Lammekølle med gremolata
4
Opskrift på: Ovnstegt lammekølle med gremolata
- 1 lammekølle
- 10-15 hele fed hvidløg, uden skal
- 3-4 kviste rosmarin
- salt og friskkværnet peber (helst hvid, alternativ sort peber)
- 1 finthakket rødløg
- 2 spsk olivenolie
- 1 finthakket rød chili uden kerner
- 3 gulerødder, skåret i små tern
- 3 stængler bladselleri skåret i små tern
- 1 stort glas hvidvin
- 1 ½ dl vand + 1 tsk bouillonpulver
- Gremolata
- 2 store håndfulde bredbladet persille, grofthakket
- 2 økologiske citroner, fintrevet skal
- 3 fed hvidløg, finthakket
Sådan laver du lammekølle
- 1. Forvarm ovnen til 225 grader. Lav 10-15 dybe stik i lammekøllen med en skarp urtekniv, og fyld lommerne med de hele fed hvidløg og rosmarinbladene. Krydr lammekøllen med salt og peber, og læg den i et ildfast fad.
- 2. Svits løget et par minutter i olien, tilsæt chili, gulerødder og bladselleri, og lad det småsimre 4-5 min. Skru op for varmen, tilsæt hvidvinen, og lad det koge ind et minuts tid. Tilsæt vand og bouillon, kog yderligere et minuts tid, og hæld hele blandingen op i bunden af det ildfaste fad.
- 3. Sæt fadet i ovnen. Efter 15 minut sættes temperaturen ned til 160 grader, og kødet steger videre i en times tid alt – efter hvor stor køllen er. Den skal ca. have 30 min pr kilo, hvis den er udbenet, og 45 min pr kilo, hvis der er ben i den.
- 4. Bland persille, citronskal og hvidløg, og servér gremolataen til lammekøllen, så gæsterne selv kan dosere.
- Tip:
- Alt efter størrelsen på lammekøllen vil der være nok til 6-8 personer eller lækre rester. Skær den i skiver, og server den med resterne af de ovnbagte tomater, pesto og en frisk sprød spidskålssalat til.