Sådan styrker du dit selvværd
Hvis du har lavt selvværd, vil du ofte kun føle dig god nok, hvis andre anerkender det, du gør. I det hele taget vil du sjældent have følelsen af at være god nok. Her er 5 tips til at styrke dit selvværd, så du kan være ligeglad med andres meninger og lære at elske dig selv, som du er.
Hvis du har lavt selvværd, bliver du i høj grad påvirket af dine omgivelser. Hvis din kollega eller din chef roser dig, vil du føle, at du er ’god nok’. Hvis dine børn får ros, giver det samme følelse. Men hvis du omvendt får kritik, vil du føle, at du ikke er god nok, og det er opslidende, fordi det kræver meget energi hele tiden at skulle levere en ’toppræstation’ over for sine omgivelser og forsøge at gøre alle tilfredse og leve op til andres forventninger. Det værste er i virkeligheden, at vi aldrig kan gøre alle tilfredse, så derfor vil du ofte have følelsen af ikke at være god nok.
Har du et stærkt selvværd, vil du kunne føle dig god nok og holde af dig selv, som du er, uanset hvad omgivelserne mener om dig. Det vil ikke afhænge af, hvad du kan eller ikke kan, og hvad andre synes om dig, og derfor er det vigtigt, at du prøver at styrke dit selvværd.
5 tips til at styrke dit selvværd
1. Gå på opdagelse i, hvad der gør dig glad
Ja, hvad gør egentlig dig glad? Ikke andre, kun dig. Sæt tid af til at gøre ting, som gør dig glad kun for din egen skyld. På den måde viser du dig selv, at du også er vigtig og betydningsfuld, og at det ikke kun handler om at gøre andre glade, og det er med til at styrke dit selvværd.
2. Øv dig i at sige både JA og NEJ til aftaler
Hvis du har lavt selvværd, kan det være meget svært at sige nej til en aftale, for du vil gerne gøre andre glade, så de synes om dig. Men i stedet for bare automatisk at sige ja, kan du svare, at du lige skal tjekke din kalender. Det giver dig tid til at mærke efter, om du har lyst til at deltage, før du bare siger ja.
3. Du må godt melde afbud
For JA – du må gerne sige NEJ til en aftale. Og selvom du har sagt ja til en aftale, skal du heller ikke tage af sted for enhver pris. Har du fx knaldende hovedpine, eller er helt udmattet af træthed, skal du ikke tage af sted, fordi du er bange for at skuffe andre. Man må gerne melde afbud, gå tidligt hjem eller ændre planer.
4. Gå med din første indskydelse
Når man har lavt selvværd, er man ofte også usikker, og det gør det svært at træffe beslutninger og stå ved dem. Det kan handle om alt lige aftenens menu til indkøb af gaver, hvor du helst vil læne dig op ad andres beslutninger – eller i det mindste gerne være enig med dem. Men du skal øve dig i at gå med din første indskydelse og ikke vakle. Det vil give dig ro, mindre usikkerhed, og med tiden vil du stole mere på dine egne valg.
5. Fokuser på det, du gør godt
Det kan måske være svært for dig at få øje på, at du gør en masse gode ting. Men prøv at sætte tid af til hver dag at skrive 5-10 ting ned, som du er glad for, at du har gjort. Det kan være alt fra, at du smilede til én på gaden, til at du tog opvasken eller gik en tur med hunden. Med tiden vil du blive bedre til at dæmpe din indre kritiker og se alle de ting, du er god til.