kvinde på wegovy

Et mirakelmiddel mod overvægt? Vi har stillet eksperten 6 spørgsmål om Wegowy

Wegovy kan være et fremragende middel til at hjælpe svært overvægtige med vægtrelaterede følgesygdomme, mener læge Maria Krüger. Hun synes dog også, at det bør være sværere at få fat i som rask overvægtig, da medicinen ikke må blive en genvej til at opnå et slankt skønhedsideal. Vi har stillet alle de spørgsmål, du gerne vil kende svaret på, om slankemidlet, som alle taler om – både til lægen og til kvinden, som tabte 20 kg.

Maria Krüger, du har som praktiserende læge erfaring med patienter, der ønsker at få Wegovy for at opnå et vægttab – hvad er afgørende for, om man kan få det?

"Det afhænger af folks BMI, om man har lov til at få Wegovy. Det vil altså sige, at hvis man har et BMI over 30, kan man få en recept. Det samme gør sig gældende, hvis man har et BMI mellem 27 og 30, men har én eller flere vægtrelaterede funktionsnedsættelser eller følgesygdomme. Lige nu estimerer man, at 900.000 danskere har et BMI over 30, så faktisk er der helt vildt mange, der på papiret kan få adgang til det."

"Det gør mig en smule bekymret. Især fordi vi i samfundet har et underliggende skønhedsideal om, at kroppen skal være slank, og derfor er der mange danskere, der ser Wegovy som et middel til at tabe sig i vægt, selvom de ikke nødvendigvis er i risikozonen for at udvikle en følgesygdom eller generelt har gener af deres overvægt. Derfor er det også vigtigt at skelne mellem usunde og sunde overvægtige, når vi taler om slankemedicin."

"Overvægtige patienter med f.eks. prædiabetes eller tegn på hjertekarsygdom skal selvfølgelig have lov til at få Wegovy. Men hvis man ikke har nogen reel risiko for at udvikle funktionstab eller følgesygdomme, selvom man har et BMI over 30, så stiller jeg mig skeptisk over for, om det har en sundhedsmæssig værdi at udskrive det."

Er det en god idé at bruge BMI som indikator for, om man kan få Wegovy?

"Det korte svar er nej. BMI er rigtigt svært at regne med, fordi det ikke tager højde for kropsbygning, fedtfordeling, muskelmasse, livvidde mm. BMI udregnes ved kun at sammenligne højde med vægt, og derfor er der mange parametre, der udelades fra ligningen."

"Efter min mening bør det være vigtigere at kigge på, om man har sundt eller usundt fedt på kroppen. Usundt fedt er den slags, hvor fedtcellerne ikke kan rumme fedt, så fedtvævet bliver betændt, cellerne flyder over, og der aflejres fedt i organer og væv. Det medfører risiko for diabetes, hjertekarsygdom og andre organrelaterede lidelser. Derimod er sundt fedtvæv det, der ligger under huden, og som kan udvide sig. Det er f.eks. det fedt, vi har på lår og hofter, og det er vi ikke bekymrede for."

"Derfor handler det ikke så meget om, hvor meget fedt, man har, men hvor på kroppen det er placeret, og BMI siger intet om placering. For eksempel kan en pæreformet kvinde godt have et højt BMI, men faktisk have en sund fedtfordeling. Hvis man har mange muskler, kan man også have et højt BMI, men slet ikke have risiko for at udvikle følgesygdomme, fordi man lever sundt."

"Høje mennesker har også et højere BMI end lave mennesker. Desuden er BMI-indekset i sin tid udregnet på baggrund af midaldrende mænd, så vi har ikke engang et normalindeks for en kvinde på hverken 30 eller 70 år. Derfor har vi i øjeblikket også en debat om, hvorvidt svær overvægt defineret ved et BMI over 30 faktisk er en sygdom."

"Jeg vil rigtig gerne have en snak om, hvad der er sygdom, og hvad der faktisk er normalt. For jeg synes ikke, at mennesker med et BMI over 30 nødvendigvis skal sygeliggøres."

Hvad er wegovy?

Det danskudviklede lægemiddel Wegovy kan bruges til vægttab og -vedligeholdelse i tillæg til en kaloriereduceret kost og øget fysisk aktivitet, hos voksne med BMI på mindst 30 eller BMI mellem 27-30, som samtidig har mindst én vægtrelateret tilstand, som prædiabetes, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø eller hjertekarsygdom.

