Trine Dupont

Trine er gift med Morten – og kæreste med Jørn: ”Vi har alle besluttet, at det er okay”

Trine Dupont og Morten Ramsland har været gift i 30 år, og for omkring 12 år siden fandt de ud af, at de ikke matchede hinanden 100% seksuelt. Så åbnede de parforholdet op og har i dag hver sin kæreste, der på forskellig vis er blevet en del af familien. Trines kæreste kommer til aftensmad, gamer med børnene, inviteres med til familiefødselsdage og sover af og til i Mortens side af sengen.

På en hverdagsaften for 12 år siden satte Trine Dupont sig ved siden af sin mand, Morten Ramsland, i deres sofa. Hun kunne fornemme på ham, at der var noget galt.

Efter 17 års ægteskab var hun faktisk slet ikke i tvivl om, at der var noget, der ikke var, som det skulle.

Artiklen fortsættes efter videoen...

"I det øjeblik, jeg trådte ind i stuen, kunne jeg se, at han havde det virkelig dårligt," husker Trine.

Morten og Trine havde mødt hinanden som 21-årige på højskole. De havde rejst verden tynd, var blevet gift og havde fået tre børn. De havde købt lejlighed, kolonihave og senere et hus lidt uden for Aarhus. De havde skabt sig et familiefyldt liv omringet af tryghed, kærlighed og faste rammer og uden de store skænderier.

"Vi var egentlig ret symbiotiske," fortæller 51-årige Trine og fortsætter:

"Folk sagde altid, at vi passede så godt sammen. Det gjorde vi også. Vi var enige om nærmest alt. Men så var der også alle de ting, vi ikke talte om."

Aftenen i sofaen blev startskuddet til noget nyt. Pludselig var Morten og Trine nemlig nødt til at snakke om de områder, hvor de ikke matchede helt så godt.

"Jeg kan huske, at Morten fortalte mig, at han havde holdt noget inde, men at han ikke kunne gøre det længere. Han havde en side af sin seksualitet, som han havde brug for at slippe fri. En masochistisk side, der blev nødt til at få noget plads. Det var aldrig noget, vi havde talt om før, siger Trine og tænker lidt," inden hun fortsætter:

"Vi havde aldrig talt ret meget om vores seksualitet. Forståeligt nok måske, når man ser på det bagefter og ved, at vi havde ret forskellige udgangspunkter. Generelt kan det nok være lidt svært at snakke om seksualitet, og især hvis man i forvejen har en fornemmelse af, at man ikke rammer hinanden helt. Så bliver det bare endnu sværere. Både fordi man er bange for, hvad der sker, hvis man begynder at snakke om det, men også på grund af skammen, der kan være forbundet med det."

LÆS OGSÅ: Ægtemanden Morten Ramsland: "Jeg har ikke sat tre børn i verden for at blive skilt"

Efter snakken blev Trine først ramt af frygt. Frygt for at miste Morten, frygt for at ødelægge den familie, som de havde opbygget sammen, og frygt for pludselig at blive forladt. Men foruden frygten skyllede en lettelse også ind over hende.

"Pludselig gav alting meget mere mening. Jeg forstod, hvorfor det havde været svært at få nogle ting til at fungere igennem årene. Det var ikke, fordi der var noget galt med mig eller ham. Der var bare et område, hvor vi ikke passede så godt sammen, som vi måske gik og tænkte," fortæller Trine.

Snakken mellem Morten og Trine blev det første skridt på rejsen mod det ægteskab, som de har i dag.

Et ægteskab, hvor det ikke længere kun er de to og deres tre børn. Nu har de nemlig også hver en kæreste. Først mødte Morten Louise, og et par år efter mødte Trine Jørn.

"Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle stå i sådan en situation," siger Trine og griner lidt.

"Jeg kan godt forstå, at folk bliver lidt forskrækkede, når vi fortæller, at vi lever som mand og kone, der bor sammen, sover sammen og har fælles hverdag, men at vi også har hver sin kæreste. Jeg var selv blevet monsterforskrækket førhen, hvis nogen havde fortalt mig det, haha."

Parret forsøgte først at løse deres udfordringer med samtaler og kompromisser, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var nok. Alligevel har en skilsmisse aldrig været på tale.

Om Trine, Morten og Jørn

  • Trine Dupont er gift med Morten Ramsland og kæreste med Jørn Uhrenholt.
  • Trine og Morten bor sammen med deres tre børn på 13, 17 og 19 år i Brabrand ved Aarhus.
  • Jørn bor for sig selv, men kommer ofte på besøg hos familien.
  • Morten har kæresten Louise, der også er gift og mor til to.

" Vi overvejede vitterligt ikke at blive skilt på noget tidspunkt. Det var som om, at vi bare havde lyst til at være en familie og sammen se vores børn vokse op. Vi havde stadig en kæmpe kærlighed til hinanden, den fejlede intet – og gør det stadigvæk ikke i dag. Men vi kunne ikke mødes i vores seksualitet, selvom vi forsøgte."

