Opskrifter på hvid gløgg

5 lækre opskrifter: Sådan laver du nemt hvid gløgg

Den klassiske gløgg hører julen til, og her får du hele fem skønne opskrifter på den hvide variant. Vi byder på hvid gløgg med hyldeblomst, hvid gløgg med lakrids og æble, hvid gløgg med mandler, en gylden gløgg med kardemomm samt en hvid gløgg uden alkohol.

Lad julehyggen brede sig med duften af nylavet, hvid gløgg.

Den varme drik har været fast tradition i Danmark i næsten 100 år - og er en fast ting på menuen til både julearrangementer og i boderne på landets mange julemarkeder. Den er nemlig både nem at lave - og så smager den af alle julens krydderier.

Her finder du fem skønne opskrifter på hvid, hjemmelavet gløgg, der med garanti vil give dig farven tilbage i kinderne og bringe julehumøret i top.

Hvid gløgg med hyldeblomstsaft

Foto: Les Kaner

Skru op for julehyggen med en sød, hvid gløgg med hyldeblomstsaft.

Du skal bruge: hyldeblomstsaft, stjerneanis, stænger af kanel, hele nelliker, appelsinskal, hvidvin, mandler og gyldne rosiner.

Tid: Opskriften tager 30 minutter at lave - den bliver dog kun bedre, hvis den får lov at stå og trække i et par timer.

Få hele opskriften på hvid gløgg med hyldeblomstsaft her.

Hvid gløgg med lakrids og æble

Foto: ALT for damerne

En skøn, anderledes drik, der er et rigtig godt og mindre tungt alternativ til den klassiske, røde version. Den er fyldt med lækker æblemost, varme krydderier - og hvis den skal være ekstra lækker så tilsæt hvidvin.

Du skal bruge: æblemost, lakridsrod, stjerneanis, rørsukker, citron, æbler, rosiner og hvidvin.

Tid: Opskriften tager 20 minutter at lave.

Få hele opskriften på hvid gløgg med med lakrids og æble (samt en lækker opskrift på romtoddy og julekaffe) her.

Hvid gløgg med mandler

Foto: Mads Stahlschmidt

En mere traditionel udgave af den hvide gløgg med alle julens krydderier serveret med mandler og rosiner.

Du skal bruge: rørsukker, vand, citronskal, kanelstænger, nellike, ingefær i tynde skiver, mandelsplitter, sultana rosiner og hvidvin.

Tid: Opskriften tager 30 minutter at lave.

Se, hvordan du får en lækker hvid gløgg med mandler her.

Gylden gløgg

Foto: Line Thit Klein

Et dejligt let alternativ til den klassiske gløgg ekstrakt, man plejer at lave på rødvin.

Du skal bruge: hyldeblomstsaft, hvidvin, citronskal, ingefær, mandelsplitter, kardemommekapsler, sultana rosiner, en sjat rom og rørsukker.

Tid: Opskriften tager 40 minutter at lave.

Få hele opskriften her.

Alkoholfri gløgg

Foto: Getty Images

Er du mere til alkoholfri gløgg, så frygt ej. Følg blot ovenstående opskrifter, når du laver gløgg, men undlad at komme alkohol i. Gløggen vil stadigvæk smage absolut fortrinligt.

Du kan dog også prøve vores helt særlige alkoholfri gløgg med æblemost, som er et hit hos både børn og voksne.

Du skal bruge: æblemost, en stang kanel, appelsinskal, sukker, mandler og rosiner.

Tid: Opskriften tager 5 minutter at lave.

Få hele opskriften her.

Få alle vores bedste opskrifter på gløgg

Vidste du, at du også kan få en pink version? Ligegyldigt hvilken gløgg-favorit du har, så finder du de allerbedste opskrifter på GLØGG lige her. Prøv f.eks. Pink gløgg med granatæblesaft, tomatgløgg og børnegløgg.

God fornøjelse og rigtig glædelig jul!

Hvor varm må min gløgg være?

Når du skal varme ekstrakten, hvad enten den er rød eller hvid, så må drikken ikke koge. Bliver gløggen for varm fordamper den varme hvidvin nemlig, samtidig med at sukkeret karamelliseres, hvilket får gløggen til at smage ekstra sød.

Varm derfor aldrig gløggen til mere end 65 grader.

Hvad kan jeg pynte min gløgg med?

Når du har lavet din gløgg og ladt ekstrakten trække, så skrab kornene ud eller sigt ekstrakten for krydderierne. Herefter kan du pynte med nyt fyld - og faktisk dermed give endnu mere smag til din varme drik.

Mange vælger at bruge hele mandler som fyld, såvel som stjerneanis, stænger af kanel og appelsin i tynde skiver.

Særligt til hvidvinsgløgg er også usødede tranebær eller friske små æblestykker også både dekorative og smager delikat.

Hvilken alkohol kan jeg komme i min gløgg?

Vil du gerne have mere alkohol i gløggen end blot hvidvin, kan du nemt komme både en sjat mørk rom eller cognac i efter behag.

Opbevaring

Har du lavet for meget og vil gerne gemme resterne til en anden god dag? Lad blot ekstrakten trække til den hvide gløgg har den ønskede smag. Når ekstrakten har trukket, så si krydderierne fra din gløgg ekstrakt og kom det så på en skoldet flaske.

Hvad skal jeg lave hvid gløgg i?

Både den røde og hvide version laves i en gryde.

Hvorfor hedder det gløgg?

Ifølge Dansk Historisk Fællesråd betyder Glögg en "glödgad" - dvs. "afbrændt" drik, som var populære i de borgerlige miljøer i 1900-tallet.

Hvor stammer gløgg fra?

Den røde gløgg stammer, ifølge Historienet.dk, oprindeligt fra Tyskland, hvor man på slottene langs Rhinen allerede fra 1400–tallet serverede den varme drik for at kunne holde varmen i de kolde vintermåneder. Dengang indeholdt gløggen flere krydderier, end den gør i dag, og gik under navnet Glühwein.

Op gennem 1900-tallet tog nogle dele af Nordeuropa den hyggelige juletradition til sig - dog ofte med færre krydderier end hos tyskerne.

I dag takker danskerne særligt svenskerne for at have givet os traditionen - for den kom faktisk ikke hertil før efter Anden Verdensskrig. Da krigen brød ud, vendte vi nemlig blikket fra Tyskland til Sverige og kort herefter overtog vi blandt andet deres traditioner omkring den varme gløgg, deres version af glühwein.

Det var samtidig også dengang, vi importerede traditionerne omkring Sankta Lucia med både Luciaoptog og Luciaboller.

Hvad spiser man til gløgg?

I mange danske juleboder og hjem samt til julearrangement er menuen fast: gløgg og æbleskriver. Mange spiser dog også klejner og andre julesmåkager til.

Ønsker du at lave lidt lækkerier, som du kan servere til, så kan du her finde vores bedste opskrifter på æbleskiver, klejner og andre klassiske julesmåkager.

Kan jeg lave gløgg i forvejen?

Venter du gæster, men vil ikke stå med hele gløggarbejdet, lige inden de kommer? Du kan heldigvis nemt lave ovenstående opskrifter i forvejen, og så blot varme det op, lige inden gæster ankommer. Vent dog så med at komme alkoholen i, til det varmes op for at mindske chancen for, at det fordamper.