10 veje til mentalt overskud
En hjerne i trivsel, giver et menneske i trivsel, skriver psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff og forklarer, hvad der skal til for at opnå et mentalt, sundt liv.
Får din hjerne optimale arbejdsbetingelser? Eller er du én af dem, der for ofte bliver forstyrret, når du forsøger at fokusere eller har svært ved at få en almindelig hverdag til at hænge sammen?
Du er ikke alene. 44 procent af danskerne – 65 procent hvis du ser på børnefamilierne – oplever at dét at jonglere børn, arbejde, deadlines og ambitioner er en langt større opgave end godt er. Og det er ikke sundt. Men det er logisk nok. For vi lever i en højteknologisk verden, men er udstyret med en 120 millioner år gammel og meget analog hjerne. Sundhed anno 2019 handler derfor om mere end den rette træning og kost. Det handler om at give hjernen bedre arbejdsbetingelser. Så derfor:
1. Giv
At give – tid, opmærksomhed, gaver, en hånd – er noget af dét, der er allerbedst dokumenteret som sundhedsfremmende. Når du giver, frigiver du lykkehormonet oxytocin, der øger dit fysiske og psykiske velbefindende og mindsker stress. Både hos dig og modtageren.
2. Tal
Menneskehjerner er pattedyrshjerner, og intet pattedyr havde nogensinde overlevet uden en relation til andre. Når du taler med andre, dyrker du relationer. Holder du endda øjenkontakt imens, gør du det endnu mere. Det elsker menneskehjernen og belønner dig med oxytocin.
3. Hold pauser
At springe pauser over, måske endda med det hellige mål at være mere effektiv og få mere fra hånden, er en ganske ureflekteret og ineffektiv beslutning. Rationel tænkning, analyse og databearbejdning er luksusfunktioner, du kun kan varetage, når hjernens energiniveau er tilpas. Og det er det max 25-30 minutter ad gangen. Se din pause som en investering i din egen og din hjernes trivsel.
4. Få en hund
Der er en årsag til, at flere og flere psykologer har terapihunde og andre terapidyr. Forbindelsen mellem menneske og dyr er stærk, og kontakt med et dyr – særligt pelsdyr – frigiver markante mængder oxytocin. Undersøgelser har endda vist, at det at sidde med et kæledyr kan sænke dit blodtryk.
5. Tænd kontakten, sluk mobilen
Forskning viser, at alene tilstedeværelsen af en smartphone i et rum, hvor to personer taler sammen, gør, at samtalen vurderes lavere på nærhed, empati, forståelse for den anden og mindre tilfredsstillende. Vel at mærke med en telefon, der ikke tilhørte nogen af personerne, og uden at nogen af personerne sad med telefonen, at den ikke interagerede og lå på bordet uden for direkte synsfelt. Den var blot til stede i lokalet. Sunde relationer er vejen til trivsel.
6. Lad tvivlen komme til gode
En presset hjerne er drevet af konkurrence, magt og dominans og af at straffe, beskylde og udstille. En hjerne i balance lader tvivlen komme til gode over for andre. Den bebrejder ikke Karen for, at hun kommer for sent, men prøver i stedet at finde årsagen til, at hun gør det. Ligesom den ikke vil synes, at du er svag, hvis du skipper en træningsgang.
7. Træk vejret
Få minutters dyb, beroligende vejrtrækning med fem til seks åndedrag i minuttet reducerer stress, styrker immunsystemet, øger positive følelser og styrker din sundhed. De dybe åndedrag aktiverer vagusnerven, og når den bliver aktiveret, slapper hjernen af, og du får det bedre.
Essensen af sundhed
Vi lovede 10 råd, men vi stopper her. For en måde at give din hjerne bedre arbejdsbetingelser på er ved at stoppe ved syv. Det er nemlig dét antal, de flest menneskers hjerner kan rumme i arbejdshukommelsen. Alle rådene handler om den særlige menneskelige egenskab, der hedder compassion eller medfølelse.
Dén, der gør, at det var os – vi, der føder de svageste af alle pattedyrsbørn – der vandt evolutionens store kapløb. Mennesker har, for at vores børn kan overleve, udviklet en særlig stor hjernebark, der rummer de systemer, der skaber motivation og lyst til at passe på andre. Vi har udviklet evnen til at udvise empati og forståelse for andres behov. Vi kan dele og tage ansvar for hinanden og skabe livsnødvendige relationer og fællesskaber.
Medfølelse er med andre ord en benhård overlevelsesstrategi, og i den ligger den styrke, der skal til for at gøre noget – ikke bare handle, men handle klogt, når vi står overfor de lidelser, som alle mennesker oplever i livet. Og dét er essensen af sundhed.