

I USA har et forskerteam under ledelse af en dansker for nylig fundet ud af, at skadelige proteinstoffer udvaskes fra hjernen under søvn. Forsøg med mus viser, at under søvn udvides pladsen, der omgiver neuronerne, med 60 procent, fordi hjernens støtteceller samtidig skrumper midlertidigt under søvn. Det giver plads til, at affaldsstofferne i hjernen vaskes hurtigt ud. Sover du ikke længe, eller har forstyrrelser i din søvn, så vil der slet ikke være det samme flow i udvaskningen, og affaldsstofferne vil hobe sig op og give klumper i hjernen, der med tiden kan medføre Alzheimers og andre former for demens.

Fedme

Hvis du ikke sover nok, føler kroppen sig stresset og udskiller hormonet kortisol, som øger appetitten. Og det er ikke en hunger efter spidskål og broccoli, men efter kaloriehurtig junkfood som burger og pizza. Når vi er trætte, søger hjernen nemlig automatisk efter mad, der giver hurtig energi. Desværre betyder det så også hurtigt ekstra kilo på sidebenene.

LÆS OGSÅ: Sov godt i varmen - Sådan skal du IKKE gøre

Depression

Der skal ikke mere til end en uge med bare fire timers søvn hver nat, før vores hormonprofil vendes på hovedet og svarer til profiler, der ses hos ældre mennesker eller personer, der lider af depression. Især hos unge, der sover mindre end 7-8 timer hver nat, er risikoen for at få en depression fem gange højere end for deres veludsovede kammerater.

Kræft

Når du ikke sover nok eller sover uregelmæssigt, øger du risikoen for at udvikle mavekræft, brystkræft, hjertesygdomme og diabetes. Det skyldes, at den manglende søvn påvirker din produktion af vigtige hormoner og proteiner, herunder melatoninproduktionen – et hormon, der påviseligt beskytter mod kræft.

Dårlig indlæring

Når du er træt, mister du evnen til at koncentrere dig og fokusere. Især hvis du bliver præsenteret for nye ting og ny viden. Når vi sover, bruger hjernen noget af tiden på at lagre nye informationer de rigtige steder på vores mentale harddisk. Det siger sig selv, at hvis ny viden på grund af dårlig og for lidt søvn ikke bliver lagret ordentligt, så går det tabt.

Lavt immunforsvar

I vågen tilstand kører dine organer på højtryk, og det slider på dem. Når du sover, producerer du forskellige hormoner, der genopbygger hjernen og kroppen – og dit energiniveau er sat ned, så kroppen får et pusterum til at udbedre det slid, der er lavet i løbet af dagen. Sover du ikke nok, vil kroppen gennem tid blive svækket, og det betyder også et dårligt immunforsvar, hvor de hvide blodlegemer og antistoffer ikke reagerer, som de skal, hvis du bliver udsat for virus og bakterier.

Kilder: Videnscenterfordemens.dk, Klogkost.dk, Videnskab.dk, Huffingtonpost.com, Alun.dk, Sovbedre.nu.

LÆS OGSÅ: Se 5 veje til bedre søvn og mere overskud

3 råd fra søvneksperten:

Regelmæssighed

– Søvn er en fysiologisk og biologisk proces, der kræver regelmæssighed. Gå i seng på samme tid hver dag, og stå op på samme tid – også i weekenden. Plus minus en time. Svinger dine sovetimer meget, det vil sige, går du nogle aftener i seng ved 1-2-tiden om natten for så at sove længe i weekenden, flytter du så meget rundt på din døgnrytme, at det svarer til at have kronisk jetlag.

Prioritér dit søvnbehov

– Hvis du har behov for 7 timers søvn per døgn, så prioritér det benhårdt. Det behøver ikke at være i træk, så du kan godt tage en eftermiddagslur på et par timer for så at sove de sidste fem timer om natten. Det afgørende er, at du får sovet det antal timer på et døgn, som din krop har brug for, hvis den skal være veludhvilet og fungere optimalt. Har du svært ved at falde i søvn, så se dit soveværelse som en bekymringsfri zone, hvor madras og dyne er af god kvalitet, og lav aldrig noget aktivtstimulerende som f.eks. være online en time før sengetid.

Lav et søvneftersyn, og find dit søvnbehov

– Voksne skal have mellem 6-9 timers søvn hver nat. Hvor meget du har brug for, finder du ud af ved at føre søvndagbog i fjorten dage. Sådan en kan downloades gratis flere steder på nettet. Opdag så, efter hvor mange timers søvn, at du har dage, hvor du føler dig mest veludhvilet og velfungerende. Og ja, du kan godt sove for meget. Sover du mere end 9 timer hver nat, er det en god ide lige at blive tjekket igennem hos lægen.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnvejleder, medforfatter til bogen "Sov godt hele natten" og tilknyttet Center for stress og trivsel.