En kvinde i 40'erne, som går en tur i skoven. Hun har en lys jakke på, blå jeans og sorte handsker. Hun har mørkt hår.

Kender du NEAT? Små ting i hverdagen, kan være vejen til stabil vægt

Mange træningsdage i fitnesscenteret er ikke den eneste vej til at holde dig i god form. Hverdagsbevægelse som at tage trapperne, gå til og fra arbejde eller tage en dans til din yndlingssang kan også gøre en forskel.

I en verden, hvor tid er en mangelvare, og hvor fitnesscenteret kan virke langt væk, kan det være godt at høre, at der er en anden måde at forbedre sin sundhed og holde vægten på uden nødvendigvis at skulle svede på løbebåndet.

Har du nogensinde hørt om NEAT? Udtrykket står for "Non-Exercise Activity Thermogensis" og er ikke så kompliceret, som det lyder. Forkortelsen henviser simpelthen til alle de kalorier, en person forbrænder i løbet af en dag, uden at det direkte har noget med træning at gøre.

Det kan være at lufte hunden, rejse sig op og gå hen til kaffemaskinen på arbejdet, gå i butikker, gøre rent, vaske tøj eller danse til sin yndlingssang i radioen.

Det er altså en form for hverdagsmotion, der ikke kræver nogen særlig indsats eller tid, men som giver en lang række sundhedsmæssige fordele.

"Hverdagsbevægelse hjælper dig med at holde vægten eller tabe dig og mindsker samtidig risikoen for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes," siger Björn Ekblom, professor emeritus i fysiologi ved Gymnastik- og idrætshøjskolen og Karolinska Institut.

Han siger, at mange mennesker kun fokuserer på den motion, de dyrker i fitnesscentret eller på løbeturen, men glemmer at røre sig de andre timer af døgnet.

"Der er undersøgelser, der viser, at en del af dem, der træner meget, har et lavt NEAT, altså bevæger sig meget lidt i dagligdagen. Samlet set bruger de nogenlunde samme mængde energi som dem, der er meget aktive i hverdagen, men ikke går i fitnesscenter"

Det bedste, man kan gøre, er at finde en balance mellem træning og hverdagsbevægelse, siger Björn Ekblom.

Dette er NEAT

  • Non-Exercise Activity Thermogenesis, NEAT, er den energi, vi bruger i enhver aktivitet, som ikke er søvn, spisning eller træning. For eksempel at stå op ved skrivebordet, lave havearbejde, vaske op eller gå tur. Det vil sige aktiviteter, hvor vi gør noget med lav muskelaktivitet og energiomsætning. Selv små bevægelser som disse har indflydelse på det samlede stofskifte.
  • Ved at øge NEAT kan man øge sit samlede daglige energiforbrug, hvilket kan være godt for den, der har brug for at tabe sig eller ønsker at bevare sin nuværende vægt. Derudover kan NEAT medvirke til forbedret blodsukkerkontrol og mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
  • NEAT er let at indarbejde i hverdagen. I stedet for at bruge timer i fitnesscenteret kan man foretage små ændringer som at tage trappen i stedet for elevatoren, gå, mens man taler i telefon, eller rejse sig op og strække sig, når man har siddet ned i lang tid.

De små bevægelser

Når NEAT er så vigtigt for helbredet, er, forklaringen, at det giver et kontinuerligt og langvarigt energiforbrug. Det aktiverer også musklerne, hvilket igen udløser positive processer i kroppen.

"Det har været kendt siden oldtiden, at mennesker, der generelt bevæger sig meget, er sundere end dem, der er stillesiddende."

NEAT har også vakt interesse hos forskere, som mener, at denne form for hverdagsmotion kan forklare, hvorfor nogle er normalvægtige og andre overvægtige. Forskere har fundet ud af, at overvægtige mennesker bevæger sig mindre i hverdagen end slanke. 

