Emily Salomon om PCOS

Emily Salomon: Sådan lever jeg med PCOS

Emily Salomon Vang har kæmpet med hormonlidelsen PCOS hele sit voksenliv. Men med en struktureret plan for kost og motion, har hun fået så meget balance i hormonerne, at hun i dag lever uden gener af sygdommen og nu venter en søn.

Som små perler på en snor ligger de små cyster i kanten af æggestokken og afslører, at alt ikke er, som det bør være. Emily Salomon Vang er kun 17 år, når hun finder ud af, at hun lider af PCOS, en hormonforstyrrelse, der danner de mange cyster, og som gør, at hun ikke får regelmæssig menstruation.

Derudover har hun længe følt ubehag og gener i underlivet, så alt giver mening, da en scanning slår fast, at hendes hormoner er så meget i ubalance, at hun har PCOS. Emily bliver rådet til at tage p-piller for at balancere hormonerne, men resultatet er stik modsat. Hun får tilbagevendende hovedpine, tager på i vægt og føler sig generelt utilpas. De kunstige hormoner går ind og kickstarter regelmæssige menstruationer, men alt andet føles forkert.

Efter tre år med forskellige p-piller beslutter Emily at lægge dem på hylden og i stedet se nærmere på sin kost og motion, og her begynder en rejse, som først nu for alvor har nået sit mål. Ved at researche, eksperimentere, lægge til og trække fra, får Emily i november sidste år lægens ord for, at hendes PCOS er udlignet så meget, at hendes æggestok nu ligner en rask persons. Ved hjælp af den rette kost, motion og levemåde har hun fået bragt sine hormoner så meget i balance, at de mange små cyster er væk.

Og som rejsens mest synlige resultat er Emily nu gravid i syvende måned. Hun er selv overbevist om, at livsstilsomlægningen har haft afgørende betydning for, at det er lykkedes at blive gravid.

“Jeg har ikke været en del af et videnskabeligt studie, og måske var jeg blevet gravid alligevel, men det er bemærkelsesværdigt, at jeg bliver gravid i slipstrømmen af det her. Jeg tror, at det hænger sammen. I perioden inden, jeg lagde min livsstil om, havde jeg en cyklus på over 110 dage, men efterfølgende begyndte jeg at få regelmæssig menstruation, så det er jo et håndgribeligt tegn på, at der skete noget.”

Learning by doing

Siden midt i 20’erne har Emily eksperimenteret med forskellige diæter for at påvirke sin PCOS i positiv retning. Det gennemgående vigtigste punkt har været at holde blodsukkeret stabilt, så hendes sult- og sukkercravings har kunnet holdes i ave.

“Da jeg første gang begyndte at se nærmere på min kost, skar jeg meget sukker væk, og jeg skiftede til fuldkorn, som ikke var helt normalt dengang. Samtidig begyndte jeg at motionere regelmæssigt med løb og yoga, og jeg oplevede en markant forbedring. Min menstruation blev regelmæssig, og jeg havde det godt, men det var også en læring, hvor jeg havde svært ved at navigere i, hvad jeg skulle gøre, hvis ikke jeg havde mulighed for at følge de nye tiltag, så det blev meget enten eller,” fortæller Emily, der i de efterfølgende år prøvede sig frem i forhold til kost og motion og derfor havde perioder, hvor hun havde det godt, og perioder hvor hun igen oplevede udeblivende menstruation og større aktivitet i sin PCOS.

“Det er learning by doing, så det er OK med nogle pauser ind imellem. Det giver mulighed for at mærke, hvordan kroppen reagerer, når den får en anden kost.”

Gedigen maveplasker

Men i perioder med meget travlhed kan det være svært at mærke sig selv og sin krop. Emily har drevet bloggen Emilysalomon.dk siden 2009 og er i dag en af Danmarks største bloggere. Hun har altid haft det godt med at have mange aftaler og opgaver i kalenderen, og hver uge har hun udgivet flere forskellige indlæg på bloggen om alt fra mode og mad til tanker om indretning, gode bøger og livet generelt.

Men i slutningen af 2017 sker der noget. Efter et år, som Emily selv kalder et af sine bedste, fordi hun blandt andet blev gift med sin mand Nikolaj, bliver hun træt. Rigtig træt. Og ked af det. Hun magter ofte ikke at stå op og magter ikke at have særlig mange aftaler.

“Det var vildt underligt at opleve. Jeg har aldrig følt mig så sund og stærk og meget hjemme i min krop, og så følte jeg pludselig, at jeg brændte helt ud. Det var virkelig ubehageligt, men når jeg ser tilbage, kan jeg se, at jeg havde en livsstil, der ikke var holdbar. Jeg trænede hver dag, og jeg drak rigtig meget kaffe. Jeg kørte bare på den energi,” fortæller Emily, der oplever, at kroppen nærmest sætter ud.

