goma dressing opskrift

Sommerruller med gomadressing

Goma er en japansk dressing lavet med bl.a. sesam. Dressingen kan købes i asiatiske eller velassorterede supermarkeder – eller online. Den er god at have i baghånden til en hurtig salat eller som dip til sprøde grøntsager. Men du kan også sagtens lave gomadressing selv. Det er faktisk supernemt at lave sin egen gomadressing. Her får du en god opskrift på lækre sommerruller med gomadressing til:

Sommerruller med gomadressing

16_dk_alt_39_077_archiveLOW_Page0001_Image0002.jpg

Let ret til 3-4

Goma:

2 spsk sesamfrø

¼ lille løg

50 g gulerod, skrællet

½ fed hvidløg

¼ dl risvineddike (eller mild hvidvinseddike)

½ dl soja

1 dl smagsneutral olie, f.eks. vindruekerneolie

1 tsk flydende honning

1-2 spsk mayonnaise

Fyld:

4 portobellosvampe lidt olie til stegning, f.eks. kokosolie

2 spsk hoisinsauce (eller soja og lidt sukker)

½ bundt forårsløg

2 avocadoer

2 gulerødder

2 håndfulde kål, snittet

2 håndfulde koriander

1 stor håndfuld mynte

rispapir

bløde salatblade

Goma:

  • Rist sesamfrøene på en tør, varm pande, til de hopper og dufter (ca. 1 minut). Lad dem køle lidt.
  • Blend sesamfrø med løg, gulerod og hvidløg, til det er finthakket.
  • Tilsæt eddike og soja, og blend igen.
  • Tilsæt olie lidt ad gangen, så gomaen bliver fyldig som mayonnaise.
  • Vend honning og mayonnaise i.

Fyld:

  • Rist svampene gyldne i olie på en varm pande Kom hoisinsauce ved, og lad dem glasere. Vær obs på at de ikke brænder. Skær dem i skiver inden servering.
  • Snit forårsløg fint.
  • Skær avocadoerne i skiver, og guleroden i tynde strimler, gerne med juliennejern.
  • Udblød rispapiret i koldt vand. Det skal blive blødt men ikke helt slattent. Fordel salatblade, svampe, urter og grønt på rispapiret, og rul sammen. Skær gerne rullerne over i to.
  • Server rullerne med goma og gerne en dejlig salat til.
  • Eller server alle ingredienserne på fade, og rul ved bordet (udblød da rispapir a la minute, ved bordet).

TIP: Du kan købe rispapir i de fleste supermarkeder og i asiatiske specialforretninger.

Kyllingesalat med goma

Du kan også bruge gomadressing til salater. Prøv f.eks. denne lækre kyllingesalat med goma: 

goma-dressing-opskrift.jpg

HOVEDRET TIL 2

15 MINUTTER

2 kyllingebryster

salt

100 g risnudler

SALAT:

½ bundt forårsløg, snittet

¼-1/2 blomkålshoved, i mindre stykker

1 romainesalat, snittet

1 dl bællgede sojabønner (mukimame)

3-4 spsk gomadressing

limebåde

Sådan gør du:

  • Kog kyllingen i saltet vand i 8-9 minutter. Sluk, og lad den trække i 5 minutter. Pluk den.
  • Hæld kogende vand over nudlerne, og lad dem trække, indtil de er møre. Skyl dem i koldt vand, når de er møre. Gentag processen, hvis behov, men pas på, de ikke bliver overtilberedte.
  • Salat: Tag lidt forårsløg fra til pynt. Vend blomkål, salat, forårsløg, kylling og sojabønner med dressingen.
  • Servering: Anret nudler i dybe tallerkener. Top med salat og forårsløg, og servér straks med limebåde til.

Nem goma

Har du ikke tid til at stå og snitte løg og gulerødder, kan du selv lave en nem gomadressing sådan her:

Vil du lave din egen goma, kan du røre 1 spsk miso, 1 spsk soja, 1 tsk honning, 3 spsk mayonnaise, 2-3 spsk limesaft med lidt ristede, knuste sesamfrø.