Et studie viste f.eks., at overvægtige i gennemsnit sad stille i 164 minutter mere end slanke, og at overvægtige i gennemsnit forbrændte ca. 300 kalorier mindre om dagen end normalvægtige.

Ofte er det ikke selve træningen, der er afgørende, men den motion i hverdagen, som man næsten ikke tænker over. Små bevægelser som at tage trappen eller gå en tur ser ud til at være helt afgørende for vægten. Disse bevægelser øger stofskiftet og gør, at man holder vægten.

At holde vægten

Björn Ekblom er tidligere eliteorienteringsløber, og selv om han er 85 år, fortsætter han med at bevæge sig hver dag.

"Jeg forsøger at gå fire-fem kilometer hver dag, og hvis vejret er dårligt, cykler jeg fem kilometer på en motionscykel,og fordi jeg bevæger mig hver dag, holder jeg min vægt. Jeg vejer 73 kilo, hvilket er det samme, som da jeg var ung."

En af de gode ting ved NEAT er, at man ikke behøver at skifte til træningstøj eller planlægge en lang træning. Bare ved at parkere længere væk fra butikken eller danse rundt i stuen, kan man øge sit NEAT og forbedre sit helbred.

Björn Ekblom mener, at det vigtigste er at blive bevidst om effekten af hele tiden at få bevægelse ind i sin hverdag, f.eks. ved altid at tage trapperne. At gå 10 trappetrin forbrænder cirka to kalorier.

"Forestil dig, hvor mange kalorier du kan forbrænde ved at vælge trapperne i stedet for elevatoren hver dag. Det viser, hvor stor betydning NEAT kan have. Men det handler ikke bare om vægten. At bevæge sig mere giver sundhedsfordele, også selvom man ikke taber sig med det samme. Små perioder med aktivitet vil gøre en stor forskel."

9 måder at være mere aktiv på i hverdagen

  1. Tag altid trappen i stedet for elevatoren eller rulletrappen.
  2. Hvis du har et hævesænke-bord, så start dagen med at stå op. Når du bliver træt, så sæt dig ned.
  3. I stedet for at mødes med venner til kaffe på en café, så gå en tur sammen.
  4. Rejs dig op hver halve time. Stræk benene i et par minutter eller lav nogle benbøjninger.
  5. Gå rundt, når du taler i telefon.
  6. Når du laver mad, så tag nogle stående armbøjninger op ad køkkenbordet.
  7. Lad bilen stå, så ofte du kan, og gå eller cykl til det sted, du skal hen.
  8. Gør det til en vane at gå en tur efter hvert måltid. Selv om det kun er i 10 minutter, er det meget værd.
  9. Hver gang der er en tv-reklame, så rejs dig op og lav nogle benbøjninger.

3 vigtige ting at træne

1. Kondition

Find din yndlings træningsform, så du rent faktisk kommer afsted. Det kan være cykling, svømning eller gåture. Ifølge WHO bør voksne bruge mindst 150 minutter hver uge på fysisk aktivitet af moderat intensitet eller 75 minutter på fysisk aktivitet af høj intensitet. Det kan deles op i kortere sessioner, f.eks. 30 minutter om dagen fem dage om ugen.

2. Styrke

Med årene mister vi muskelstyrke og er ofte dårlige til at træne vores kerne-, mave- og rygmuskler. Det er vigtigt for at undgå f.eks. rygsmerter i fremtiden, og så er det godt for kolesteroltal, knogler og hjerte. Du behøver ikke at gå i fitnesscentret, du kan lave øvelser derhjemme.

3. Smidighed

Når vi bliver ældre, bliver vævet mindre fleksibelt og musklerne strammere. Mange oplever f.eks. problemer med lænden og skuldrene. Prøv at lave nogle yogastillinger, f.eks. den nedadvendte hund, hvor kroppen ligner et omvendt ”V”. Det er en bevægelse, som strækker og styrker både ryg og skuldre.