Franske makroner

Flotte franske makroner: Sådan bager du macarons

Macarons er klassiske franske kager, som findes i alskens farver og størrelser. Læg dem sammen med creme i matchende pastelfarver. Det er ikke det letteste i verden at bage macarons, men når du først får taget på det, er faktisk slet ikke så svært. Her får du en god opskrift på macarons, så du selv kan bage de flotte og farverige franske kager. Du får også en masse gode råd og tips til at bage macarons i alle regnbuens farver og med alskens forskellige smage.

Ca. 20 franske makroner

Ingredienser

Macarons:

  • 100 g mandelmel (se tips)
  • 150 g flormelis
  • 75 g æggehvider (3/4 dl)
  • 1 knsp salt
  • 50 g sukker

Hvid chokoladecreme:

  • ½ dl piskefløde
  • 100 g hvid chokolade
  • 50 g smør
  • smag - efter eget valg
  • evt. frugtfarve

Sådan laver du franske macarons

  1. Sigt mandelmel og flormelis sammen. Pisk æggehviderne stive med salt og tilsæt sukker lidt efter lidt. Flormelissen skal piskes i lidt ad gangen, til det bliver en tyk og glat marengsmasse. 
  2. Tilsæt farve – et par dråber skulle være nok – og vend forsigtigt mandelmel/ flormelis i.
  3. Dejen må ikke være så tyk, at den laver toppe, men heller ikke så tynd, at den løber ud. Prøv at sætte en klat med en teske; hvis den laver toppe, så vend lidt mere rundt i dejen og prøv igen.
  4. Fyld dejen til macarons i en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt den ud i ca. 40 små cirkler (ca. 2 cm) på bageplader med et stykke bagepapir.
  5. Slå bagepladerne i bordet for at fjerne eventuelle små luftbobler, og lad makronerne tørre ved stuetemperatur ½-1 time.
  6. Tænd ovnen og varm op til 180 grader varmluft og sæt pladerne ind. Skru straks ned til 140 grader og bag kagerne 12 -15 min.
  7. Lad dem afkøle på pladerne og flyt dem over på en rist. Hvis de sidder fast, så læg bagepapiret på et fugtigt viskestykke, til de løsner sig.
  8. Creme: Bring fløden i kog i en tykbundet gryde - det skal blot være et hurtigt opkog, og tag den derefter straks af varmen. Rør den hakkede hvide chokolade i fløden, til den smelter, og rør smørret i.
  9. Tilsæt smag og farve (se herunder) og lad cremen afkøle.
  10. Vend halvdelen af makronerne med bunden opad. Fyld cremen i en sprøjtepose og fordel den i toppe på bundene. Tryk de resterende makroner ovenpå, og voila!
  11. Opbevar dine macarons i en kagedåse i køleskabet i op til 2 dage eller frys dem.

Flere gode tips til franske macarons

  • Lav din egen mandelmel: Mandelmel er fintmalede, smuttede mandler. Du kan selv lave mandelmel ved at tørre smuttede mandler på en bageplade ved 175 grader i ca. 15 min. og derefter male dem til fint mel i en foodprocessor.
  • Sørg for at æggehviderne ikke er for friske: Æggehviderne skal helst være mindst 3 dage gamle og have stuetemperatur.
  • Brug chokolade til cremen til din macarons: Du kan også lave macarons med chokolade i cremen. Cremen er slet ikke svær at lave, du skal blot tilsætte chokoladen sammen med fløde, smør og lidt cava til cremen. Mums! Her finder du opskriften: Macarons med mørk chokolade
  • Lav macarons med mokka: Her laver du en creme af piskefløde, nescafepulver og mørk chokolade. Se her, hvordan du gør: Kakaomacarons med mokkafyld
  • Variér fyldet i dine macarons: Du kan variere fyldet i en macaron med andre former for alkohol og chokolade, men prøv at få grundopskriften ind under huden først, før du kaster dig ud i eksperimenter.
  • Bag chokolademacarons: Ved at tilsætte lidt kakao til marengsen kan du bage de flotteste chokolademacarons. Prøv f.eks. Maja Ambeck Vases virkelig lækre opskrift på chokolademarengs med passionsfrugt. De sprøde og seje macarons er lagt sammen om en fløjlsblød mælkechokoladeganache med syrlige strejf af passionsfrugt. De små kager kræver lidt tålmodighed, men er hvert et sekund værd. Se hvordan, du bager de lækre macarons her

Macarons til højtiderne

Macarons er flotte og festlige og passer godt til både barnedåb, bryllupper og konfirmationer. Men de fnuglette mandelmarengskager kan også bruges til både påske og jul.

De fine kager passer perfekt på kaffebordet til påske. Her får du opskriften på lækre macarons, som i anledning af påsken selvfølgelig har den flotteste påskegule farve. Se her, hvordan du selv bager de fine macarons til påske

Kagerne kan selvfølgelig også bruges ved juletid, og selvom en macaron ikke lige er det, man forbinder med en klassisk julesmåkage, så er disse røde julemacarons med hvid chokolade og lakrids et flot og festligt indslag på jule(kage)bordet. Du kan også bruge de fine røde macarons som værtindegaver i julen eller forkæle venner og familie med søde hjemmelavede gaver i den søde juletid. Se her, hvordan du laver julemacarons

I det hele taget er macarons både flotte og festlige på kagebordet, men også perfekte som en fin værtindegave eller hjemmelavet fødselsdagsgave, hvis du har en kageelsker i familien. Du kan lave kagerne i forskellige farver og størrelser og pakke dem flot ind i en fin æske eller retro kagedåse. Det vil helt sikkert gøre lykke hos modtageren ♡