3 lækre opskrifter med blommer: Chutney, marmelade & blomme i madeira
Blommer er nemme at dyrke, og en sød belønning venter i august og september, når træerne bugner af de solmodne frugter, der kan spises lige fra grenen eller blive til krydret chutney eller lækkert fyld i en kage.
Blommer i Madeira
Ca. 4 glas
Server blommerne med en god vaniljeis eller med flødeskum rørt med flormelis og vaniljekorn.
1 kg blommer
½ dl vand
korn fra 1 stang vanilje
500 g rørsukker
ca. 3 dl madeira
__________
1. Vask blommerne, del dem i to og fjern stenene.
2. Kog vand, vanilje og sukker op i en stor gryde. Når det er blevet til sirup, tilsættes blommerne. Bring dem i kog, og lad dem småsimre et par minutter.
3. Tilsæt madeira, og bring i kog. Sluk, og kom blommerne og lagen på skoldede sylteglas.
TIP: Smager også supergodt til ost!
__________
Marmelade af mirabeller og grønne Reine Claudes
Ca. 3 glas a 250 ml
Man kan lave marmelade af de fleste sorter, så brug det, du har, hvis du ikke lige står med mirabeller og Reine Claude.
1 kg mirabeller og Reine Claudes, halvt af hver
1 dl vand
400 g sukker
2 spsk. citronsaft
1 stang vanilje
2 tsk. atamon
__________
1. Skyl blommer og mirabeller, og fjern stenene. Læg dem i en gryde sammen med vandet, og kog over svag varme i ca. 20 min. Purer massen igennem en sigte.
2. Bring mosen i kog sammen med sukker, citronsaft og den flækkede vaniljestang. Kog ca. 15-20 min. under omrøring. Tag marmeladen fra varmen, og rør atamon i. Hæld marmeladen på glas, og luk tæt.
Blommechutney
Ca. 1,5 liter
Chutneyen kan holde sig en uges tid i køleskab eller hældes på glas og tilsættes atamon – så har du til hele efteråret!
2 kg blommer uden sten
½ kg abrikoser
2 rødløg
2 fed hvidløg, groft knust med kniven
200 g brun farin
200 g sukker
4 spsk. æbleeddike
saft af 1 appelsin
saft af 2 lime
1 spsk. reven limeskal (af ubehandlet lime)
1 rød chili, fint hakket
1 tsk. hel koriander
frisk timian
evt. lidt dildkrone eller sødskærm, hvis man har
salt
½ tsk. peberkorn
__________
1. Vask, og udkern blommer og abrikoser, og skær dem i små stykker. Skær rødløgene i både.
2. Kom alle ingredienserne i en gryde på nær salt og peber. Sæt chutneyen over svagt blus. Når sukkeret er smeltet, skrues op for blusset, så chutneyen småkoger. Rør rundt en gang imellem, imens det bliver tykkere og tykkere. Lad den koge ca. 1 times tid.
3. Smag til med salt, sukker, eddike og peber. Den skal være stærk, sød og sur på samme tid. Hæld på skoldede glas, og luk til.
__________