Superstjernerne vælger side – men hvem støtter hvem?

Siden det amerikanske præsidentvalg gik i gang, har en lang række celebre personer udvist deres støtte til henholdsvis Kamala Harris og Donald Trump. Men hvem støtter hvem?

Iturevne trøjer, venskabelige telefonopkald og utallige indlæg på sociale medier. Der er mange måder at vise sin støtte til en præsidentkandidat på, og det gør de amerikanske stjerner i dén grad i disse dage.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Kamala Harris høster massiv støtte fra kulturpersonligheder og er helt klart dén af de to kandidater, der har det stærkeste stjernehold i ryggen. Men Donald Trump har naturligvis også nogen på sin side.

Lad os kigge lidt nærmere på, hvem der gerne ser, at Kamala Harris bliver den nye præsident – og derefter, hvem der foretrækker Donald Trump.

Billie Eilish og Finneas

”Stem, som hvis dit liv afhang af det – for det gør det.” Sådan siger sanger Billie Eilish i en video, som hun har delt på Instagram og X sammen med sin bror, Finneas.

I forbindelse med National Voter Registration Day d. 17. august opfordrer det Oscar-vindende søskendepar deres mange millioner følgere til at registrere sig til at stemme – og til at stemme på Kamala Harris og Tim Walz.

I videoen siger Billie Eilish, at hun stemmer på Harris og Walz, ’fordi de kæmper for at beskytte vores reproduktionsfrihed, vores planet og vores demokrati.’ Finneas følger op med: ”Vi kan ikke lade ekstremister kontrollere vores liv, vores frihed og vores fremtid” og siger desuden, at ’den eneste måde at stoppe dem på er ved at stemme på og vælge Kamala Harris’.

Der er altså ingen tvivl om, hvor de to O’Connell-søskende står i forhold til det forestående valg. De skriver sågar, at ”the choice is clear”.

Taylor Swift

”Taylor Swift kan flytte stemmer. Hun har reel politisk magt.” Sådan har trendforsker og etnolog Julia Lahme tidligere sagt til ALT for damerne. Derfor er det også interessant, når popstjernen offentligt tilkendegiver, hvem hun støtter. Og det har hun netop gjort.

I et opslag på Instagram skrev sangeren for nyligt, at hun kommer til at stemme på Kamala Harris ved det forestående valg. Hun begrunder det bl.a. med, at præsidentkandidaten er en ”stabil og begavet leder”, og at hun tror, 'at vi kan opnå så meget mere i dette land, hvis vi ledes af ro og ikke kaos.' Samtidig roser hun Tim Walz, 'der har stået op for LGBTQ+-rettigheder, reagensglasbehandling og en kvindes ret til sin egen krop i årtier'.

Modsat Billie Eilish og Finneas opfordrede Taylor Swift ikke sine 284 millioner følgere til at stemme på en bestemt kandidat. Derimod opfordrede hun dem til at researche og træffe et valg på baggrund af dét – ligesom hun skriver, at hun selv har gjort.

Hun mindede desuden sine følgere om, at de skal huske at registrere sig til at stemme. I den forbindelse delte hun en Instagram-story med et link til registrering. I de 24 timer, denne story var tilgængelig, var der intet mindre end 405.999 personer, der fulgte linket og altså muligvis har registreret sig som vælgere.

Op til præsidentkampagnen har mange spekuleret i, om og hvordan verdens største popstjerne ville gå ind i sagen. Med en fanskare, der går på tværs af både stater, alder og køn når hun ud til et enormt publikum, og der er ingen tvivl om, at hendes støtte kan få betydning for Kamala Harris.

I Kamala Harris’ lejr jublede man således, da Swift bekendte kulør, imens Donald Trump kort tid efter udmeldingen skrev følgende på sit eget sociale medie, Truth Social: ”JEG HADER TAYLOR SWIFT”. Yderligere forklaring kom der ikke.

Beyoncé

Beyoncé har ikke officielt meldt ud, at hun støtter Kamala Harris, men det tyder det på. Superstjernen gav i hvert fald Kamala Harris lov til at bruge sin sang ”Freedom” under sin præsidentkampagne.

Under det sidste præsidentvalg støttede sangeren Joe Biden, og tilbage i 2016 optrådte hun til en koncert afholdt af demokraten Hillary Clinton. I den forbindelse udtalte Beyoncé, at hun ønskede, at hendes datter skulle 'vokse op og se en kvinde lede vores land og vide, at hendes muligheder er ubegrænsede'.

Historikken – og tilladelsen til at benytte hendes musik – peger altså på, at Beyoncé støtter Kamala Harris. Det samme gør hendes mor, Tina Knowles, som har delt et opslag på Instagram af hende selv og Kamala Harris, hvor hun bl.a. skrevet ”Go Vice President Kamala Harris for President”.

