Simone Biles ændrede sporten ved at vise, at det er okay ikke at være okay
Simone Biles er blevet et ikon. Ikke kun på grund af de utallige medaljer, hun har vundet for sine overlegne præstationer på hest, bom, gulv og i barre, men fordi hun har sat sig selv og sit mentale helbred over sporten. Vi går tæt på OL-gymnasten, som er med til at bane vej for nye tider i eliteidræt – og som samtidig inspirerer os alle sammen til at sige fra, når noget ikke føles okay.
Hele verden holdt vejret, da den amerikanske gymnast Simone Biles til OL i Tokyo i 2021 stoppede sin rotation før tid midt i et spring for derefter at lande usikkert på madrassen.
Og forbløffelsen blev ikke mindre, da hun siden trak sig fra fire ud af fem individuelle konkurrencer, ligesom hun kun deltog i en del af holdkonkurrencen sammen med resten af det amerikanske gymnastikhold.
Hvad var der galt med verdens største og mest medaljevindende gymnast? Det olympiske ikon med tilnavnet The GOAT – Greatest Of All Time – som var kommet til Tokyo for at gentage den formidable præstation med fire guldmedaljer og en bronze ved sit debut-OL i Rio fire år forinden?
Hurtigt kom forklaringen, at hun var blevet ramt af ”the twisties”, på dansk kaldet skruesyge. Et fænomen, som gør, at gymnaster mister orienteringen midt i et spring, hvilket kan ende med at gå gruelig galt.
Simone Biles valgte derfor at trække sig og passe på sit mentale helbred. Hun satte sig selv over sporten, hvilket tidligere har været helt uhørt i en disciplin, hvor præstation for enhver pris har været altdominerende, og hvor kampen om guldet har skubbet personlige issues i baggrunden.
Historien om Simone Biles’ succes kunne have sluttet her, men det gjorde den ikke.
Den er siden kun vokset sig større og større for hvert år og kulmineret ved dette års OL i Paris, hvor den blot 142 centimeter gymnast fik opkaldt sit femte spring efter sig og beviste, at hun er bedre, vildere, stærkere. Både fysisk og psykisk.
"Jeg var så imponeret over det, hun viste i Paris. Det kræver enorm dedikation og fokus ikke blot at komme tilbage, men at komme tilbage bedre end før. Det er vildt imponerende. Hendes enorme succes skyldes en kombination af styrke og sind.
Hun er heldig med hendes kropsbygning, som er helt perfekt til netop den her type idræt. Hun er stærk som en bulldog, og så har hun haft meget få skader i sin karriere.
Samtidig er hun et kæmpestort konkurrencemenneske, og hun brænder for gymnastikken," siger Michele Blomsterberg Hansen, der er sportskonsulent i Det Danske Gymnastik Forbund og selv tidligere gymnast i hjemlandet USA.
Forbillede for mental sundhed
Efter selv at have konkurreret otte år i Californien ved Michele Blomsterberg Hansen om nogen, hvad det kræver at nå så langt som Simone Biles, men at hun er blevet så stor en superstjerne, at hun som den yngste nogensinde er blevet hædret med ’The Presidential Medal of Freedom” af præsident Joe Biden, hyldet fra scenekanten af Beyonce og med største selvfølgelighed gået op ad den røde løber til en af verdens mest eftertragtede modebegivenheder, The Met Gala i New York, skyldes ikke blot så mange timer i træningssalen, at de ikke længere kan tælles.
Det skyldes i endnu højere grad alt det, der er sket udenfor.
"Hun er blevet et ansigt på og et forbillede for en stor ændring i idrætsgymnastikkens kultur, især i USA.
Efter OL i Tokyo gik hun frem og sagde, at hun blev nødt til at beskytte sig selv og sit mentale helbred. Det var langt mere vigtigt for hende end at vinde en medalje, selvom alle andre havde enorme forventninger til hende.
Det har hjulpet andre til at se og acceptere, at krop og sind skal være i harmoni, og at det er lige så vigtigt som at vinde i en konkurrence.
