Flæskesteg opskrift

Flæskesteg med bagte rødder, timian og citron

Sprød og saftig flæskesteg med spændende tilbehør. Her serverer vi bagte rodfrugter med timian og citron til den lækre flæskesteg med de sprøde svær.

Flæskesteg med bagte rødder, timian og citron til 6 personer

Ingredienser

  • 2 kg kamsteg med svær og uden ben
  • 1½ spsk salt
  • 4-5 laurbærblade
  • ½ knoldselleri
  • 3 gulerødder
  • 1 pastinak
  • ½ citron, skåret i både
  • 2 spsk olivenolie
  • 4-5 kviste timian, bladene heraf
  • salt og peber
  • 1 dl krus persille
  • 1 spsk rødløg, finthakket
  • 1 tsk citronskal, revet
  • salt og peber.
  • Tilbehør: Skysauce og kogte kartofler.

Sådan laver du flæskesteg med bagte rødder, timian og citron

  1. Tjek at sværen på flæskestegen er ridset gennem svær og fedt, ellers ridser du forsigtigt med en skarp kniv mellem sværene, (herved bliver sværene nemmere sprøde).
  2. Læg flæskestegen på en rist i en bradepande, gnid salt på sværen og stik laurbærblade ned mellem. Hæld vand i bunden af bradepanden, så vandet står halvt op i bradepanden.
  3. Sæt stegen i en kold ovn, tænd ovnen på 200 grader, og steg flæskestegen i ca. 1½ time, til den er gennemstegt med en centrumstemperatur på ca. 68-70 grader (brug et stegetermometer)
  4. Lad stegen hvile i 15 min. før den skæres i skiver. Hvis sværen ikke er sprød ved spisetid, så skrues ovnen op på 275 grader eller grill. Sæt flæskestegen ind under grillen, og steg den, indtil sværen er sprød. Husk at holde øje med, at den ikke bliver brændt.
  5. Imens stegen er i ovnen skrælles knoldselleri, gulerødder og pastinak, og skæres i stave. Læg urterne i et ovnfast fad, og vend dem med olivenolie, timian, citronstykker, salt og peber. Bag urterne i ovnen 30 min ved 160 grader sammen med stegen i ovnen.
  6. Når stegen er taget ud af ovnen, skruer du op til 200 grader. Bag urterne ca. 15 min til de er møre. Hak persillen og bland den sammen med hakkede rødløg og revet citronskal. Drys persille- blandingen over urterne inden servering.
  7. Skær skiver af flæskestegen og server sammen med bagte urter, kogte kartofler og sauce.

TIP:

Du kan lave en skysovs ved at sigte skyen fra stegen og hælde det i en gryde.

Fjern fedtet fra overfladen med en ske og kassér det. Suppler stegeskyen med omkring ½ liter god kalvefond.

Reducer et par deciliter rødvin i en gryde sammen med lidt finthakket skalotteløg og lidt frisk timian - hæld skyen herved og kog det indtil det opnår en god, kraftig smag.

Jævn evt. skysovsen, og krydr med peber og evt. lidt ekstra rødvin.