LÆS OGSÅ: Luise bor med sin mand og børn - og Mads

Trine og Morten besluttede derfor, at de måtte tænke lidt anderledes end de traditionelle relationer og kasser. De blev enige om, at det måske kunne gavne dem begge at åbne deres parforhold op og lukke andre ind. De ville forblive mand og kone, der delte hus, kærlighed, samtaler, hverdag, børn, kys og seng, men uden nødvendigvis at have en seksuel relation til hinanden. Kort efter mødte Morten sin kæreste Louise. Hun var også gift og havde to børn.

"I starten var det virkelig svært for mig. Det havde jeg slet ikke forestillet mig," siger Trine og tænker lidt, inden hun fortsætter:

"Det lyder ret naivt, når jeg siger det højt, kan jeg godt høre. For selvfølgelig ville det blive svært. Jeg var jo bange. Bange for, at Morten ville blive mere forelsket i hende end i mig og så gå fra mig. Men det gjorde det lidt lettere, at det, som hun og Morten havde sammen i begyndelsen, primært var det seksuelle, for det var jo en seksualitet, som jeg ikke havde lyst til at have med Morten. Det havde vi prøvet."

På trods af en svær start holdt både Trine og Morten fast i, at det åbne parforhold var den bedste løsning, og med tiden begyndte det også at blive nemmere for Trine.

"Jeg kom til et punkt, hvor jeg tænkte, at hvis jeg nogensinde skulle få det godt i vores relation, var jeg nødt til også at beskæftige mig med, hvem jeg selv var. Jeg havde været alt for beskæftiget med, hvad Morten havde behov for, og hvad der satte ham fri. Jeg blev klar over, at jeg også skulle bevæge mig, og derfor begyndte jeg at spørge: ”Hvem er jeg? Og hvad har jeg egentlig lyst til?”."

I jagten på svaret rendte Trine ind i Jørn Uhrenholt, og kort tid efter stod hun på trappen foran hans hoveddør.

AFD_Trine_Dupont_20 copy.jpg

"Både Jørn og jeg kunne mærke, at der var noget mellem os. Derfor besluttede jeg at fortælle ham alt. Der skulle ikke være noget, der var fejet ind under gulvtæppet."

Derfor gik Trine ind ad Jørns hoveddør og sagde som det første: ”Du skal vide, at jeg har børn og en mand – og jeg har ikke tænkt mig at forlade ham”. Den præmis var Jørn med på, og i dag har han og Trine været kærester i seks år. I starten sås de mest hos Jørn, men der gik ikke lang tid, før han havde behov for mere fællesskab, familie og hverdag i deres kærlighedsrelation.

LÆS OGSÅ: Jørn er kæreste med en gift kvinde - og har et tæt forhold til hendes ægtemand

"Alt det havde jeg jo med min familie, og det ville Jørn gerne være en del af. Så Morten skubbede processen i gang, men Jørn gav det næste skub, da han sagde, at han gerne ville være en del af vores familie. Og det gjorde også mange ting lettere for mig. Jeg havde haft svært ved at være til stede, når jeg var sammen med Jørn, men også, når jeg var hjemme ved min familie. Jeg havde altid dårlig samvittighed over ikke at være det andet sted. Så jeg følte mig hele tiden lidt splittet."

Morten skulle lige vænne sig til tanken om, at hans kones kæreste skulle komme på besøg og være med til familiens aftensmad, at han dukkede op i køkkenet om morgenen og lå i sofaen om aftenen for at se film sammen med Trine.

"Morten følte ikke rigtigt, at det var det, han havde sagt ja til. Men efter lidt tid, hvor han havde tygget på det, kunne han godt se, at det var fair nok. Jørn var jo alene, og pludselig virkede det som en lille ting, at han skulle komme i vores hjem."

Så da Jørn kort efter blev opereret, foreslog Morten, at han selv rykkede ud af soveværelset for en stund, så Jørn kunne flytte ind ved siden af Trine, og familien kunne passe ham, mens han var syg.

"Morten bød Jørn velkommen. Det var en stor gestus, og det blev et ret skelsættende øjeblik. Dermed blev han nemlig integreret på en naturlig måde i vores familie – også i forhold til børnene. De kunne sagtens forstå, at når et menneske er blevet opereret og ikke kan klare sig selv, så skal man hjælpe."

Det har generelt ikke været hemmeligt for familiens tre børn, at deres forældre ikke kun har haft kærlighed til hinanden. Den yngste har nærmest aldrig prøvet andet. Han var kun seks måneder, da Morten mødte Louise.

