6 fakta om, hvordan kaffe påvirker din krop
Kaffe har både positive og negative virkninger på din krop.
Spørgsmålet om, hvorvidt kaffe er skadeligt, hvordan man brygger den bedste kop kaffe for slet ikke at tale om, hvordan man laver en kaffeshake uden sukker optager alle os, der elsker den brune drik. Men den skal omgås med varsomhed. Her får du seks fakta om, hvordan kaffe påvirker din krop.
Nervesystem
Kaffe indeholder koffein, der har en stimulerende effekt på dit centralnervesystem (bl.a. kan det øge produktionen af stresshormon). På den gode side betyder det, at du føler din mere vågen og frisk og får en hurtigere reaktionsevne. For meget kan dog øge dit angst- og stressniveau. Svedige håndflader, rysten og hjertebanken er tre tegn på, at du er ved at nå din grænse.
Væskebalance
Kaffe er måske ikke så vanddrivende, som man altid har sagt, og så længe du holder dig under to kopper om dagen, skulle det ikke være noget problem for væskebalancen.
Mave og fordøjelse
Koffein får niveauet af mavesyre til at stige, hvilket kan virke uheldigt på fordøjelsen og give ondt i maven, især hvis du drikker kaffe på tom maven. Får du for meget koffein, kan det også lede til diarre.
Abstinenser
Drikker du meget kaffe, kan din krop vænne sig til koffeinen. Det kan få den konsekvens, at du skal have større og større doser, før kaffen har den opkvikkende effekt på dig. Og hvis du holder op med at drikke kaffe kan det bl.a. føre hovedpine, træthed og irritabilitet med sig.
Søvn
Det tager kroppen omkring en time at optage kaffe og først efter 10 timer er 70 procent af koffeinen ude af kroppen. Så er du meget følsom kan det ligefrem være, at du skal stoppe med at drikke kaffe allerede efter kl. 12 om formiddagen. På den måde minimerer du risikoen for, at det spolerer din søvn og i sidste ende gør dig træt.
Risikoen for sygdomme
Kaffe menes at have en positiv indflydelse på en række sygdomme og lidelser. Blandt andet type 2-diabetes, hvilket kan hænge sammen med, at kaffe indeholder magnesium og krom, som hjælper kroppen med bruge hormonet insulin, der kontrollerer blodsukkeret. Derudover mener man også, at kaffeindtag nedsætterrisikoen for bl.a. Parkinsons, Alzheimers og visse former for kræft.
På negativsiden peger undersøgelser på, at et indtag på over tre kopper om dagen kan øge gravides risiko for abort. Ligesom ufiltreret kaffe (som f.eks. espresso) er blevet kædet sammen med forhøjet kolesterol.
Hvor meget kaffe kan du så drikke, for at få det bedste ud af det? Det afhænger blandt andet af din vægt og dine gener, men for de fleste er tre-fem kopper om dagen fint.
Kilder: Livestrong.com, Fda.gov, Prevention.com, webmd.com, Sundhed.dk, Politiken.dk samt forskningsoverlæge Kjeld Hermansen, Medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
LÆS OGSÅ: Dét sker i kroppen, når du spiser kulhydrater
LÆS OGSÅ: Så sundt er det at gå en tur
LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du spiser sukker