Wegovy er en fysiologisk regulator for appetit og kalorieindtag og virker ved at reducere energiindtaget, øger følelsen af mæthed, forbedrer kontrollen over madindtag, reducerer følelsen af sult samt hyppigheden og intensiteten af madtrang. Desuden reducerer Wegovy præferencen for fødevarer med højt fedtindhold. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvilke slags patienter efterspørger Wegovy?

"De fleste, der spørger efter en recept på Wegovy, opfylder kravene for at få det. De er altså overvægtige på BMI-skalaen og har én eller flere vægtrelaterede gener. Vi har også diabetespatienter og overvægtige patienter, der skal tabe sig, før de kan få en operation. De mennesker skal selvfølgelig have en recept på Wegovy, fordi det kan være et vigtigt medikament til at holde dem raske."

"Men vi får også mange henvendelser fra folk, som på skalaen er overvægtige, men som ikke er i risikozonen for følgesygdommene. Jeg havde f.eks. en kvindelig patient i midten af halvfjerdserne, som havde taget femten kilo på, siden hun fødte sit sidste barn i slutningen af 40’erne. Hun havde tænkt på, om Wegovy var noget for hende, for nu havde hun et BMI på 31. Hun så fuldstændig normal ud, og hendes eneste funktionsnedsættelse var ondt i knæet, men det er der jo mange, som får med alderen. Efter min vurdering skal hun ikke have Wegovy, for hun er, som hun skal være."

"I samfundet skal vi generelt ændre vores syn på kroppen og forstå, at det altså er normalt at tage på med alderen og især efter overgangsalderen. Det er normalt at have en blød mave og en større numse end tidligere."

"Jeg har også haft en ung kvinde inde, som var høj og muskuløs, og som derfor havde et BMI over 30. Der var heller intet galt med hendes krop, men på BMI-skalaen var hun overvægtig, og derfor ville hun tabe sig med Wegovy. Der kan jeg godt frygte, at muligheden for at få Wegovy kan skabe uhensigtsmæssige tankemønstre og eventuelle spiseforstyrrelser."

Hvilke livsstilsændringer bør man lave, hvis man er på Wegovy?

"Først og fremmest er det vigtigt at styrketræne, når man tager slankemedicin. Når man taber sig i vægt, taber man også muskelmasse, og derfor er det vigtigt at opretholde den. Især når vægttabet sker så hurtigt. Derudover er det også vigtigt at være opmærksom på, at medicinen ikke må blive en erstatning for sunde livsstilsvalg. Man bliver ikke sundere af at være på Wegovy, hvis man stadig køber takeaway og ikke prioriterer at være fysisk aktiv. Man kommer til at veje mindre, ja, men ens sundhed forbedres ikke, og det er jo hele grundlaget for at få medicinen."

"I forvejen er det en skræmmende udvikling, at vi danskere spiser mere og bevæger os mindre, men nu får man endda muligheden for at medicinere sig ud af det. For mig at se er det bare ikke sundhed at sprøjte sig med medicin, så det må ikke blive et præparat, hvor man tænker, at nu kan man slække på kosten og aktivitetsniveauet."

Bør raske overvægtige overhovedet tage Wegovy?

"Jeg synes altid, man skal stoppe op og tænke sig om, før man giver raske mennesker medicin. Hvis man gør det, skal effekten i hvert fald være højere end de risici, der er forbundet med medicinen. Problemet med Wegovy er bare, at vi ikke helt ved endnu, hvilke risici der er for raske overvægtige på længere sigt."

"Wegovy er jo et hormon, man sprøjter ind i maveskindet, men det bliver ikke kun der, hvor man sprøjter det ind. Det kører derimod rundt i kroppen og sætter sig i vores receptorer, som er der, hvor hormoner sætter sig fast og har en virkning. Vi har receptorer overalt i kroppen, både i vores organer og i hjernen. Derfor kan jeg også være betænkelig ved at give Wegovy til raske patienter, når vi ikke ved endnu, hvilken virkning hormonet har på lang sigt."

"Hvis man spørger forskere inden for medicinen, vil de sikkert sige, at det burde være sikkert, fordi man har givet Ozempic til diabetes- patienter i femten år, uden det har skadet. Anken er bare, at det er diabetespatienter og derfor en helt anden patientgruppe end de raske overvægtige, der bare gerne vil tabe sig. Wegovy gives også i større doser end Ozempic, og derfor kan der også opstå bivirkninger, vi ikke er bekendte med endnu."