"Vi har altid været ærlige omkring det hele og vist gennemsigtighed. Men det er ikke, fordi vi har sat os ned alle sammen og fortalt det direkte til børnene. Det er kommet sådan stille og roligt i forskellige samtaler. For eksempel har vi talt meget med dem om, hvad kærlighed er, og om man kan elske flere på en gang. Hvilket man jo sagtens kan. Der kommer hele tiden ny kærlighed – det er ikke sådan, at man kun har én bestemt portion at give ud af. Derudover har vi altid gjort meget ud af at fortælle dem, at vi siger alt til hinanden. Det gør dem også trygge. Så den fortælling, de har fået, er: ”Far og jeg har besluttet, at det er okay, at man forelsker sig i en anden. Men vi fortæller det altid til hinanden. Så der vil aldrig være hemmeligheder, og det betyder ikke, at vi skal skilles.”"

Efter Jørns uge i sygesengen var det fortsat vigtigt for familien, at han fik en god relation til børnene. Han gamede med den yngste, havde gode samtaler med den midterste og fik hjælp af den ældste til at sælge ud af nogle af sine møbler, fordi han skulle flytte til et andet hus.

LÆS OGSÅ: Luise er gift og bor med to mænd: ”Jeg deler seng med den ene og børn med den anden”

"Vi gjorde meget ud af, at børnene ikke skulle føle, at der kom en og tog noget væk fra dem eller vores familie. Det skulle være rart, at der var en ekstra voksen. Så vi brugte meget tid på at få opbygget nogle gode relationer mellem Jørn og børnene."

Louise og Mortens forhold har aldrig været en lige så integreret del af familiekonstellationen, fordi hun har sin egen familie ved siden af. De senere år er de to familier dog begyndt at blive en større del af hinandens liv og deltager for eksempel i hinandens konfirmationer og runde fødselsdage.

AFD_Trine_Dupont_03 copy.jpg

Men selvom de forskellige kærlighedsrelationer i dag fungerer uden de store problemer, har det ikke været en let proces at komme dertil.

"Det er ikke bare noget, man lige gør, selvom det har vist sig at være den rigtige løsning for os," siger Trine og følger op:

"Jeg vil bestemt ikke mene, at det er for alle, for det kræver virkelig meget. Der er mange ting, man skal tale om og tage hensyn til. Men der er også rigtig meget fint at hente i processen. Man kan virkelig lære sig selv at kende."

Og netop det med at lære sig selv at kende og mærke efter har skabt grobund for Trine og Jørns nye bog ”Berørt”. Udover kærlighedspartnere er de nemlig også kollegaer, der holder foredrag, kurser og formidler viden om seksualitet som livskraft.

LÆS OGSÅ: Mads er "den anden mand" i Luise og Jespers forhold og bor i deres hus

Bogen beskriver, hvordan kroppen altid fortæller, hvor den enkeltes grænser går – men også, at man skal være opmærksom på andres. Det er netop det, som Trine, Morten og Jørn alle har skullet i denne proces, hvor det hele tiden har handlet om at lytte og tage hensyn.

"Bogen er sprunget ud af det her. Den måde, som vi har været tvunget til at behandle tingene i vores privatliv, minder meget om de emner, Jørn og jeg arbejder med i vores praksis. Der er omdrejningspunktet nemlig også at lære sig selv at kende, og det har vi alle skullet undervejs. Derfor har vi også talt utrolig meget sammen alle tre – og gør det stadig i dag. For uden ærlighed og gennemsigtighed kan man ikke leve på den her måde."

LÆS OGSÅ: Jespers kone har en anden mand boende i deres fælles hjem: "Ingen var blevet lykkeligere af alternativet"

"Så mister man fornemmelsen for, hvordan de andre har det. Det handler også om at vise hinanden respekt og tage hensyn. Når Jørn kommer ind ad døren, kan jeg godt blive trukket imod ham, fordi det, vi har, er så fysisk. Jeg har lyst til at kysse ham og være tæt på ham. I de situationer kan det være godt lige at tænke over, at jeg måske netop derfor skal give Morten et kys først. Så jeg ikke bare gør præcis det, som jeg har lyst til, men tager hensyn til andre også."

Trods massevis af hensyn, lange snakke og stabile relationer oplever familiekonstellationen dog stadig svære følelser som jalousi og frustration en gang i mellem.  

"Selvfølgelig er der jalousi. Men jeg tror, at vi tænker lidt anderledes omkring det. Jalousi er bare en følelse – præcis som alle andre følelser. Den må gerne være der, og det er ikke noget, som vi ikke kan håndtere. Jeg er selv blevet meget bedre til at stå på mine egne ben, og derfor er jeg heller ikke så bange for at blive forladt. Jeg presser ikke noget ned over Morten om, at han skal være på en bestemt måde, for at det giver mig en falsk tryghed."

"Samtidig skal han ikke gå med dårlig samvittighed, når jeg gerne vil lave noget med ham, men han måske hellere vil være alene eller arbejde. Nu sidder jeg lårene af Jørn i sofaen om aftenen i stedet for. Det har været en lettelse for os alle og skabt mere balance i vores relation, som stadig er fyldt med kærlighed til hinanden."