Skam og selvværd

8 tips: Sådan skruer du op for dit selvværd

Skam er en stærk følelse, som fortæller dig, at du ikke er elskelig. Den forstørrer en umættelig sult efter at blive anerkendt og være god nok – en sult, som først bliver mættet, når du forstår, hvordan den fungerer. Her hjælper Daisy Løvendahl dig med at gå fra skam til større selvaccept.

1. Alle skammer sig

Alle mennesker kæmper med skam. Det er en grundlæggende følelse, så målet er ikke at blive fri for skam, men at tage kontrollen fra den, så den ikke styrer dig ud på en vej, hvor du konstant hungrer efter andres ros eller anerkendelse. Problemet er nemlig, at uanset hvor meget andre værdsætter dig, vil det aldrig være nok, hvis du hele tiden lever i frygt for ikke at være værdig til kærlighed og god nok med alle dine fejl.

2. Skyld er bedre end skam

Selvom det er nemt at tale om ”skyld og skam” i én sætning, er der en afgørende forskel mellem de to ting. Skyld handler om noget, du har gjort. Skyld er lig med: ”Du begik en fejl”. Skam er derimod rettet mod dig. Det er en intens følelse af at være forkert og uværdig til kærlighed. Skam er lig med: ”Du er forkert”. Derfor kan skyld være et udgangspunkt for at blive klogere og handle bedre, hvorimod skam fastholder os i en grundlæggende følelse af at være forkerte, som ikke udvikler os men holder os fast i destruktive mønstre.

3. Ramt af skam

Forskeren Brené Brown er værd at lytte til, når det gælder skam. Hun taler om at få et shame attack. Du ved, at du har et, når du helt grundlæggende føler, at du er et forfærdeligt menneske. Det øjeblik, hvor du ikke bare erkender, at du har begået en fejl, men du føler dig som en fejl. Det er at være ramt af skam. Når du forstår, hvad det er, kan du nemmere komme over det. Så næste gang du tænker virkelig dårligt om dig selv, så stop op og tænk: Jeg er bare ramt af skam.

4. Kvinder føler, de skal klare det hele

Kvinders skam handler om at kunne det hele, gøre det perfekt og aldrig lade andre se, at det også er afsindigt hårdt. Skam føles ens for begge køn, men der er forskellige historier, som skam er organiseret omkring. For kvinder er det historien om at være hende, som har styr på job, veninder, kæreste, hjem og børn. Skam er for kvinder et net af forventninger, der trækker i modsatte retninger, og følelsen af ikke altid at kunne magte det – og heller ikke altid have lyst til det. Dobbelt skam.

5. Mænd er bange for at være svage

En af de mest effektive veje ud af skam er at være sårbare og vise vores frygt for ikke at være nok. En af de ting, som mænd generelt får mindst plads til som kærester, kollegaer og fædre, er netop dette. Mænd forventes at kunne tåle kritik, blive ved, når det er hårdt, og stå op for dem selv og deres værdier. Mænd skal helst have svaret på både de små og de store udfordringer, og de skal kunne støtte deres kvinder. Den største skam for en mand er ikke at være mand nok.

6. Tal kærligt til dig selv

”Du er så dum! Hvad tænker du på!?”Ville du tale sådan til dine børn? Når du føler dig helt forkert og drukner i følelsen af at være uværdig, til grin eller dum, så tal med lige så stor kærlighed og medfølelse til dig selv, som du ville til et elsket menneske.

7. Ræk ud mod en, du stoler på

Skam vokser, når du forsøger at skjule dine fejl og holder hemmeligheder. Så bryd tavsheden, og ræk ud mod en, du stoler på, når du er ramt af skam. Del det, der sker i dig. Skam forsvinder, når der bliver sat ord på, og følelsen mødes med empati.

8. Kend det, der vækker din skam

Hvad hader du virkelig, at andre tror om dig? Alle har noget, som vækker skam hos dem. Er det at være en dårlig mor? Frigid kold kvinde? Egoistisk karrierekvinde? Selvfed instagrammer? Kend det, der virkelig trykker på din skam, og tag kærligt hånd om dine sårbare punkter. Sådan rejser du dig hurtigere og finder din styrke igen.

Hvad gør skam ved dig?

Skam tærer på den del af os, som tror, vi kan ændre os. Den ødelægger vores tro på, at vi kan begå en fejl og stadig være elskede, værdsatte mennesker. Derfor ligger skam under mange destruktive mønstre, fordi den giver os følelsen af at være grundlæggende forkerte. Så uanset hvad du kæmper med, så stil ind på din skam. Måske ligger der i forløsningen af den en direkte vej til større accept og selvkærlighed.

OM EKSPERTEN

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk