Ekspert: Sådan får I den bedste jul som skilsmissefamilie
Hvordandeler manen jul mellem to forældre på bedste vis? Det svarer skilsmissecoach Mette Haulund på.
Åh, hvor kan julen dog være alt andet end hyggelig for skilsmissefamilier. Ja, faktisk kan det være en rigtig svær tid fyldt med konflikter, bekymringer og sorg. For hvordan klarer man en jul uden børnene? Hvordan skal julen deles mellem de to forældre? Hvad med alle de julearrangementer, hvor man gerne vil have børnene med? Hvordan når man overhovedet at julehygge som man gerne vil, når man ikke har børnene hos sig hele tiden? Og hvad med børnene, som hurtigt kan fornemme, hvis mor eller far har det svært med julen, og ikke mindst nemt kan stå i en situation hvor julen er spækket med julearrangementer, fordi alle gerne vil have ”en bid af dem”?
Tankerne er helt almindelige, men gør jo desværre ikke meget godt for julehumøret. Jo mere bekymret og trist du bliver når du tænker på den forestående jul, jo dårligere bliver den. Juledage uden børnene er en konsekvens af skilsmissen, og hvor svært det end kan være, så er det nødvendigt at acceptere det, og få det bedste ud af situationen.
Accepten kombineret med dialog og klare aftaler om, hvordan julen skal deles, giver alle parter den bedste jul. Har I ikke allerede en fastlagt plan, der skifter fra år til år, så lav det, så I har de klare aftaler på plads i forhold til de kommende år.
LÆS OGSÅ: Klumme: Skilsmissebørn har det generelt godt
Set fra børnenes side, så får de den bedste jul ved at opleve, at mor og far begge har det godt med julen, både med og uden børn. Derudover så er der altså kun én juleaften, hvor gerne man end vil flytte den til d. 23. Den der ikke har børnene juleaften kan fint holde et julearrangement med pakker og julehygge en af de øvrige juledage, men juleaften med and, risalamande og dans om juletræ både d. 23. og 24. december er ikke det bedste for børnene. Børnene har også brug for at opleve, at den forælder, som ikke har børnene juleaften, alligevel hygger sig og har det rart, så de dermed kan at få dårlig samvittighed over ikke at være der. Og sidst men ikke mindst, så har de brug for, at der også er dage, hvor der er tid til at slappe af og hygge med julegaverne.
For at få den bedste jul som skilsmisseforælder, så kan du med fordel følge nedenstående:
- Fokuser på, at det er dit ansvar at holde en god jul – også på trods af skilsmissen.
- Fokuser på mulighederne i stedet for begrænsningerne.
- Skab nye traditioner både for dage med og uden børn.
- Vær åben omkring, at det kan være svært at skulle undvære børnene, eller i det hele taget ikke at være samlet som familie juleaften, men uden at gøre det til et problem.
- Vurder på, hvad der gør julemåneden god og prioritere andet fra.
- Hav klare aftaler med din eks, så I undgår unødvendige konflikter.
Skal du ikke have dine børn juleaften, så overvej hvordan du får den bedste oplevelse. Skal du holde juleaften med din øvrige familie? Vil du undgå noget der minder om en jul med børn, og skal derfor deltage i et socialt arrangement, rejse væk, mødes med andre uden børn? Ansvaret for en god jul ligger hos dig – og husk så på, at det trods alt bare er en jul. Inden du ser dig om er den overstået og så er det trist, hvis tiden er gået med bekymringer og negative tanker.