Michelle og Barack Obama

”Jeg er stolt af dig. Det her bliver historisk,” siger tidligere first lady Michelle Obama i et telefonopkald til Kamala Harris. I samme opkald siger tidligere præsident Barack Obama, at ’han og Michelle ikke kunne være mere stolte af at støtte hende’, og at de ’vil gøre alt, hvad de kan, for at få hende igennem valget og ind i det ovale kontor’.

Telefonopkaldet fra Obama-parret er blevet fanget på video af Kamala Harris’ kampagnefolk og delt på hendes Youtube-kanal. Her kan man bl.a. også høre Kamala Harris takke parret for deres venskab igennem årene, inden videoen slutter med, at hun grinende siger: ”And we’re gonna have some fun with this too, aren’t we?"

Barbra Streisand

Den amerikanske skuespiller og sanger Barbra Streisand har udtalt, at hun er taknemmelig for Joe Biden og glæder sig til at støtte Kamala Harris.

I samme ombæring siger hun til The New York Times, at Joe Biden og Kamala Harris 'ledte nationen ud af Trump-kaosset' og kalder Trump for en ”patologisk løgner”.

Barbra Streisand uddyber sin støtte til Kamala Harris med, at hun vil arbejde for at genoprette kvinders reproduktive frihed. Her henviser Barbra Streisand til abortspørgsmålet, som generelt splitter USA og er et af de store temaer i præsidentkampagnen.

Flere stjerner, der støtter Kamala Harris

Musikeren John Legend optrådte til demokraternes konvent i år – og skrev på både X og Instagram, at han ’glæder sig til at hjælpe hende, hvordan end han kan’. Sangeren Olivia Rodrigo har af flere omgange tilkendegivet, at hun støtter Kamala Harris, ligesom sidstnævnte selv har delt et billede af hende og den unge popstjerne på Instagram.

I sommers skrev popikonet Charlie XCX på det sociale medie X, at ”Kamala IS brat”. Her henviser hun til sit eget album, ”Brat”, som har været definerende for sommeren 2024.

På X har Sex and the City-skuespiller Cynthia Nixon delt en video, hvor hun sipper af en kokosnød, imens Charlie XCX spiller i baggrunden. Til videoen har hun skrevet: ”I’m Walzing on air!” med henvisning til Tim Walz, som Kamala Harris kort tid forinden havde udvalgt som sin makker i præsidentkampagnen.

Skuespillere som Jane Fonda, Jamie Lee Curtis, Matt Damon og George Clooney har ligeledes meldt sig på Kamala Harris-holdet.

Listen af indflydelsesrige personer, der støtter den demokratiske kandidat, er således lang, og den bliver blot ved med at vokse. Men hvem støtter, i modsatte boldgade, republikanernes Donald Trump?

Kendte Trump-tilhængere

Listen af store stjerner, der offentligt støtter Donald Trump, er markant mindre end listen af Kamala Harris-støtter. Ikke desto mindre ér der naturligvis celebre personligheder, der støtter republikanernes kandidat.

Den mest prominente Donald Trump-støtter er Elon Musk, som er verdens rigeste mand og bl.a. ejer Tesla og X. På hans eget medie, X, skrev han bl.a. følgende, da der blev skudt efter Donald Trump under et vælgermøde i juli: ”Jeg bakker fuldt op om præsident Trump og håber på, han hurtigt får det bedre.”

Efter det seneste attentatforsøg i september var Elon Musk igen hurtig på tasterne. Denne gang skrev han: ”No one is even trying to assassinate Biden/ Kamala” på X. Indlægget var et svar til en anden brugers spørgsmål om, ’hvorfor de prøver på at dræbe Donald Trump’.

Elon Musk mødte massiv kritik for sit indlæg, som af flere blev tolket som en opfordring til vold. Efterfølgende har Elon Musk slettet opslaget, men støtten til Donald Trump er uændret. For nyligt har der sågar været tale om, at han skulle have en plads i Donald Trumps stab, hvis han ender med at vinde valget.

På listen over Donald Trump-støtter findes bl.a. også den tidligere professionelle wrestler Hulk Hogan. Han talte til republikanernes konvent i år og rev under talen sin trøje i stykker for at vise den ”Trump-Vance”-undertrøje, han havde på inden under. 

Rapper, model og reality-stjerne Amber Rose talte ligeledes til konventet og var ligeledes klar i spyttet omkring sin støtte til Donald Trump. Hun italesatte blandt andet, at ’amerikanske familier havde det bedre, da Donald Trump var præsident.’

Under selvsamme konvent optrådte også sangeren Kid Rock. Han var en af de første kendisser til at vise Donald Trump sin støtte og besøgte sågar præsidenten i det hvide hus tilbage i 2018. Til konventet i år havde han ændret teksten i sin sang ”American Bad A–” for at udvise sin støtte til Trump: I stedet for ”Hey! Hey! Hey!”, som linjen normaltvist går, fik han bl.a. publikum til at råbe: ”Trump! Trump! Trump!”