Cobraen og vuggen er ikke kun for os husmødre, der trænger til at blive strammet op. Også små kroppe kan få styrke, smidighed og mentalt velvære ud af klassisk yoga. Få 5 øvelser.
– Yoga har lige så mange fordele for børn som for voksne, fastslår Heidi Vejsnæs, som er indehaver af Samsara Yoga, hvor hun hver uge har Abekatte-yogahold for børn helt ned til tre år.
– Yoga får dit barns krop i gang og giver et fundament at bygge videre på, fordi barnet oplever alle kroppens mulige bevægemåder og på den måde kommer motorisk godt fra start.
Yoga er godt for både de vilde og de stille
Børneyoga kan være en fordel for din energiske vildbasse, der har svært ved at sidde stille med sysler som tegninger og perler, men som ved at lære at koncentrere sig om sin krops bevægelser bliver bedre til at holde fokus.
Men også for din tilbageholdende forsigtig-Per, der har brug for selvtillid og succesoplevelser; pludselig opdager han, at han er god til at stå på et ben – måske endda uden at holde.
Derfor er det vigtigt, at du vælger yogastillingerne og deres sværhedsgrad, så de passer til barnet. Yoga skal ikke være en konkurrence eller styrkeprøve, og der skal være tid til at prøve én gang til, eller at man kan få lidt hjælp ved at holde i for eksempel en stol.
– På mine hold holder vi desuden meget i hånd, hjælper hinanden, holder ved hinanden for ikke at falde, ligger tæt og så videre. På den måde bliver barnet mindre kropsforskrækket, både i forhold til sig selv og andre,” forklarer Heidi Vejsnæs.
2. COBRASLANGEN
Læg jer på maverne med hænderne under jeres skuldre. Tag en stooor indåndning, og løft hovedet op fra gulvet. Fødderne skal blive ved med at røre gulvet. Skub med hænderne, så brystet hæver sig, mens I siger ‘ssssss’, som om I var farlige cobraslanger. Hvis øvelsen skal være endnu sværere, kan I bøje knæene og lægge hovedet tilbage mod jeres fødder. Gentag tre til fem gange.
Det giver stillingen dit barn: Cobraslangen holder rygsøjlen smidig og sund. Desuden stimulerer den appetitten samt nervesystemet, så dit barn forbedrer kommunikationen mellem hjernen og kroppen. Den giver en flot holdning og er især god, hvis dit barn falder sammen i ryggen, når det sidder ned.
Foto: Monica Bach
gallery5billeder
3. HUNDEN STRÆKKER SIG
Stil jer på alle fire ligesom en hund, og ‘logr’ lidt med halen (skub numsen fra side til side). Nu vil hunden strække sin søvnige krop, så I løfter knæene fra gulvet, så halen kommer højt i sky. Lad hunden sige ‘vov-vov’ et par gange, mens den strækker sine ben og sin ryg. Kom så ned på alle fire igen. Prøv to gange mere.
Det giver stillingen dit barn: Hunden strækker benene og hele ryggen fra haleben til nakke, giver fornyet energi og styrker musklerne i armene, håndleddene og skuldrene.
Foto: Monica Bach
gallery5billeder
4. FIN BALLERINA
Stå op. Mærk, at I står så godt fast, at I slet ikke kan vælte. Den ene hånd skal holde fast på en væg eller en stol. Løft det ene ben fra jorden, og bøj knæet, så I kan fange jeres fod med hånden. Løft det bøjede ben helt op mod skyerne, så I står flot i balance på den anden fod som en balletdanser. Det gør ikke noget, hvis man vælter. Så prøver man bare igen. Hvis det skal være rigtig svært, kan I prøve at slippe væggen.
Det giver stillingen dit barn: Ballerinaen styrker barnets koncentration og skaber indre ro. Desuden styrker den de små og store muskler i benene, knæene og anklerne, strækker ryggen og får hele fodsålen til at arbejde. Barnet får selvtillid, når stillingen lykkes.
Foto: Monica Bach
gallery5billeder
5. VUGGEN
Læg jer på maven. Bøj knæene, og ‘fang’ fødderne med jeres hænder. Løft hovedet og brystet og også knæene op fra gulvet, så I kun hviler på maven. Prøv, om I kan gynge frem og tilbage hen over maven ligesom en vugge til en baby. Kom ned igen, og slap helt af. Prøv to gange mere.
Det giver stillingen dit barn: Vuggen stimulerer og aktiverer fordøjelsen og strækker forlårene, skuldrene, ryggen, armene og maven. Styrker desuden barnets tålmodighed og udholdenhed, og så er den smaddersjov.
Foto: Monica Bach
gallery5billeder
1. VI HUGGER BRÆNDE
Få dit barn til at stå med let spredte ben og flette sine fingre foran lårene. Træk vejret ind, mens I løfter armene heeelt op over hovedet og måske lidt bagud. Så puster I ud gennem munden med en høj ‘haaa’-lyd, mens I svinger jeres ‘økse-arme’ ned til tæerne. Gentag fem-ti gange, eller så længe dit barn synes, det er sjovt at hugge brænde.
Det giver stillingen dit barn: Brændehugning giver energi og strækker benenes bagside samt armene, skuldrene og ryggen. Desuden er det en sjov og legende start på yogaserien.
Foto: Monica Bach
(5 billeder)
Annonse
Faktaboks
– Vælg et hyggeligt sted i stuen eller på barnets værelse, og brug det samme sted, hver gang I laver yoga.
– Sørg for, at der er lunt i rummet. Kolde muskler kan ikke strække sig. Lad eventuelt barnet smide bluse og bukser. Hav altid bare tæer.
– Skab ‘rituel’ stemning med afslappende musik, dæmpet belysning/stearinlys og røgelsespinde, duftlys eller lignende.
– Vær rollemodel, og vis barnet med din egen krop, hvordan man kan gøre.
– Leg yogaen ind. Fortæl barnet, at I skal lege, at I er farlige dyr, en stærk skovhugger eller en fin ballerina.
– Forvent ikke, at barnet kan styre sit åndedræt, samtidig med at I laver øvelser. Men start eventuelt yogaen med en åndedrætsøvelse, hvor I ligger på ryggen med hovederne mod hinanden og trækker vejret dybt. Fortsæt, så længe du kan mærke motivationen hos barnet. Første gang er det måske højst et kvarter. 45 minutter er absolut maks. – længere kan du ikke forvente, at barnet kan koncentrere sig. Hellere stoppe, mens legen er god, end at ende med sure miner.
– Du kan begynde at lave yoga med dit barn allerede i treårsalderen.
Du kan eventuelt skrue op for radiatoren og lokke junior med, at han må få tøjet af og lege yoga i undertøj. Det er en stærk motivationsfaktor hos mange børn.
Annonse
I kan også starte med et afslappende ritual som at ligge på ryggen med hovederne tæt mod hinanden og trække vejret dybt ind, mens I holder jer på navlen og mærker, at maven bliver stor.
Og derefter puste ud, som hvis I skulle slukke lysene på en lagkage, og mærke maven ‘falde ned’ igen. Det skaber på en gang nærvær, kropskontakt og en afslappet stemning, som er god at bygge videre på.