“Jeg havde ikke haft menstruation i virkelig lang tid. Min læge rådede mig til at skrue ned for motionen for at skabe balance i mine hormoner, og så fik jeg nogle tabletter, som skulle sætte gang i min ægløsning. Dem fik jeg det så dårligt af, både fysisk og psykisk. Jeg blev deprimeret og irritabel på én gang og tog fem kilo på i væske på en uge. Det er det frygteligste, jeg nogensinde har prøvet.”

I øjeblikket har hun brug for at trække sig tilbage.

“Det er det eneste tidspunkt, hvor jeg ægte har følt, at det ikke var et fedt job. Generelt er jeg glad for at blogge og har nemt ved at balancere det, men det var slemt for mig at have det så dårligt og ikke have lyst til at dele det i realtid. Mine læsere kender mig så godt, at der var nogen, der skrev, at de ikke længere kunne mærke mig, og det gjorde selvfølgelig lidt ondt, men jeg blev nødt til at redde mig selv først, før jeg kunne dele mine tanker.”

For at komme videre vælger Emily at begynde hos en ernæringsterapeut, som lægger vægt på sammensætningen af måltider, søvn, kosttilskud og kaffe.

“I den periode var jeg så ekstremt træt. Jeg ramte virkelig muren. Jeg accepterede, at der var noget i vejen, så jeg tvang mig selv til at slappe af, og så begyndte jeg at træne på en ny måde for at bygge kroppen op. Jeg gik lange ture og trænede styrketræning hjemme i stuen.”

Mærkbare forandringer

Efter en periode på den nye diæt tabte Emily sig igen, men et besøg hos gynækologen afslører PCOS for fuld styrke, så hun beder ernæringsterapeuten om at gå all in. Det betyder blandt andet et komplet farvel til kaffe og alkohol og til mad med kunstige sødemidler, som har været Emilys erstatning for søde sager.

I august 2018 dedikerer Emily derfor nogle måneder af sit liv til at fokusere fuldstændig på den nye livsstil. Hun går tidligt i seng og træner en kombination af yoga, fitness og løb to til tre gange om ugen. Til hvert måltid spiser hun grønt, en håndfuld protein og sundt fedt samt en lille smule stivelse i form af for eksempel boghvede eller små kartofler for at sikre en ordentlig mæthed. Derudover spiser hun maksimalt ét stykke frugt om dagen for ikke at påvirke insulinbalancen, og hun skærer alt raffineret sukker, alt gluten og alle mælkeprodukter fra.

“I begyndelsen var det svært, men jeg sørgede for at have nogle nemme go to-måltider, så det blev mere enkelt, og så gjorde jeg det til en hyggelig ting at gå tidligt i seng. Det er vigtigt, at det ikke føles som et afsavn, men som at gøre noget godt for dig selv,” siger Emily, der oplever stor forståelse fra omgivelserne i forhold til den disciplinerede livsstil.

“Jeg valgte at være åben omkring det, så folk var virkelig søde, og Nikolaj bakkede mig også op. Han spiste ofte det samme som mig, men selvfølgelig var der også dage, hvor det hele hang os begge to ud af halsen, og vi bare havde lyst til at drikke en masse vin. Men jeg kunne jo mærke, at jeg fik det godt, og det motiverede til at blive ved.”

Emily føler mærkbare forandringer på mange områder. Hun har mere energi, vågner af sig selv om morgenen, er naturligt træt om aftenen og kan mærke på sin hud og sine negle, at de er blevet sundere. I dag lever hun stadig efter principperne, men giver plads til at spise en tebirkes og drikke en kop kaffe. 

"Kuren, hvor jeg skar alt væk, var kun for nogle måneder. Nu har jeg fundet et leje, hvor jeg har det godt og passer på mig selv, men hvor det også er en livsstil, der ikke er problematisk at holde på sigt"

I balance

Emily lægger ikke skjul på, at grunden til, at hun er ekstra glad for, at PCOS’en er i bero, er, at hun gerne ville være gravid. Samtidig ville hun ønske, at hun havde taget det seje træk lidt tidligere, så hun ikke følte et pres i forhold til en graviditet. Hende og Nikolaj vælger dog tidligt i deres forhold at være rationelle omkring det faktum, at måske kommer der et barn, måske gør der ikke.

