Guide: Trææææk vejret (ordentligt)

Guide: Trææææk vejret (ordentligt)

Trækker du vejret rigtigt? Læs her, hvordan du gør og mærk fordelene.

"At trække vejret går vi ikke normalt og tænker over. Det ordner kroppen selv. Men hvordan den klarer opgaven, afhænger både af, hvad den er vant til, vores kropsholdning og hvor godt vores mellemgulvsmuskel fungerer," siger fysioterapeut og pilatestræner Lotte Paarup, der har skrevet en bog om kunsten.

"Måden, vi trækker vejret på, er styret af vane. Dårlige arbejdsstillinger og stillesiddende arbejde har vænnet kroppen til ikke at udnytte lungerne og åndedrætsmusklen. Det er blevet en vane kun at trække luften til brystkassen og aldrig ned til bunden af lungerne, som er dér, udvekslingen af ilt til resten af kroppen i virkeligheden finder sted. Det gode ved vaner er, at de kan ændres. Det kræver bare, at man bliver bevidst om sin vejrtrækning," siger Lotte Paarup.

Læs videre her, hvor du får 4 tricks til formålet.

1. Træk vejret dybt ned

Åndedrættet fungerer som et indre brusebad. Jo dybere du trækker vejret, jo mere ilt strømmer fra lungerne ind i kroppen til cellerne. Desuden masserer det dybe åndedræt dine organer og dit fordøjelsessystem. Og stimulerer både blodcirkulation, lymfesystem og transport af affaldsstoffer.

Men dit åndedræt er ikke kun verdens billigste detox-, skønheds- og energikur. Dybe vejrtrækninger fungerer også som naturens kodimagnyl (virker smertelindrende), hjertemedicin (sænker blodtrykket), slankepille (masserer tarmsystemet og skaffer ilt til fedtforbrændingen), sovepille (får kroppen til at falde til ro), stresscoach (dæmper frigørelsen af stresshormoner) og fysioterapeut (en stærk mellemgulvsmuskel aflaster rygmusklerne)

2. Vær bevidst

Prøv nogle gange i løbet af dagen at rette tankerne mod dit åndedræt. Bare mærk og registrér det.

– Alene det at rette opmærksomheden mod åndedrættet og mærke det vil gøre en stor og positiv forskel for de fleste.

3. Ta’ tid

Hvor mange åndedrag kan du nå at tage på et minut, når du trækker vejret helt, som du plejer?

Lav herefter fem-ti dybe vejrtrækninger, hvor du trækker luften helt ned i maven, så maven spiles ud – og puster helt ud.

Tæl så antallet af almindelige åndedrag pr. minut igen.

– Du vil sandsynligvis lave væsentligt færre vejrtrækninger i anden omgang end i første – et klart bevis på, at dybe vejrtrækninger er et godt middel til at få en stresset krop og sjæl til at falde til ro, siger Lotte Paarup.

4. Væk dit åndedræt

Send masser af ilt og energi rundt til cellerne med denne åbne-lukke øvelse: Stå med let bøjede ben. Åbn overkroppen ved at „slå ud med armene“, samtidig med at du fylder kroppen helt op med luft på en stor, dyb indånding. Og „luk den“ ved at samle armene og runde i ryggen, så du nærmest presser al luften ud af lungerne.

Fakta

Lotte Paarups nye bog giver masser af viden og øvelser til at styrke både krop, lunger og åndedræt.

Lotte Paarup: Åndedrættet, People’s Press, 175 sider, 199 kr.