kvinde har forstoppelse

Lider du mon af skjult forstoppelse? Bliv klogere på symptomerne og få diætistens råd

Har du afføringsvanskeligheder men føler alligevel, at du hele tiden skal på toilettet? Er du konstant oppustet, har ondt i maven og ildelugtende prutter? Så kan det være, at din tarm er stoppet med afføring. Læs med og bliv klogere på skjult forstoppelse og på, hvordan du undgår det.

Forstoppelse er en ret almindelig tilstand. Faktisk skønner man, at ca. 20% af den vesteuropæiske befolkning lider af forstoppelse. Men hvad mange måske ikke ved, så kan man faktisk have forstoppelse helt uden at vide det.

"Generel forstoppelse er et stort problem i hele den vestlige verden. Problemet er stigende og skyldes i mange tilfælde vores livsstil, der er blevet mere stresset og stillesiddende," fortæller Mette Borre, der er klinisk diætist med speciale i sygdomme i mavetarm kanalen.

"Der er stor variation i hyppigheden af, hvor ofte vi har afføring, men de fleste mennesker har afføring mellem to gange dagligt og tre gange ugentligt. Generel forstoppelse betyder, at man har afføring mindre end tre gange om ugen og ca. en fjerdedel af den gange, hvor man går på toilettet ender med særlig hård afføring, der er knoldet og klumpet. Hos mange kan der gå dage og i sjældne tilfælde uger, mellem de har afføring, og det kan give stort ubehag og gener og på sigt kan det også øge risikoen for forskellige sygdomme i tarmen."

"Mange af os kender til forstoppelse eller har i hvert fald hørt om det, men der er ikke så mange, der kender til lidelsen skjult forstoppelse, fordi de har det uden at vide," fortæller Mette Borre, der i sit arbejde som diætist møder hun rigtigt mange, der lider af skjult forstoppelse.

Symptomer på skjult forstoppelse

Symptomerne på skjult forstoppelse er ikke soleklare og ofte er de atypiske i forhold til generel forstoppelse. Symptomerne på skjult forstoppelse kan være:

  • Generende afføringsmønster, fx hyppige afføringer, knoldede og hårde afføringer eller sivende, tynde afføringer
  • En følelse af at tarmen ikke er ”ordentligt tømt”
  • Oppustethed
  • Luft i maven
  • Mavesmerter
  • Trykken ned over lænden
  • Trykken på blæren
  • Sure opstød, refluks – maden bliver skubbet tilbage i spiserøret
  • Kvalme (ved massiv forstoppelse)
  • Træthed, en følelse af energiforladthed
  • Generel utilpashed, ubehag

Symptomerne driller

"Når så mange går rundt med forstoppelse uden at vide det, så skyldes det bl.a., at symptomerne ved skjult forstoppelse er atypiske og ikke altid er de samme, som dem vi kender fra almindelig eller generel forstoppelse. Folk med skjult forstoppelse vil ofte have afføring hver dag. De går måske på toilettet to, tre eller fire gange på en dag, og nogle har endda tynde afføringer eller diarré, men det betyder altså ikke, at deres tarm er blevet udtømt ordentligt," understreger Mette Borre.

"Ved skjult forstoppelse har man tit mange små afføringer, der tolkes som et normalt afføringsmønster, men man lider ofte af symptomer som fx oppustethed, mavesmerter, luft i maven, en falsk trang til at gå på toilettet og problemer med at føle sig ordentligt tømt. Nogle får også kvalme og sure opstød, fordi maden bliver presset tilbage i spiserøret, og mange føler sig generelt utilpasse og energiforladte."

