Christel Schaldemose

Christel Schaldemose: ”Min svigermor syntes, at jeg svigtede"

DA EU-parlamentariker Christel Schaldemose valgte en karriere i Bruxelles langt væk fra familien, var det ikke alle, som bakkede hende op i valget. Det fortæller hun i denne uges Hendes Verden.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose blev i 2006 spurgt, om hun ville overtage Henrik Dams plads i parlamentet – og dermed skifte arbejdsplads til Bruxelles. På det tidspunkt var hun mor til tre små børn, så et job i udlandet skulle lige vendes med hendes mand – som bakkede hende 100 procent op.

”En journalist havde ringet til mig og spurgt, om jeg ville til Bruxelles, inden nogen overhovedet havde fortalt mig, at Henrik Dam var på vej hjem. Jeg gik hjem og spurgte Ib, og han sagde: ”Selvfølgelig skal du det”. Vi havde tre små børn, og den yngste var tre år,” fortæller Christel Schaldemose i denne uges Hendes Verden.

Og siden da har hun været i enten Bruxelles eller Strasbourg fra mandag til torsdag og hjemme fra torsdag til mandag. Derfor er det altid hendes mand, som har lavet mad, fulgt børnene i skole og kørt dem til spejder, for han har arbejdet på deltid.

”Når folk spørger mig, hvordan jeg får det til at hænge sammen, plejer jeg at svare, at det gælder om at vælge den rigtige mand. Jeg tror, mænd i dag er mere villige til at dele det hjemlige arbejde, men dengang var det en sjældenhed, at manden passede det derhjemme.”

Christel Schaldemoses svigermor var dog ikke helt enig i hendes beslutning om at vælge en karriere som EU-parlamentariker.

”Min svigermor var af den gamle skole, og hun syntes, at mit valg var forfærdeligt. Hun fortalte mig direkte, at hun syntes, jeg svigtede mine børn. Hun mente det godt, for hun elskede sine børnebørn, men i hendes gammeldags optik burde jeg ikke være væk. Heldigvis var min mand cool og sagde, at han var fuldstændig på min side.”

Dårlig samvittighed

Christel Schaldemose fortæller, at hun alligevel har haft konstant dårlig samvittighed overfor drengene, siden hun blev valgt og fik en karriere langt væk fra familien.

”Den er væk i dag, men den var der, da de var mindre. Og det selvom jeg hele tiden har været opmærksom på, at hvis de mistrivedes, ville jeg tage hjem med det samme, for så ville prisen være for høj,” fortæller hun og fortsætter:

”Mine børn har aldrig sagt, at jeg har manglet. Faktisk tror jeg bare, at de er stolte af mig, og min yngste kan ikke huske, at vi nogensinde har levet på en anden måde. Da de var små, kunne de godt finde på at ringe til mig i Bruxelles og spørge, om de måtte tage en is. Så tæt på syntes de, jeg var.”

Christel Schaldemose er netop blevet genvalgt og tager derfor fem år mere i EU-parlamentet. Og det betyder, at hun om to år er den dansker, som har siddet der længst.

EU blev min karriere ved et tilfælde, men jeg følte mig øjeblikkeligt godt tilpas i parlamentet. Her kan jeg lave politik i kraft af min barndoms evne til at skabe kompromis, og der bliver lyttet til mig, selv om jeg ikke har nogen ministererfaring hjemmefra.En af de næste opgaver er at blive en god næstformand i parlamentet, og så skal jeg arbejde på at beskytte vores børn og unge mod griske tech-giganter.”

Læs mere i denne uges Hendes Verden, hvor Christel Schaldemose fortæller mere om sit liv, familie og karriere.