Wegovy vs.Ozempic

Ozempic, der ligesom Wegovy produceres af Novo Nordisk, er til behandling af type 2-diabetes, mens Wegovy er godkendt til behandling af svær overvægt samt overvægt i kombination med vægtrelaterede følgesygdomme. Begge lægemidler hjælper til vægttab og er baseret på det samme aktive indholdsstof, semaglutid, men der er forskel på mængden af stoffet i de to lægemidler. Der er altså forskel på medicinens styrke, hvor Wegovy virker mest effektivt. Kilde: Lægemiddelstyrelsen

"Hvis man først får slankemedicin, kan det desuden også være svært at trappe ud igen. Flere studier viser, at man hurtigt kan tage på i vægt igen, hvis man stopper for brat på medicinen, og der kan jeg være bekymret for, hvad det gør ved patienterne rent psykisk. Hvis man først har tabt sig og er glad for det, men så tager meget på, når man stopper igen, hvad gør det så ved en? Bør raske overvægtige udsættes for det scenarie, når de ikke var i risikozonen for sygdom, inden de startede på Wegovy?"

Er det for nemt at få fat i Wegovy?

"Jeg synes, at indikationen er alt for bred. I England har man gjort det sådan, at man skal have et BMI over 35. Det har de gjort, fordi nogle studier viser, at der faktisk ikke er en øget risiko for sygdom, hvis du har et BMI mellem 30 og 35. Det er først ved et BMI over 35, at du har den øgede risiko. Men jeg kunne faktisk godt tænke mig, at diskussionen kommer helt væk fra BMI, og at man i stedet for kigger på den enkelte patient. Man kan også diskutere, om det er for nemt at få fat i, i forhold til prisen. Lige nu ser vi, at der i de rige kommuner i Nordsjælland bliver udskrevet flest recepter, selv om det er der, hvor der bor flest slanke mennesker."

"Derimod er der mange patienter, der virkelig har brug for det, men som ikke har råd – og der bliver heller ikke råd til tilskud, hvis 900.000 mennesker kan gøre krav på medicinen. Det kan skabe en ulighed i sundheden i vores samfund, hvis vi bruger medicinen på de forkerte."

"Hvis man som sund overvægtig derfor tænker, at man ved at være på Wegovy kan komme følgesygdomme i forkøbet og tabe sig lidt, er det, efter min mening, ikke grund nok til at være på det. Der vil jeg i stedet anbefale, at man forsøger at tabe sig naturligt. Det er jo ikke selve Wegovy, der modvirker funktionsnedsættelser eller følgesygdomme, men derimod det vægttab, som sker, når du tager det. Og hvis det er muligt at tabe sig naturligt, er det den bedste måde at gøre det på."

Hvad gør Wegovy ved vores opfattelse af overvægt i samfundet?

"Jeg bekymrer mig meget om, hvad det gør ved vores måde at se på overvægtige på. Hvis vi pludselig siger, at det er en sygdom at have et BMI over 30, så gør vi pludselig 900.000 danskere til patienter. Og hvis der findes en medicinsk behandling til at blive slankere og dermed rask, så skal man da bare have den?"

"Det gør mig trist, at man skal stigmatisere så mange mennesker. Vi fodrer jo et ensidigt skønhedsideal om, at man skal være slank. Jeg anerkender fuldt ud, at det er meget vigtigt, at vi bruger medicinen på dem, der har funktionstab og risiko for sygdomme af overvægten, men det med at gøre sunde, almindelige mennesker til patienter, fordi de ønsker et vægttab af kosmetiske årsager, er virkelig trist."

"Derfor skal vi i sundhedsvæsnet fokusere på, at vi kun bruger slankemedicin til at forebygge og behandle sygdom. Vi må ikke blive dem, der går ind og forebygger og hjælper danskerne med udseendemæssige ønsker. Hvis vi bare udskriver Wegovy til alle med et BMI over 30, kan vi være med til at fremelske et ensidigt kropsideal, hvor slankhed er vigtigere end en sund og fysisk stærk krop."

Maria Krüger

Er medlem af bestyrelsen i Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM). Til daglig er hun praktiserende læge i en kompagniskabspraksis på Frederiksberg. Uddannet læge fra Københavns Universitet og sidenhen speciallæge i almen medicin.