Hormonforstyrrende stoffer

Se her, om din læbepomade er fyldt med uhensigtsmæssig kemi

Mange læbepomader indeholder hormonforstyrrende stoffer og usunde mineralske olier. Det viser en ny test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag. Læs her, hvilke stoffer du skal undgå, hvis du gerne vil have en læbepomade, der er fri for uhensigtsmæssig kemi.

Efterår er for mange lig med sprukne læber. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du smører på dine tørre læber for at pleje dem. Det viser en ny test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag.

Mange læbepomader indeholder nemlig hormonforstyrrende stoffer og mineralske olier, der både kan være kræftfremkaldende og ophobe sig i kroppen til skade for blandt andet din milt og lever. 

I alt har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet 53 forskellige læbepomader, og ud af dem er det kun 13, der er hormon- og parfumefri. Det er bekymrende, fortæller Claus Jørgensen, der er projektleder for Forbrugerrådet Tænk Kemi.

–  De hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet gøre, at kvinder har sværere ved at få børn og går tidligere i puberteten, mens drenge får dårligere sædkvalitet og misdannede kønsorganer. De mineralske olier, som er selve læbepomaden, kan desuden bestå af stofferne MOSH og MOAH, som kan være kræftfremkaldende, forklarer han.

Hvorfor kommer producenterne kemi i læbepomaderne?

Mange læbepomader indeholder stoffet ethylhexyl, som bruges som UV filter i eksempelvis solcreme og BHT, som er en antioxidant, der gør, at læbepomaden kan holde længere. Disse stoffer er tilladt, fordi de har en funktion, og fordi det endnu ikke er blevet bevist, at de har en meget skadelig effekt på mennesker.

Kilde: Claus Jørgensen, projektleder for Forbrugerrådet Tænk Kemi

Én stor cocktail

Ifølge Claus Jørgensen er den største udfordring, at stofferne fra læbepomader har haft en negativ indvirkning på dyr ved forsøg, men at forskere endnu ikke har kunnet bevise, at stofferne påvirker os mennesker i en sådan grad, at de skal forbydes. Han mener dog, at man skal være opmærksom på den såkaldte ”cocktaileffekt”:

– Vi udsættes for stoffer mange steder fra. Vi kan få dem fra kosmetiske produkter, mad og det indeklima, vi befinder os i. Hvis man kun ser på ét produkt ad gangen - eksempelvis læbepomaden - er det ikke et problem, men fordi vi udsættes for hormonforstyrrende stoffer andre steder fra, får vi én stor cocktail og optager dermed mere, end vi tror.”

Han understreger, at du derfor ikke skal være bange for, om du har en læbepomade, der indeholder hormonforstyrrende stoffer eller usunde mineralske olier. Men det handler om generelt at være bevidst om, hvad du putter i munden og smører din krop ind i.  

– Vi vil gerne give forbrugerne muligheden for at vælge et produkt uden disse stoffer, men det handler alt sammen om, hvor meget vi samlet set får. Hvis man derfor har en yndlings-læbepomade med hormonforstyrrende stoffer, kan man i stedet købe en shampoo eller deodorant uden disse stoffer, råder han. 

4 gode råd, når du køber læbepomader

  1. Tjek din læbepomade med appen Kemiluppen
    Hvis du vælger en læbepomade, der har fået den bedste kemibedømmelse i appen Kemiluppen, er du sikker på at få en læbepomade uden en række problematiske stoffer. I Kemiluppen er der endnu flere læbepomader end i testen.
  2. Vælg læbepomader uden ingredienser baseret på mineralske olier. Mineralske olier består af mange forskellige stoffer, hvor MOSH og MOAH er de to hovedkategorier. Du skal være opmærksom på følgende mineralske olier i din læbepomade:

    Petrolatum
    Paraffinum liquidum
    Cera microcristallina/microcrystalline wax
    Ceresin
    Mineral oil
    Ozokerite
    Synthetic wax
  3.  Vælg læbepomader baseret på olier og fedtstoffer fra planter og bier.
    Find de læbepomader, der er baseret udelukkende på planteolier og -fedtstoffer eller bivoks. Plantebaserede olier og fedtstoffer kan have mange forskellige navne på ingredienslisten afhængig af, hvilken plante de stammer fra. Du kan gå efter naturkosmetikmærker som eksempelvis NaTrue og Ecocert, hvis du foretrækker læbeprodukter, der er uden mineralske olier.
  4. Vælg allergimærket eller produkter, der direkte skriver ’uden parfume’
    Parfumestoffer kan godt være svære at spotte på plejeprodukter som læbepomader. Selvom produktet hedder ’Sensitiv’, kan det alligevel godt indeholde parfumestoffer. Kun hvis produktet direkte skriver, at det er ”uden parfume","parfumefrit" eller bærer et allergimærke, såsom Den Blå Krans, kan du være sikker på, at det er uden parfumestoffer.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

De her 9 læbepomader er værst

De her 9 læbepomader er værst for dig, da de indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

  1. Biotherm Beurre de levres
  2. Blistex Lip Relief
  3. Clarins Moisture Replenishing Lip Balm
  4. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick SPF 15 
  5. H&M Frost læbepomader
  6. La Roche-Posay Nutritic Lips
  7. Maybelline Baby Lips Cherry Me
  8. Nivea Lip Butter Rasperry Rose 
  9. Vintage Kellogg's læbepomader

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

De her 13 læbepomader er uden kemi

  1. Änglemark læbepomade
  2. Apotekets læbepomade
  3. Bioselect Lip balm dictamelia
  4. Benecos Bio lip balm
  5. Dermalog Læbepomade
  6. Grøn Balance Læbepomade
  7. Irmas Økologisk læbepomade
  8. Levevis Læbepomade med jojoba olie
  9. Mellisa Citron melisse læbepomade
  10.  Minirisk Læbepomade
  11.  Propolis Balsam
  12.  The Body Shop Vitamin E lip care SPF 15
  13.  Urtekram Vanilla lip balm shea butter

Se her resten af listen, og hvilke læbepomader du skal undgå.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi