Børn der slår eller bider

Slå, skubbe, bide - forstå din lille slagsbror

Kan dit barn finde på at slå løs i vuggestuen? Sætter din tumling tænderne i dig af bar frustration over et nej? Find ud af, hvad der får dit barn til at reagere så fysisk, og hvordan du kan hjælpe.

Har William igen bidt et af de andre børn i vuggestuen? Eller er det en ren slåskamp at få flyverdragten på lille Emma, som arrigt langer ud efter dig.

Du kan blive både frustreret og flov, når din ellers søde trold forvandler sig til en arrig slagsbror. For hvad søren sker der inde i det lille menneske, når dit barn igen og igen sparker, slår eller sætter tænderne i andre?

– Der kan være forskellige grunde. Noget er aldersbetinget. Toårige har for eksempel ikke et så godt sprog endnu, og det kan gøre dit barn gal ikke rigtig at kunne sige noget. Der er også forskel på temperament, og nogle børn reagerer heftigere end andre, siger børnepsykolog Dorrit Yde og fortsætter:

– Men hvis det er noget, barnet pludselig begynder på, er det værd at undersøge, om der er sket nogle forandringer, som gør, at dit barn har det svært. Ofte er det sådan, at børn sparker, slår og bider, når de føler sig presset.

LÆS OGSÅ: Kan man inddrage en 1-årig?

At blive storebror eller storesøster kan for eksempel føles som en trussel.

Eller måske har du og far haft meget travlt på arbejdet på det seneste.

I de tilfælde har dit barn brug for ekstra nærhed og opmærksomhed, mener Dorrit Yde. Men det er ikke ensbetydende med, at du skal bære over med, at dit barn viser tænder, når tingene ikke går efter hans lille næse.

Giv et klart nej

Bandeord – må dit barn bande?

Tydeligt, men venligt nej

Trodsalder – Jeg vil, jeg vil, jeg vil!

Kaos indeni

På rette kurs

Det er let at blive flov og frygte, hvad andre synes om dit barn. Netop derfor er det vigtigt, at du holder fast i fremgangsmåden med at sige nej, fjerne dit barn og skabe en ny, rar situation. På den måde ser forældrene til de børn, det er gået ud over, at du handler og har styr på situationen.

– Jeg tror, det bliver opfattet som mere pinligt, hvis du som forælder begynder at råbe højt og skælde ud, når dit barn bider eller slår andre, siger Dorrit Yde.

Den slags ydmygelser er da også bare med til at presse barnet endnu mere.

Dit barn lærer heller ikke at håndtere sine frustrationer anderledes ved at blive ignoreret i situationen. Men du skal nok være indstillet på at gentage proceduren mange gange, før dit barn helt slipper sit reaktionsmønster.

Faktaboks

3 gode råd til at styre uden om konflikterne

– Får tandbørsten, bleskift, flyverdragten eller andre nødvendigheder dit barn i bokseringen, så lyt til dit barns signaler, og leg dig så vidt muligt igennem situationen i stedet for at tvinge. I kan for eksempel skiftes til at børste hinandens tænder.

– Dit barn kan være træt og pirrelig efter en lang dag i daginstitutionen. Se, om du indimellem kan gøre ulvetimen til en rolig hyggestund, hvor I bare kan sidde tæt sammen og læse eller se tv – vent med vasketøjet, og spis rugbrødsmadder til aftensmad.

– En situation spidser til, når du skælder ud, så prøv at bevare roen.

Faktaboks

Tag barnet op, eller sæt dig ned til det, og sig ‘nej, det må du ikke’. Sig det klart og tydeligt, men vær venlig og omsorgsfuld.

Husk, at børn ikke skal skældes ud eller ydmyges.

Flyt så vidt muligt barnet fysisk fra det sted, situationen er opstået, og afled hans opmærksomhed.

Vær prompte og konsekvent i dit nej, så dit barn ikke bliver forvirret over, hvad det må og ikke må.

Vær tålmodig og vedholdende med indsatsen, så kommer dit barn på rette kurs igen.

Dorrit Yde opmuntrer dig til at hænge i, også selvom det kræver masser af overskud og tålmodighed. Når du mærker, at dit barn er på rette kurs, er det hele indsatsen værd.

LÆS OGSÅ: Sådan siger du nej til en 1-årig

LÆS OGSÅ: Eksperterne tester frugtsmoothies

LÆS OGSÅ: Mor tester: Skal vi droppe familiens fælles aftensmad?