Hvorfor har jeg lyst til at snacke hele tiden?
Har din snackarm også lidt svært ved at falde til ro - endda selv om du lige har spist? Vi har spurgt kostekspert Alice Apel Hartvig, hvad vi kan gøre for at få den til at slappe af.
Min snackarm kan slet ikke falde til ro, og selv kort efter jeg har spist, begynder jeg at snacke igennem – hvorfor har jeg lyst til at spise hele tiden, og hvad kan jeg gøre for at stoppe?
Jeg er glad for, at du spørger om dette, for det er du virkelig ikke ene om. Rigtigt mange, der kommer i vores klinik, har det problem, du beskriver.
Det handler om dit blodsukker og dit indtag af simple kulhydrater i løbet af dagen. Når du indtager kulhydrater, nedbrydes det til sukker, som får dit blodsukker til at stige. Det føles dejligt i ca. halvanden time. Herefter vil dit blodsukker falde, og du vil få et signal om at finde noget nyt lækkert kulhydrat. På den måde rutsjer dit blodsukker op og ned i løbet af dagen.
Du kan altså være kommet ind i en ‘ond’ spiral, hvor din krop fortæller din hjerne, at du ikke er mæt, og derfor hurtigst muligt skal finde noget mad – og helst kulhydrater.
De simple kulhydrater er dem, der påvirker dit blodsukker mest. Det er mælken i din latte, det er frugten på kontoret og selvfølgelig det lyse brød, ris, pasta, kage, is, slik og sodavand med sukker.
Skal du ud af den ‘onde’ cirkel, skal du bygge dine hovedmåltider op, så du både får protein, kulhydrat og fedt. Du skal spise langsomt, og du skal slutte frokost og aftensmad af med 10 g mørk chokolade min. 70%. Chokoladen til sidst giver det søde til din tunge og giver dig en god afslutning. Det kan for det meste berolige snackarmen.
Er du på trods af gode hovedmåltider, stadig snack-sulten, så prøv at spise en humpel ost. Ost indeholder både protein og fedt og giver en god mæthed og ro.