En syg kvinde, som sidder i en hvid sofa. Hun har et lyserødt tørklæde rundt om skuldrene, og sidder med en lommelet i venstre hånd.

10 hurtige om influenza og forkølelse: Få styr på fup og fakta

Influenza er en vintersygdom. Kosttilskud beskytter mod forkølelse. Man kan dø af influenza. Myterne om forkølelse og influenza lever i bedste velgående. Men hvad er egentlig fup, og hvad er fakta?

1. Influenza og forkølelse er det samme

FUP! Selv om forkølelse og influenza har visse symptomer til fælles, og influenza i lettere grad godt kan ligne forkølelse, er der tale om to meget forskellige virus. 

Influenza er typisk mere alvorlig og skyldes en helt anden familie af virus. 

Der findes flere forskellige slags influenzaer: influenza A, B og C. De to første giver anledning til de sværeste influenzasymptomer, og influenza C giver ofte anledning til et mildere sygdomsforløb, der kan minde om forkølelse. Der findes til gengæld flere hundrede virus, der giver anledning til forkølelse.

2. Man får sjældent influenza om sommeren

FAKTA! Højsæson for influenza er efterår, vinter og forår, hvor vi er mere indendørs og tættere på hinanden. Influenza A er typisk fremherskende helt fra begyndelsen af en influenzasæson, og influenza B optræder typisk lidt senere på sæsonen.

I sjældne tilfælde optræder influenza om sommeren OG skyldes typisk, at vi enten selv har været på ferie eller har været tæt på nogen, der har opholdt sig på den sydlige halvkugle, hvor man har vinter, når vi har sommer i Danmark.

3. Man kan sagtens dø af influenza

FAKTA! Desværre dør der hvert år i en almindelig influenzasæson omkring 1000 personer som følge af influenza. Med 3-4 års mellemrum rammes vi af en såkaldt influenzaepidemi, hvor rigtig mange bliver syge, og her stiger antallet af dødsfald til omkring 3000. 

Typisk drejer det sig om mennesker, hvis immunforsvar i forvejen er svækket på grund af alder eller alvorlige sygdomme. Også små børn eller mennesker, der lider af en kronisk sygdom som astma, KOL eller sygdomme i hjertet, eller lungerne er særligt udsatte.

4. Kosttilskud og vitaminer beskytter mod forkølelse og influenza

FUP! Nej, videnskabeligt er der intet belæg for, at hverken vitaminer eller kosttilskud beskytter mod forkølelse eller influenza. For at beskytte sig mod sygdom, er det vigtigt at have et stærkt og velfungerende immunforsvar, og her spiller kosten en vigtig rolle. Sørg derfor for at spise sundt og varieret.

5. Man kan beskytte sig mod forkølelse og influenza ved at vaske hænderne hyppigt?

FAKTA! Da influenza ikke kun smitter via næse, hals eller lunger, men også via hænderne, hvis de bliver forurenede med virus ved nys eller hoste eller berøring med urene overflader, fx håndtag og elevatorknapper, er det vigtigt med god håndhygiejne.

 At vaske hænderne hyppigt og grundigt er en vigtig beskyttelse mod smitte, hvis du bevæger dig ud i det offentlige rum.

6. Antibiotika virker effektivt mod Forkølelse og influenza

FUP! Penicillin og almindeligt anvendte antibiotika virker fortrinsvis på bakterier, og da både influenza og forkølelse er virusinfektioner, har denne form for antibiotika altså overhovedet ingen effekt. 

Til gengæld kan mennesker, der er særligt udsatte, blive behandlet med et såkaldt antiviralt middel, der hindrer, at influenzavirus binder sig til cellerne, og derved mildner symptomerne og hindrer, at influenza udvikler sig til alvorlig sygdom. 

Udfordringen med antiviralt middel som f.eks Tamiflu er, at det skal gives indenfor få døgn, efter at influenzasymptomerne viser sig, for at have effekt.

7. Det er kun gamle mennesker, der bør lade sig vaccinere modinfluenza

FUP! Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ikke kun mennesker over 65 år, men også personer, der lider af alvorlige og/eller kroniske sygdomme, herunder diabetes, nedsat lungefunktion, astma, hjerte-kar-sygdom eller svær overvægt, lader sig vaccinere. 

Det skyldes, at deres immunforsvar meget ofte er svækket. Desuden tilråder man, at gravide, der er mere end 12 uger henne, og personer, der er ansat i sundhedssektoren, lader sig vaccinere.

8. Man smitter først, når man føler sig syg

FUP! Influenza og forkølelse smitter allerede et par døgn inden, man føler sig syg, og dermed kan smitten altså overføres til andre, allerede inden man får symptomer eller føleR sig syg. Desuden kan man smitte andre indtil en dag efter, at feberen er forsvundet.

9. Man kan få influenza ved at blive vaccineret mod influenza

FUP! Influenzavaccine indeholder kun en lille bitte smule influenzavirus, der i øvrigt er kvast i småstykker, så det ikke længere kan forårsage smitte. 

Man kan altså ikke få influenza ved at blive vaccineret, men man kan muligvis få nogle lette bivirkninger i form af let feber og rødme ved indstiksstedet. Det skyldes blot, at kroppens immunforsvar begynder at reagere.

10. Man skal blive i sengen, så længe man har feber

FAKTA! Da du smitter og i øvrigt er i risiko for at få forskellige følgesygdomme, fordi din krop er svækket, bør du blive i sengen, så længe du har feber, hvilket typisk vil sige 4-5 dage.

Om eksperten

Thea Kølsen Fischer er overlæge, dr.med. og leder af afsnit for virologisk overvågning og forskning på Statens Seruminstitut.