madvarer forbrænding

Fatburners: 8 madvarer, der fyrer op for din forbrænding

Er du træt af de ekstra kilo på sidebenene, så gælder det om at fyre op under din forbrænding og spise mad med minuskalorier. Her får du tips til otte effektive fatburners, der udover at være nærende og sunde også har en slankende effekt.

Hvad er fatburners?

Forskere over hele verden har afsløret en stribe råvarer - såkaldte fatburners, der på forskellig måde indvirker på kroppen og gennem en positiv påvirkning af stofskiftet, appetitten eller fedtoptagelsen fyrer op under forbrændingen og har en slankende effekt. Med fatburners er der tale om en række madvarer, der gemmer på minuskalorier – altså er så fedtforbrændingsstimulerende og mætter så godt, at man reelt forbrænder flere kalorier ved at spise dem, end der er kalorier i dem. Så jo bedre du er til at tænke nogle af disse fatburners ind i din kost, jo nemmere bliver det at komme de overflødige kilo til livs.

Rugkerner

Foruden vitaminer, mineraler og protein indeholder rugkerner store mængder sunde kostfibre, der mætter godt og længe, sætter fordøjelsessystemet på overarbejde og dermed gavner forbrændingen.

Så meget skal du spise: Spis mindst 35- 40 gram fibre dagligt

Gode alternativer: Quinoa, perlespelt, byg, havre, grove grøntsager og frugt

Tun

Tun er meget fedtfattigt og sprængfyldt med protein, der kalorie for kalorie mætter godt. Da proteiner samtidigt er med til at booste forbrændingen, gælder det om at skrue op for dem, hvis du vil tabe dig.

Så meget skal du spise: Sørg for at få ca. 100 gram protein dagligt fordelt ud over alle dagens måltider.

Gode alternativer: Rejer, muslinger, magert kød, fjerkræ, mager ost, yoghurt, skyr og fromage frais.

LÆS OGSÅ: Kickstart din forbrænding på 3 uger

Skyr

Særligt de proteiner som findes i mejeriprodukter, stimulerer udskillelsen af glukagon – et hormon, der sætter fedtforbrændingen i vejret. Denne effekt forstærkes, hvis du spiser mejeriprodukter som f.eks. skyr, der indeholder proteinet kasein, der frigøres langsomt fra fordøjelsessystemet.

Så meget skal du spise: Sørg for dagligt at spise 20-30 gram mejeriprotein, som er sammensat af valle og kasein, f.eks. skyr.

Gode alternativer: Fromage frais, kvark, mager ost, hytteost

Avocado

Selvom avocado er fed, så indeholder den store mængder enkeltumættede fedtsyrer (MUFA), der på grund af deres kemiske sammensætning hjælper til at slippe af med fedtet, særligt i bughulen. Desuden indeholder avocado masser fibre og protein, der dæmper sulten og mætter godt.

Så meget skal du spise: Tilstræb at spise 15-20 gram MUFA dagligt

Gode alternativer: Jordnødder, mandler, oliven, olivenolie

Parmesan

Parmesanost er sprængfyldt med proteiner, der rummer de samme slankefordele som andre proteiner. Som en ekstra bonus indeholder parmesan masser af calcium, der er med til at binde en del af kostens fedt til sig og forhindre, at det optages i blodbanen.

Så meget skal du spise: For at opnå en effekt bør du spise ca. 1,5 gram calcium dagligt, sv.t. 150 gram parmesan.

Gode alternativer: Alle faste oste og magre mejeriprodukter, mørke bladgrøntsager, kornprodukter og gryn.

LÆS OGSÅ: 14 myter om din forbrænding

Chili

Stærke krydderier som bl.a. chili indeholder stoffet capsaicin, der provokerer nervesystemet og muskelcellerne, så de producerer varme og øger kropstemperaturen. Foruden at sætte fut under forbrændingen ved at øge stofskiftet, er chili også med til at tilfredsstille hjernen hurtigere og øge mæthedsfornemmelsen.

Så meget skal du spise: For at opnå en målbar forbrændings- og slankeeffekt, skal maden reelt opleves som temmelig stærk og spicy.

Gode alternativer: Karry, gurkemeje, sennep, peberrod, ingefær.

Hvide bønner

Ligesom fuldkorn indeholder bønner masser sunde kostfibre. Foruden at mætte godt, give maven noget at arbejde med og holde blodsukkeret stabilt, så indeholder bønner og andre bælgfrugter også store mængder plantebaseret protein, der sætter forbrændingen op.

Så meget skal du spise: Koncentrationen af næringsstoffer er meget høj i tørrede bønner, så derfor giver selv små mængder en solid slankeeffekt. Spis ca. 50 gram dagligt.

Gode alternativer: Kidneybønner, garbanzobønner, brune bønner, linser, kikærter.

Grønkål

Kål indeholder masser af fibre og sunde plantestoffer og stort set intet fedt eller kulhydrater. Desuden indeholder kål protein, og det tilsammen betyder, at det mætter godt, uden at du behøver bekymre dig om kalorieindholdet.

Så meget skal du spise: Spis gerne mindst 200 gram grønkål eller andre grove grøntsager om dagen.

Gode alternativer: Hvidkål, rødkål, spidskål, savoykål, palmekål, broccoli, blomkål.

LÆS OGSÅ: Video med Anne Bech: 3 øvelser, der booster din forbrænding

Kilde

Martin Kreutzer, ”Fatburners – mad der smelter fedtet af kroppen”, Muusmann Forlag