Årsager til forstoppelse

Der findes mange forskellige årsager til forstoppelse,. Nogle af de mest almindelige er:

  • For lidt fibre i kosten
  • For lidt motion
  • Stillesiddende arbejde, inaktivitet
  • Stress
  • Forskellige typer medicin, herunder kalktabletter (hvis man tager flere) og smertestillende medicin
  • Undertrykkelse af toilettrang – holder på afføringen
  • Graviditet
  • Forskellige sygdomme, fx dysfunktioner i nervesystemet, Parkinson eller hjerneblødning

Flere kvinder end mænd rammes

Skjult forstoppelse kan ramme alle – både børn og voksne, men af en eller anden grund, er det er typisk kvinder, der lider af det. Desuden stiger risikoen for forstoppelse med alderen, da tarmenes bevægemønster bliver dårligere, i takt med at vi bliver ældre, men forstoppelse kan også skyldes forskellige former for medicin, der påvirker tarmen funktion fx kalktabletter og medicin mod knogleskørhed, at man bevæger sig for lidt eller spiser eller drikker mindre.

"Man ved ikke med 100 pct. sikkerhed, hvorfor skjult forstoppelse opstår, men man ved, at for lidt væske, inaktivitet, fiberfattig kost og dårlige toiletvaner kan give forstoppelse, ligesom vores livsstil med øget stress og mere fastfood også kan påvirke vores tarmfunktion. Desuden viser undersøgelser, at bakteriesammensætningen i tarmen også har en indflydelse på tarmfunktionen og vores afføringsmønster," fortæller Mette Borre.

For mange mennesker, der lider af forstoppelse kan det være forbundet med tabu, og noget, der er svært eller pinligt at tale om, og derfor kontakter de ikke lægen. Men da forstoppelse kan være forbundet med rigtigt mange gener og ubehag og på sigt oven i købet øge risikoen for bl.a. hæmorider, revner ved endetarmen og udposninger på tarmen, er det ifølge Mette Borre vigtigt, at du gør noget ved det, hvis du døjer med forstoppelse – skjult eller ej.

Gode råd mod skjult forstoppelse

Spis fiberrigt: Sørg for at spise mad, der indeholder mange fibre, fx havregryn, groft rugbrød, fuldkornsris, quinoa, chiafrø, frugt, masser af grøntsager – og gerne de grove af slagsen som fx broccoli, kål, edamame bønner, grønne bønner, gulerødder, auberginer.

Nogle fiberrige fødevarer som løg, hvidløg, blomkål, friske svampe, jordskokker, brød, tørrede bælgfrugter, æbler og pærer kan give endnu mere luft i maven. Her er det en god ide at reducere de fødevarer, der danner meget luft, også kaldet de fermenterbare kulhydrater (Low FODMAP diæten)

Drik rigeligt: Sørg for at få masser af væske, og drik gerne 1,5 liter vand dagligt

Bevæg dig: Sørg for at bevæge dig dagligt ved enten at dyrke motion eller have en aktiv hverdag, da det stimulerer tarmen bevægelser. En halv times gåtur dagligt er rigeligt for at holde gang i tarmene.

Sundt afføringsmønster: Prioriter og giv dig god tid til at komme på toilettet hver dag. Sørg for at tømme tarmen helt, men undlad at sidde der alt for længe, da det giver et tryk nedadtil mod tarmen og øger risikoen for hæmorider. Undlad i øvrigt at holde dig, da du risikerer at skubbe afføringen tilbage i tarmen, hvilket kan forstyrre tarmens motorik og give afføringsproblemer på sigt.

Spis HUSK: Hvis du er småt spisende eller ikke får tilstrækkeligt med fibre i kosten, kan det være en god ide at supplere med hørfrø eller HUSK, som er loppefrø skaller. Begge dele indeholder store mængder kostfibre, der holder gang i maven.

Brug evt. et afføringsmiddel: Mange med forstoppelse kan have behov for et mildt afføringsmiddel fx Magnesia eller Movicol/Moxacole. Det er ikke farligt og giver ikke en sløv tarm.

Eksperten: Mette Borre er klinisk diætist og specialist i ernæring ved fordøjelsesproblemer fx forstoppelse, irritabel tyktarm, diarre og inflammatorisk tarmsygdom samt i FODMAP diæten til irritabel tyktarm. Hun er ansat på Aarhus Universitetshospital med speciale i sygdomme i mavetarm kanalen. Desuden er hun særligt uddannet i FODMAP diæten og har skrevet flere bøger om emnet, herunder bogen ”Top trimmede tarme”. Se diaetist-metteborre.dk