Og hun har netop udtalt, at OL i Paris har været det bedste OL for hende, fordi hun nu først og fremmest passer på sin mentale sundhed, og fordi hun nu dyrker gymnastik for sig selv og ikke for hele verden," siger Michele Blomsterberg Hansen og påpeger, at det har startet en dominoeffekt i resten af idrætsverdenen.
"Hun har banet vejen for, at andre kan gøre det samme. Ingen idrætsfolk behøver at være stille længere, de kan nu stille sig op og sige ”vi er ikke robotter, vi er mennesker, og vi har en stemme, der kan bruges til at sige, hvordan vi har det”."
Skammede sig
Simone Biles er vokset op i byen Columbus i Ohio i en søskendeflok på fire. Moderens kamp mod stoffer betød, at de fire børn blev flyttet rundt mellem forskellige plejefamilier, indtil Simone Biles og hendes lillesøster som seksårige blev adopteret af deres bedstefar og hans kone, som hun i dag kalder far og mor.
De to søstre voksede op i Texas, mens de to ældre søskende blev adopteret af en faster. Samme år begyndte Simone Biles at dyrke gymnastik, og siden er det blevet til hele 41 medaljer fordelt på de olympiske lege og verdensmesterskaber – så mange, at hun nu er den mest vindende kvindelige gymnast og den amerikanske gymnast med flest OL medaljer.
På Netflix ligger dokumentaren ”Simone Biles Rising”, der følger verdensgymnasten mellem OL i Tokyo og OL i Paris, og til oktober tilføjes endnu et par afsnit, der viser tiden under og efter det seneste OL.
Selv siger hun i dokumentaren, at hun altid har haft en sans for at fornemme ting, inden de sker, og at hun havde en stærk formodning om, at noget ville gå galt i Tokyo.
"Bagefter var det som om, jeg var i fængsel både fysisk og psykisk. Jeg skammede mig sådan, og hver dag kæmpede jeg mod mine egne dæmoner.
Uanset hvor jeg gik, følte jeg, at folk kunne se, at der stod taber i panden på mig," siger hun i dokumentaren, der leder efter svaret på, hvorfor hun blev ramt lige præcis til OL af alle konkurrencer.
En af gisningerne er, at til netop det OL var hun på grund af corona nødt til at rejse uden sine forældre, som ellers aldrig tidligere har misset en af hendes konkurrencer.
"Efter Tokyo troede jeg overhovedet ikke på mig selv, men det ville være tragisk, hvis min karriere skulle slutte her.
Jeg vil stoppe på mine egne præmisser, og jeg skriver selv mit sidste kapitel," siger Simone Biles om den dedikation, der har fået hende tilbage på toppen med hjælp fra terapi, forstående trænere og et hold af støttende gymnaster.
Sportens største stemme
Trods sine 27 år har Simone Biles bevaret titlen som den mest vindende gymnast. En uhørt høj alder i en idrætsgren, der historisk har været domineret af helt unge piger.
"Især i kvindelig idrætsgymnastik har deltagerne helst skulle være små pixie prinsesser, men Simone Biles har vist, at det ikke behøver at være sådan længere. Samtidig er hun gået op imod tidligere tiders fortælling om hvor meget, man skulle træne, og hvor mange repetitioner, man skulle opnå.
Hun har udtalt, at hun har skruet ned for træningstimerne til at træne 35 timer om ugen, og har hun en off dag, siger hun det til trænerne, som respekterer det, og hun siger selv, at det er en langt bedre måde for hende at træne på," siger Michele Blomsterberg Hansen og tilføjer:
"Hun har simpelthen ændret hele systemet i USA, fordi hun har turdet at stå op imod de her institutioner, som var meget større end hende."
Michele henviser her ikke blot til hendes opgør med mental trivsel og træningsrutiner, men også til den største skamplet i amerikansk gymnastikhistorie – sagen om idrætslægen Larry Nassar, som i 2018 blevet idømt mellem 40 til 175 års fængsel for seksuelle overgreb mod en lang række gymnaster.
