Stuffed kalkun opskrift

Kalkun med 'stuffing' og sauce

De fleste bliver lidt intimiderede ved tanken om at stege en hel kalkun. Men det behøver slet ikke være så svært at stege en kalkun. Her får du opskriften på en 'ægte' amerikansk Thanksgiving-turkey, som du selvfølgelig også kan servere juleaften - selvfølgelig med det originale tilbehør til. Velbekomme!

Kalkun med stuffing til 6-8 personer

Total:5 timer

Ingredienser

  • 1 kalkun på 4-5 kg, optøet
  • fint salt
  • 50 g smør
  • 4 stængler bladselleri
  • 1 medium løg
  • 1 spsk finthakket, frisk salvie
  • 25 g smør
  • 7 skiver hvidt toast- eller sandwichbrød
  • 1 dl mælk
  • salt og sort peber
  • 50 g smør.
  • Til bradepanden + sauce
  • 1 løg
  • 1 stor gulerod
  • halsen fra kalkunen
  • 2 dl sød hedvin som portvin eller marsala
  • 20 g blødt smør
  • 2 spsk hvedemel.

Sådan laver du kalkun

  1. Begynd aftenen før. Salt kalkunen udvendigt og indvendigt med fint salt. Den skal saltes, som du normalt vil salte en almindelig kylling, inden den steges. Det er med til at kalkunen holder sig saftig. Lad kalkunen trække natten over i køleskabet.
  2. Tag kalkunen ud af køleskabet 1½ time, inden den skal i ovnen. Tænd ovnen på 180 grader. Smør den udenpå med smør, ca. 25 g.
  3. Hak løg og selleri fint. Smelt 25 g smør i en pande og kom grøntsagerne i. Lad dem snurre ved middelvarme, til de bliver blanke. Tilsæt salvie, 1 tsk groft salt og godt med sort peber.
  4. Skær brødet i tern, og vend det sammen med de stegte grøntsager. Bland mælken i og kom fyldet i kalkunens bug. Stop det godt sammen med hånden eller en ske. Det er bedste er, hvis du kan få en til at holde kalkunen, mens du fylder den. Snør kalkunens ben sammen med køkkensnor.
  5. Del løget i kvarte, men lad skallen sidde på. Kom det i en bradepande. Skær guleroden i grove stykker og kom den i en bradepande. Kom også løg, halsen fra kalkunen og hedvin i bradepanden.
  6. Kom en rist over og læg kalkunen derpå med brystet opad. Hæld ½ l vand i, og kom det hele i ovnen.
  7. Steg kalkunen i 3½-4 timer til den har en centrumtemperatur på 70 grader.
  8. Dryp den jævnligt med skyen fra bradepanden. Hæld mere vand i bunden, hvis det fordamper.
  9. Tag kalkunen ud og læg den over på et skærebræt.
  10. Sigt skyen ned i en gryde og kasser hals og grøntsager. Tilsæt evt. mere vand, hvis skyen er meget koncentreret. Jævn saucen med en smørbolle (smør og mel rørt sammen).
  11. Smag til med salt og servér sammen med kalkun og det øvrige tilbehør.

Tip:

Kalkunen har et stort bryststykke, så når du skal udskære den, så start med at skære de to bryststykker af og skære dem i tynde skiver. Derefter skæres lår og resten ud som du ville skære en kylling ud

Tilbehør til kalkunen:

Kartoffelmos med søde kartofler

Tranebærkompot

Rosenkål med pancetta og citron

SE OGSÅ:Tranebærkompot