Peberkagehuse og skabeloner

Sådan laver du de flotteste peberkagehuse til jul

Sådan bager du julens fineste peberkagehuse - få masser inspiration og skabeloner til fine og finurlige peberkagehuse, som ungerne med garanti vil elske!

Er du mere til urban skyskraber eller tipi i stedet for det klassiske Hans og Grete-hus, så se med, når vi laver nye fortolkninger af det klassiske peberkagehus.

Her får du opskriften, og længere nede på siden kan du se de mange flotte bygninger samt få alle de printvenlige skabeloner dertil.

GRUNDDEJ TIL KAGEHUSE:

1 portion – nok til 2 huse

150 g brun farin

250 g sirup

150 g smør

1 tsk. ingefær

3 tsk. kanel

1 tsk. nellike

1 tsk. natron

1 æg

450 g mel

2 spsk. sukker til at klistre delene sammen

Glasur:

Ca. 4 dl flormelis

½ tsk. eddike

1 æggehvide

SÅDAN GØR DU:

  1. Smelt brun farin, sirup og smør sammen til en flydende karamel. Hold karamellen flydende og rør krydderier samt natron i.
  2. Tilsæt ægget samt mel, når massen er lunken.
  3. Rør dejen godt igennem, og lad dejen hvile mindst 1 time eller til næste dag.
  4. Rul dejen ud i ½ cm's tykkelse, og læg skabelonerne på dejen. Skær dejen rundt om skabelonens dele med en skarp kniv.
  5. Bag delene ved 200 grader i ca. 8-10 minutter, og lad det køle på en rist.
  6. Varm lidt sukker op ved svag varme, til det bliver brunt og flydende. Brug karamellen til at samle huset en del ad gangen, så sukkeret størkner, mens delene holdes på plads. Sukkeret kan varmes op til flydende karamel igen, hvis det stivner, inden du når at samle alle dele.
  7. Rør flormelis og eddike sammen. Rør æggehvide i lidt ad gangen, så en tyk glasur opnås. Kom glasuren i en sprøjtepose, og klip et lille hul. Sprøjt ud på bagepapir for at se, om konsistens og streg er o.k., inden du begynder at dekorere dit peberkagehus.
  8. Anret dit peberkagehus på en tallerken eller bakke i masser af sukker, og pynt med figurer og træer.

God fornøjelse - og glædelig jul.

Tips

#1 Nogle gange er det nemmere at dekorere huset, før det sættes sammen. Så kan man lave den sidste glasurfinish, når dit peberkagehus er samlet.

#2 Vil du gøre lidt ekstra ud af vinduerne på dit peberkagehus, så smelt knuste bolsjer. Når dit peberkagehus er bagt og afkølet, så hæld den varme bolsjemasse i huset vinduer, mens det ligger på en bradepande med bagepapir.

Tipi og træer

Lav en eller flere jule-tipier til præriens indianere, og pynt med bjørne, heste og klipper. Klipperne er dem, man køber til akvarier hos dyrehandleren! Der bliver ca. tre tipier og tre træer af en portion grunddej.

Klik her og print skabelonen.

New York skyline

Start spreading the news ... julen holdes i New York, og der skal løbes på ski mellem skyskraberne. Bakkerne er lavet af sukker, og de små skiløbere er fra preiser-figuren.de. En portion dej rækker til mindst fem peberkagehuse – den resterende dej kan fryses eller bruges til figurkager.

 Klik her og print skabelonen.

Det lille peberkagehus i skoven

Langt ude i skoven ligger en lille hytte omgivet af træer, ræve og måske en hjort eller elg. Både træer og dyr kan fås hos bl.a. Panduro Hobby, Søstrene Grene og i hobbybutikker.

Fata morgana

Hold jul i ørkenen, og lav en fin oase med huse, geder og palmer. Måske der også findes en kamel i legetøjskassen, der kan pynte i ørkenlandskabet.

Klik her og print skabelonen.

Bon noël fra Paris

Eiffeltårnet står smukt sneklædt, mens biler og busser kører igennem. Dekorer tårnet, mens det ligger ned, og lad det evt. stå lænet op ad væggen eller en anden baggrund. Du kan også lave to og lade dem støtte sig op ad hinanden. En portion dej er nok til to tårne – resten kan fryses eller bruges til figurkager.

Klik her og print skabelonen

Prøv også...

... vores andre opskrifter og skabeloner til peberkagehuse. Se, hvordan du bygger et mini-peberkage hus til at sætte på kakaokoppen her, men du kan klikke her for at få opskriften på et stort, traditionelt peberkagehus.

Du kan af din peberkage dej også lave både en flot dørkrans, et juletræ og endda julemandens kane. Vi har samlet alle opskrifterne her.

Brug peberkager som pynt

Resterne fra dit peberkagehus kan også nemt laves til pynt. Udstik dem blot i de ønskede former og bag dem som anvist i opskriften ovenfor.

Skal peberkagerne skal hænge op eller bruges som spiseligt pynt til juletræet, så husk at bore et lille hul i dem til snor eller bånd, når de er nybagte og stadig bløde.

Hvordan opbevarer jeg mine peberkager?

Småkager af peberkagedej bør opbevares i en lufttæt beholder fx en kagedåse i 1-2 uger, så kan du lige trylle en glasur frem og pynte i godt selskab.

Et peberkagehus kan stå fremme ved stuetemperatur.

Hvor længe kan peberkager holde sig?

Peberkager kan nemt holde sig spiselige 1-2 uger, hvis de er pakket godt ned i en lufttæt beholder. Et peberkagehus kan dog holde sig i ugevis, da huset ikke skal spises.

Kan peberkagedej fryses?

Peberkagedej kan nemt fryses i op til en måned, mens den også kan holde sig på køl i op til fem dage. Tag blot dejen ud af køleskabet eller fryseren 20 minutter før, du vil rulle dejen ud, så den kan nå at tø lidt op.

Hvordan undgår jeg, at mine peberkager bliver bløde?

Når kagerne er bagt, så sørg for, at de er helt kolde, før de lægges ned i en lufttæt beholder.

For at bevare sprødheden bedst muligt, vent så ligeledes med at pynte dine peberkager, til de skal spises, samlet til et peberkagehus eller hænges op.

Har du lavet for mange peberkager med pynt, så læg et stykke bagepapir mellem kagerne i kagedåsen, så de på den måde ikke optager fugt fra hinanden.

Hvad gør jeg, hvis mine peberkager er blevet bløde?

Oplever du, at du færdige kager bliver bløde, så kom tag eventuelt glasur af igen og bag dem 1-2 minutter i en forvarmet ovn - så er de klar igen.

Hvordan får jeg helt blank glasur?

Inden dine peberkager pyntes med glasur, så rør lidt æggehvide i din glasur - så får du hurtigt og nemt den flotte, blanke glasur.