Optimer din løbetræning i varmen

Optimer din løbetræning i varmen

Når du løber, kan du hurtigt blive overhalet af høje temperaturer, stikkende solstråler og for lidt væske. Se her, hvordan du holder formen i varmen - og har det dejligt samtidig.

Løb kortere og langsommere, når temperaturen stiger. Med den rigtige teknik (og måske lidt nyt løbegear) kan du sagtens løbe hele sommeren, uanset om du befinder dig på vores breddegrader eller et sted, hvor solen virkelig brænder igennem.

Løb på nye tidspunkter. Løb og sommer er et godt makkerpar. Den mest indlysende fordel er de ekstra mange lyse timer, du pludselig får forærende til at træne i - lige når det passer dig! Sommeren giver langt større fleksibilitet end andre tider af året, simpelt hen fordi „banen” er oplyst fra tidlig morgen til sen aften. Plejer du at løbe om morgenen, kan du måske pludselig i stedet begynde at løbe en ugentlig aftentur. Og måske kan aftenturen slås sammen med en dukkert?

De små skift i rutiner er det, der holder din motivation oppe, så du for alvor kan få løbet ind under huden. Og nyd det nu endelig, for lige om lidt skal du igen til at bakse med de irriterende elementer, der gør det svært at komme ud ad døren om vinteren, f.eks. tre lag tøj. Nyd, at vindjakker, tights og windbreakers kan blive i skuffen lige nu. Med morgentemperaturer på omkring 13-15 grader skal du tage så lidt tøj på som muligt: En top, et par shorts og selvfølgelig løbeskoene. Det gør ikke noget, du har det lidt køligt i starten - efter fem minutter kan du mærke, at du er helt perfekt klædt på.

Psykisk er du kørende lige nu. Men fysisk er det varme vejr en udfordring for løbere. Varmen kan være decideret dårlig for formkurven og gøre løbeturene rigtig, ubehagelige, hvis du ikke tackler den rigtigt. Den helt korte version af guiden til skønne løbeture i sommervarmen er:

1)Klæd dig rigtigt på, når du løber om sommeren. Husk briller, kasket, tøj med svedtransporterende egenskaber.

2) Løb på de rigtige tidspunkter (og de rigtige steder).

3) Sørg for at drikke mere, end du plejer. Om sommeren kan du gøre det til en god vane at drikke to glas vand, før du skal løbe og to glas bagefter. 

Hvor meget skal du drikke?

Undgå at drikke for meget kaffe eller te, da det virker vanddrivende - og det er det sidste, du har brug for. Du skal helst holde på væsken, da det er den, der sørger for, at du ikke bliver overophedet.

Hold øje med din urins farve. Den skal have farve som lemona-de (lys), og du skal tisse ofte. Bliver den mørk (som Ice Tea), skal du se at drikke en masse, gerne med salt og sukker i (det binder nemlig væske). Mørk urin er tegn på, at du er dehydreret.

Drik hver halve time (hvis du skal løbe længere end 5 km). Tag et væskebælte med eller penge med til vand på vejen. Kan du ikke drikke hele flaskens indhold på én gang, så kom resten i håret... Det køler udefra!

Tag en kølig dukkert, før du løber!

Hvad skal du have på?

Smid tøjet

- en sportsbh er en fin top på en varm dag. Husk, jo mindre, du kan have på, des bedre.

Solbriller

- af hensyn til det skarpe lys, så øjnene ikke bliver irriterede og også for at skærme mod vind, sand og andet, der kan irritere øjnene.

Kasket

- på med en kasket i et let materiale, der holder hovedet koldt, og husk, det faktisk er fra hovedet, kroppen slipper af med mest overskudsvarme. Så du skal ikke lukke af for ventilationen med en tæt sort cap.

Tag løst og let tøj på

- f.eks. Dri-Fit og Coolmax. Løst tøj giver plads til en kølende brise, hvor det tætsiddende klæber til kroppen. Undgå sort tøj, som tiltrækker varme og sol. Tag lyst tøj på!

Husk solfaktor!

- Også om morgenen.

Køb et par sommerløbesko.

- Løbesko med net og andet let, svedtransporterende materiale kan være en stor fordel om sommeren.

Vælg sokker i acryl

- eller andet svedtransporterende materiale. Gå efter sokker, som ikke bliver våde – fugtige fødder får vabler.