Lyshåret kvinde smiler og holder sig for munden.

Nyt fænomen vinder frem på de sociale medier: Derfor skal du slippe prutten fri

Fænomenet ”fart walk” er blevet populært på de sociale medier. Denne særlige gåtur har til formål at give prutterne frit løb, og det er en fordel, fortæller ekspert.

De fleste af os kniber balderne ekstra sammen, hvis vi mærker, at en prut er på vej, og privatlivets fred er langt væk.

Men denne manøvre er ikke ideel, fortæller overlæge på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital Christian Lodberg Hvas til alt.dk.

”Man får ondt i maven, for det er nødvendigt at kunne komme af med tarmluften. Luft i maven gør ondt og giver oppustethed, så folk kan være generede af det, men det er ikke farligt,” siger han.

At det kan føre til en smule mavekneb, kommer nok ikke som en overraskelse for alle, der har prøvet at holde prutterne tilbage en hel dag på arbejdet eller under en lang togtur til Jylland.

Men selvom du ved, at det ikke er rart for din krop, er der stor sandsynlighed for, at du stadig hellere vil døje med ondt i maven hele cykelturen hjem end at blive taget i at slippe en vind på kontoret.

For prutten er stadig tabuiseret, men nu har et nyt fænomen på de sociale medier måske fundet et bud på en mellemvej, hvor du både kan slippe for at blive upopulær i din omgangskreds og at have ondt i maven.

En pruttepause

Begrebet ”fart walk” blev populært, da canadiske Mairlyn Smith delte en video på Instagram, hvor hun fortalte, at hun sammen med sin mand går en ”fart walk” efter aftensmaden for at give prutterne fri passage.

Christian Lodberg Hvas fortæller, at begrebet ’fart walk’ er et skridt i den rigtige retning.

”Det er super godt at have ord for de her ting, altså at vi har et sprog, så vi kan tale om vores tarmvaner.”

Når vi har ordene til at beskrive det, bliver det forhåbentligt nemmere at tale højt om behovet for at slippe luften fri.

Hvis du for eksempel spiser mange linser, bønner, bælgfrugter og grøntsager, som Fødevarestyrelsen anbefaler, så får du mere tarmindhold og dermed også mere luft, forklarer Christian Lodberg Hvas. Og den luft skal ud.

”Jeg har også talt for, at man skal etablere sociale sammenhænge, hvor man kan komme af med sin tarmluft. For vi har masser af sociale sammenhænge, hvor det er upassende, og det skal der nok ikke laves om på. Måske er det stadigvæk rart, at man kan sidde i biografen, uden at folk prutter,” siger Christian Lodberg Hvas og fortsætter:

”Men vi skal skabe situationer, hvor vi faktisk kan komme af med vores tarmluft. Så det er en rigtig fin mulighed at kunne komme ud i den frie luft og gøre det. I stedet for rygepauser kan man have pruttepauser,” afslutter han.