Naja Munthe fik julehjælp som barn: "Jeg bliver aldrig sådan én, der frådser"
Naja Munthe sælger ud af sin private garderobe for at støtte Mødrehjælpen.
Det var mest tøjet, der gik hende på.
For det var sjældent nyt, og hvis det var, så havde hendes mor typisk syet det selv. Et par nye cowboybukser var for eksempel en helt særlig begivenhed, som der skulle spares op til i månedsvis.
Men ellers tænkte tøjdesigner og kreativ direktør Naja Munthe ikke specielt meget over, at hun og familien havde færre penge end flertallet, da hun voksede op som barn.
- Min mor har altid været god til at sige, at det var nogle andre ting, der talte. Hun forklarede os, hvorfor der er nogle mennesker, der ikke har penge, og nogle der har, og hvorfor man skal dele og hjælpe, hvis man kan. Så jeg har nok bare set det som den præmis, jeg havde, da vi var børn, siger den 48-årige forretningskvinde.
Hun voksede op med en ung, enlig mor, der i nogle år havde svært ved at få tilværelsen til at hænge sammen økonomisk, inden hun senere blev folkeskolelærer.
- På det tidspunkt var hun en uuddannet og ubemidlet kvinde, som i virkeligheden bare kæmpede for at få en uddannelse og et arbejde, så hun kunne forsørge sine børn. Og jeg tror, at mændene dengang – selvom jeg elsker min far overalt på jorden – var en anelse mere fraværende på alle mulige måder, når far og mor var blevet skilt, siger Naja Munthe.
Hun husker tydeligt, hvordan hun og familien i en årrække, fra hun var omkring fem år gammel, troppede op på Nørrebro med en kurv under armen og modtog alt fra abrikoser og chokolade til rødkål fra Mødrehjælpen, så de kunne holde jul.
- Jeg tænkte ikke over, at det var specielt usædvanligt at stå med sin mor i hånden ved de lange borde i en sportshal på Nørrebro med en plastic-kurv under armen og strække hals for at se, hvad der lå på slikbordet længere fremme. Nissemænd i rød cellofan og vingummiflæsk i Lego-farver. Flæskesteg eller and, abrikoser, rødkål på glas, kattetunger og til sidst en pakke til os unger, rød for piger, blå til drenge. Så med Linie 5 hjem og pynte juletræet. Sådan var det bare at holde jul..., skrev hun for nylig på sin Facebook-profil.
Vil give tilbage
Som succesfuld forretningskvinde og tøjdesigner med sit eget brand Munthe (tidligere Munthe plus Simonsen) er hendes liv helt anderledes bekymringsfrit i dag. Det hjemmesyede tøj er skiftet ud med læssevis af dyrt og smart designertøj. Faktisk har Naja Munthe så meget tøj, at hun ofte bliver nødt til at luge ud i garderoben, siger hun.
- Jeg ved godt, hvad det vil sige, ikke at have særligt mange penge at leve for, og jeg lever jo et helt andet liv i dag. Jeg har alt det, jeg skal bruge, gange ti, og det har mine børn i øvrigt også. Derfor synes jeg, at jeg i allerhøjeste grad er i en position nu, hvor jeg både kan og bør give videre. Og så specielt når det er tøj. Jeg har jo simpelthen så meget tøj, så det mindste jeg kan gøre er at sælge noget af det.
Derfor kan man i disse dage købe en masse af "perlerne" fra Naja Munthes garderobe – alt fra festkjoler og pelse til striktrøjer – og samtidig støtte et godt formål, siger hun, fordi pengene går ubeskåret til Mødrehjælpen i denne juletid, som er så meget sødere for nogle familier end andre.
- Jeg har lavet en del velgørenhed gennem tiden, og jeg tror faktisk, at meget af det blev grundlagt dengang, fordi jeg selv oplevede at stå i en situation, hvor vi havde brug for hjælp – også selvom jeg selvfølgelig ikke var så bevidst om det dengang. At der blev rakt ud til os, der ikke havde så meget, siger hun.
- Lige præcis til jul, som alle børn fejrer, og som der er så meget tradition forbundet med, er det bare ikke sjovt at sidde i en lille familie og ikke have råd til at holde en bare nogenlunde anstændig juleaften.
Hvordan har din egen jul ændret sig siden dengang?
- Der er bedre vin på bordet, og gaverne er lidt større. Men jeg prøver generelt at holde alting på et normalt niveau – også i forhold til de gaver jeg giver mine børn. Jeg bliver aldrig sådan én, der frådser.
Børneopdragelse med 55 kr. i timen
Naja Munthe er i dag fraskilt og har sønnerne Miles på 12 og Valentin på 9 år. Hun er ikke i tvivl om, at hendes egen opvækst har haft betydning for, hvordan hun lever og opdrager sine børn i dag. De har en helt anden barndom end hun selv havde, og det er vigtigt for hende, at de lærer at sætte pris på det i en tidlig alder.
- Mine egne børn skal også lære, om ikke nøjsomhed, så i hvert fald at ting koster penge, at ting har en pris, og at vi – både som familie og i Danmark generelt – er meget privilegerede i forhold til så mange andre.
Hvorfor er det vigtigt, synes du?
- Fordi du som barn jo bliver meget formet i dine unge år. Det er mega usundt, tror jeg, hvis du fra barnsben oplever, at alting kommer nemt til dig, og du ikke behøver arbejde for tingene, siger Naja Munthe, der har hyret sin egen søn ud fra samme filosofi.
- Min store dreng på 12 år arbejder hos mig. Han kommer op efter skole, og så får han 55 kr. i timen, og så går han med flasker og pakker skrald og sådan noget, og det er faktisk også for at lære ham værdien af, at man tjener sine egne penge. For hvad kan du så få for de 55 kr., når du har arbejdet i en time? Der er langt op til en computer eller en iPad, ikke? Og for mig giver det bare meget mening, at mine børn lærer det.
Naja Munthes tøjsalg foregår den 1. og 2. december i Grønnegade 10, 1107 København K, fra kl. 10-18.
LÆS OGSÅ: Naja Munthe: Jeg er nyforelsket i min krop
LÆS OGSÅ: Ilse Jacobsen: Sådan bliver du iværksætter
LÆS OGSÅ: Louisa Lorang: Her er min julekalendertradition