Simone Biles var en af dem, og hun har siden i en tale i den amerikanske kongres beskyldt blandt andet USA’s gymnastikforbund for at have svigtet de unge piger.
"Hun har skabt en bevægelse, der var så nødvendig for gymnastikverdenen på alle planer, og det har givet hende en enorm indflydelse.
I forbindelse med sagen mod Larry Nassar var hun ude at sige, at hun ikke kunne forestille sig at komme tilbage og træne det sted, hvor hun havde trænet, da han var læge, og efter det flyttede Gymnastikbundet landholdstræningen til et nyt sted.
At de på den måde ændrer det hele for hende, viser, at hun har en magt til at skabe en forandring, som vi ikke har set i sportens verden før.
Ingen anden gymnast siden kroatiske Nadia Comăneci tilbage i 1970’erne har været så stor en superstjerne som hende."
Elitegymnast Camille Lund Rasmussen ”Hun giver andre mod til at tale om de svære ting”
Hvad repræsenterer Simone Biles for dig?
"Hun er en ener. Indenfor gymnastik har hun hele pakken. Hun er smidig, stærk og har nu også vist, at hun også er mentalt stærk, og jeg tror, det er derfor, at hun har kunne været så god i så lang tid.
Før i tiden toppede man ofte tidligt, men hun er med til at vise, at der også er plads til at blive ældre i sporten, og det er fedt at se, at gymnastikken udvikler sig i den retning. Og så var det megasejt at se, at hun turde stå op for sig selv ved OL i Tokyo og prioritere sit mentale helbred over en guldmedalje."
Hvad betyder det at have et forbillede for mental sundhed i jeres sport?
"Det betyder så meget. Jeg har altid set hende som et stort forbillede, men det var svært at identificere sig med hende, fordi hun var så god. Efter OL i Tokyo, følte jeg, at jeg kom lidt mere på bølgelængde med hende, fordi jeg indså, at hun også bare er et menneske, der går og roder med de samme ting, som jeg selv gør som atlet på eliteniveau.
Hendes fokus på det mentale har hjulpet mange gymnaster til at indse, at ingen er perfekte, heller ikke Simone Biles. Og når en, der er så god, som hun er, tør stå frem og tale om de svære og de ofte tabubelagte emner, som alle atleter i alle sportsgrene på eliteniveau kan genkende, gør det, at andre får mod til at gøre det samme."
Du var i slutdivision med hende til VM i Antwerpen i 2023. Hvordan var det?
"Jeg trænede sammen med hende en hel uge, og det var megafedt at se hende. Jeg fik en fornemmelse af, at hun ikke var et overmenneske. Hun faldt også ned af barren og bommen og blev også sur og skuffet, og det gjorde, at jeg kunne identificere mig med hende. Samtidig med at det var så tydeligt, at hun var totalt overlegen."
Hvad betyder mental styrke i elitesportsverdenen?
"Den mentale del er virkelig vigtig i gymnastikken. De ting, vi laver til konkurrencerne, har vi øvet så mange gange, at det er helt forudsigeligt, så det handler om at kunne holde koncentrationen og holde fokus. Man skal ikke blive presset af forventninger, og hvad andre tænker, og det er nemmere undgå, hvis du er mentalt stærk."
Hvilken forskel har Simone Biles gjort?
"Hun har gjort det okay ikke at være okay. At det er okay at have det svært, og på den måde er hun en kæmpe rollemodel for atleter, ikke kun i gymnastikken, men i alle sportsgrene.
Efter alt det, der skete med hende, rakte vores forbund GymDanmark ud til mig for at høre, om jeg kunne have brug for støtte, og siden har jeg talt med en sportspsykolog for at få nogle redskaber til, hvordan jeg forbliver stærk mentalt.
For Simone Biles skete det desværre lidt for sent. Det er vigtigt at sætte fokus på det, mens man har det godt."