Par der skændes

”Jeg er villig til at gå meget langt for at undgå at sige undskyld”

Det kan føles totalt grænseoverskridende og nærmest farligt at indrømme en fejl, selv om vi alle ved, at det er menneskeligt at fejle. Så hvad er det, der er på spil, når vi skyder skylden på andre eller drukner hinanden i lange forklaringer i stedet for bare at sige undskyld? Det hjælper terapeut Katrine Axholm sin klient med at finde ud af.

"Jeg ved godt, at det kan lyde lidt mærkeligt, men det er indirekte min mand, som har sendt mig herhen. Han siger, at jeg skal lære at sige undskyld. På en måde synes jeg, at det er lidt fjollet, for jeg kan godt sige undskyld, men samtidig forstår jeg godt, hvad han mener. Jeg vil hellere forklare, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde, eller forsøge at give ham skylden end at sige undskyld. Jeg er faktisk villig til at gå ret langt for at undgå det ord."

"Men hvorfor kan det være så svært at få over mine læber? Hvorfor vil jeg hellere argumentere herfra og ind i evigheden end sige: Undskyld, jeg gjorde dig ked af det! Undskyld, jeg tog fejl! Undskyld, jeg sårede dig!"

"Det håber jeg, at du kan hjælpe mig med at finde ud af."

Helle er på ingen måde alene med den her problematik, der handler om, at vi alle har brug for at føle os elsket og holdt af som dem, vi er. Vi er derfor mere eller mindre bange for at blive afvist og bange for, at den, vi elsker, skal synes, vi er åndssvage, dumme, utilstrækkelige eller i værste fald, at de forlader os, fordi vi ikke er gode nok til dem. Og at sige undskyld betyder jo netop, at vi ikke gør det godt nok, og derfor vil vi helst undgå det.

Det første skridt

Ifølge gestaltterapien er forandringens paradoks, at du ikke kan forlade et sted, før du har været der. Altså at du ikke kan forandre dig, før du til fulde påtager dig, hvem du er. Først når du erkender den, du er, kan forandringen begynde. Du kan for eksempel blive bedre til at sige undskyld, hvis du tager det første skridt og tager ansvar for, at du blot er et menneske, som selvfølgelig begår fejl og stadig er værd at elske.

Derfor er det svært

Der er tre vigtige grunde til, at det er så svært at sige undskyld: Frygten for at blive afvist er styrende for vores adfærd i større eller mindre grad. De fleste af os vil hellere stikke en lille hvid løgn, end vi vil stå ved, at vi jokkede i spinaten. Vi vil hellere give en lang og for den anden fuldkommen ubrugelig forklaring på, hvorfor vi kom for sent hjem fra arbejde eller ikke huskede at slå græsset: Fordi vi er bange for, at den anden skal blive sur, og vi kommer til at føle os utilstrækkelige.

LÆS OGSÅ: "Min vrede smadrer mit parforhold"

Mange af os er vokset op i hjem, hvor facaden var vigtig, for hvad ville naboerne ikke tænke, og derfor var det vigtigt, at vi så pæne og rigtige ud udadtil. Vi har altså lært, at vi skal levere varen, at vi skal være perfekte, og derfor sammenligner vi os med andre for at få fornemmelsen af, om vi selv er gode nok. Når vi så bliver ”taget i” at begå en fejl, kæmper vi for at opretholde det perfekte billede for ikke at blive afvist.

Har du lært, at du skal være perfekt for at få anerkendelse og blive elsket? Har dine forældre været kritiske overfor dig eller måske endda overfor sig selv, og det har du kopieret? Så har du lært, at det næsten kan føles farligt at sige undskyld. Det vil føles nærmest grænseoverskridende, fordi det så betyder, at du netop ikke er perfekt og ikke har gjort det godt nok, og konsekvensen kan blive, at du bliver vejet og fundet for let og dermed kasseret.

Så meget på spil

Helle og jeg taler om, at det her mønster ikke er noget, som nødvendigvis foregår bevidst. Det foregår under overfladen og helt automatisk, og netop derfor er det så vigtigt at opdage, hvad der driver hende, og hvorfor det er så svært at sige undskyld, når hun begår en fejl eller sårer sin mand.

LÆS OGSÅ: ”Jeg føler mig kun elsket og værdifuld, når jeg har en kæreste”

Sådan bliver du bedre til at sige undskyld

1. Tal venligt med dig selv

Som voksne mennesker skal vi kunne tåle en afvisning, så tal venligt med dig selv om, at selvom din partner afviser dig, er du stadig elsket – af din partner og af dig. Det kan føles hårdt at blive kritiseret, så her er det særlig vigtigt, at du tager dig godt af dig. Vær nysgerrig og spørg dig selv: Hvad blev jeg ramt af, hvordan føles det? Vær omsorgsfuld overfor dig.

2. Find forklaringen

Reflekter over, hvor drevet du er af at ville gøre det godt, at skulle præstere, at ville være den bedste eller være "rigtig" og få ret. Husk at du også er helt ok, når der er noget, du ikke ved bedst, og når du tager fejl. Måske er du vokset op i et miljø, hvor det var vigtigt at holde facaden. Måske har dine forældre været mere optaget af dine præstationer end af, hvem du er som menneske. Det har betydning for din oplevelse af din verden i dag.

3. Elsk dig selv

Vid at du er et godt menneske, som du er, og at du stadig får kærlighed, selvom du begår fejl, ikke har ret eller "gør i nælderne". Det gør vi alle, og det er helt i orden. Selvværd bliver styrket af, at du holder af dig og rummer den, du er. Også når du ikke gør det godt nok. Derfor er det vigtigere, at du anerkender og rummer dig, end at din partner gør, og det handler om at opdage det og øve dig i at gøre noget andet. Den kærlighed, du nærer til dig, er den vigtigste af dem alle.

4. Øv dig i at sige undskyld 

Sig undskyld ved de små ting, og hvis du kan mærke en forklaring trænge sig på, så stop dig selv. Øv dig i at sige: Jeg hører, hvad du siger, jeg skal lige summe over det, så vender jeg tilbage. Og efter noget tid skal du vende tilbage, så din partner føler sig hørt og taget alvorligt.

Det kan føles nærmest grænseoverskridende at lade din partner ”vinde” og ikke gå i forsvar, men det er vejen frem, det lover jeg. Små skridt bliver til en ny adfærd med færre konflikter og mere rummelighed. Husk at din partners virkelighed er lige så virkelig som din, og at kritik af din handling ikke er en kritik af dig som menneske.

5. Del ud af dig og din proces 

Hvis du er rigtig modig, deler du din proces med din partner. Stå ved, at du ikke har været god til at sige undskyld, og fortæl, at du gerne vil øve dig i at blive bedre. Når du deler den sårbarhed, fremstår du stærkere og mere elskelig. Selvom det er svært, så er du allerede på vej, når du har besluttet dig for at gøre noget andet. Det er modent og ansvarligt, og det giver dig mere frihed og bedre relationer, når du bliver bedre til at være dig, også når du begår fejl.

Katrine Axholm

er parterapeut, foredragsholder, forfatter og ekspert i TV3-programmet ”Kærlighed i krise”. Hun hjælper hver dag par med at lære at forstå sig selv og hinanden og derved styrke kærligheden. De lærer at håndtere alt fra utroskab, konflikter, forskellighed til manglende lyst, kriser og hverdagens trummerum. Læs mere på Axholm.com

Efter et par sessioner siger Helle:

"Jeg forstår godt nu, hvorfor det er så svært for mig at sige undskyld, der er så meget på spil. Jeg har opdaget, hvor styret jeg er af angsten for at miste, som jeg slet ikke har været bevidst om før nu. Jeg har ikke vidst, hvor afhængig jeg var af min mands holdning og anerkendelse, men det har bragt mig i kontakt med en enorm sårbarhed, som jeg vil begynde at øve mig i at tage mig af."