“Det var et kæmpe ønske for os begge to at få et barn, men vi prøvede også ikke at lade det være den eneste vej. Vores lykke som par måtte ikke afhænge af, om det her projekt ville lykkes. Vi har det så hyggeligt og dejligt sammen, og kom der ikke et barn, måtte vi nyde os to sammen og være noget for alle de andre børn, vi kender. Det var måske en hård tilgang, men det var også virkelig rart, for så satsede vi ikke alt på ét bræt, og det gav en ro.”

Om knap to måneder bliver Emily og Nikolaj forældre, men først skulle Emily igennem en spontan abort. En sorg som prægede den første del af hendes nuværende graviditet. Nu er hun så langt i graviditeten, at hun mærker babyen bevæge sig hver dag, og det giver hende en ro.

“I begyndelsen var jeg nervøs og bange, men samtidig med at jeg anerkendte frygten, prøvede jeg også at tro på det og sige til mig selv, at det ikke måtte ende med, at jeg gik rundt og var nervøs i ni måneder. Vendepunkt kom i uge 18, hvor jeg begyndte at mærke liv. Da vidste jeg, at alt var godt.”

Selv om målet er nået, har livsstilsomlægningen dog handlet om mere end at få et barn. “Mit største mål er at være sund og have balance i mine hormoner resten af livet. Jeg vil heller ikke være ked af det, træt og irritabel eller have hudproblemer og migræne, selv om det ikke handler om en graviditet. Det lyder underligt, men nu er jeg taknemlig for min nedtur, for den pressede mig helt ud til kanten og fik mig til at lære en masse omkring PCOS, min krop og mig selv,” siger Emily, der har ændret mange ting i sit liv siden.

“Jeg har fået en større lyst til at kunne leve lidt langsomt ind i mellem. Tidligere var der for mig meget prestige i altid at være på farten, men nu er det også smukt og rart at kunne ligge på sofaen om lørdagen og holde fri. Jeg siger langt mere nej, end jeg gjorde tidligere, og det er vildt dejligt.” Imens Emily fortæller sin historie, lægger hun vægt på, at selv om hun har nået sit mål, er hendes vej ikke nødvendigvis den rigtige og langt fra den eneste. Hun er kommet frem til, at PCOS er mere komplekst, end hun først troede.

“Alle former for PCOS er ikke ens, og derfor er løsningen heller ikke nødvendigvis den samme. Jeg tror, at du har potentialet til at kunne ændre meget selv, men det er også det hårde, for hvis du fejler, hvad er det så, du gør forkert? Jeg er ikke ekspert eller læge, men jeg vil gerne være ambassadør for, at der er andre måder at regulere din PCOS end at tage p-piller,” siger Emily, hvis vigtigste budskab er, at ingen må stresse over processen.

“Det, jeg har gjort det seneste års tid, vil for mange være en stor livsstilsomlægning, fordi jeg har prøvet alt, hvad der potentielt kan virke på samme tid. Andre må ikke tænke, at hvis de ikke kan kaste sig ud i det på samme måde, kan de lige så godt lade være. Det tror jeg ikke er rigtigt. Begynd med at gå tidligt i seng. Gå nogle dejlige ture, lav blid yoga og byg så langsomt på ved at skære raffineret sukker fra og spis mere grønt. Men vigtigst af alt er at være mild og kærlig over for dig selv.”

Emilys tips

Apps og gadgets

Clue: En app, der hjælper dig til at holde styr på din cyklus.

Ovusense: Ægløsningsmåler du sover med i skeden, som måler din temperatur hvert femte minut. Alle oplysninger bliver sendt til en app, så du kan se, hvornår du har ægløsning.

Bøger

Hormonel Harmoni, Caroline Fibæk og Stine Fürst, People’s Press, 250 kr.

Bliv gravid, sådan styrker du din fertilitet, Nanna Ewald Stiegel, People’s Press 350 kr.

Dit hemmelige våben, Nanna Ewald Stiegel og Laila Tórsheim, Womens Power Press, 299 kr.

Spis dig i balance, Majbritt L. Engell og Ida Lysdahl Fahrenholtz, Gads Forlag, 249 kr.

Women Code, Alisa Vitti, Harperone, 170 kr.

Hjemmesider

Pcosdiva.com

Pcosdietsupport.com

Deliciouslyella.co

PCOS

PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom, som er en hormonforstyrrelse med dannelse af mange cyster i æggestokkene. Cysterne er blærer, som indeholder æg – såkaldte follikler – som er blevet stående i et stadium før ægløsningen. Ægløsningen sker derfor ikke, og det resulterer i udeblivende menstruation. 5 til 10 procent af alle kvinder i den fertile alder lider af PCOS, og lidelsen skyldes sandsynligvis ændringer i generne, ligesom den er delvis arvelig.

Kilde: Netdoktor.dk